▼
czwartek, 18 kwietnia 2013
Czy znasz swój olej?
To, że tłuszcze są niezwykle ważne dla organizmu człowieka, wiadomo od dawna. Są one źródłem kwasów tłuszczowych, steroli, ułatwiają także wchłanianie przez organizm człowieka witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Około 35% energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Dietetycy zalecają ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi, szczególnie olejami. Ważne, aby używane przez nas oleje, były naprawdę dobre. A czy Ty znasz olej, który stosujesz?
Ja od lat używam oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. Właściwości tej pierwszej znają wszyscy. Dziś chcę Wam przybliżyć olej rzepakowy. Naprawdę warto go poznać.
Olej rzepakowy ma najbardziej korzystny skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Już 2 łyżki oleju rzepakowego pokrywają w zupełności zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3.
Olej ten spełnia wymóg prozdrowotnego oleju „niskonasyconego”, a zawarte w nim kwasy ALA i LA z rodziny omega-3 i omega-6 oraz sterole roślinne pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi oraz niezwykle pozytywnie wpływają na rozwój i wzrost dzieci.
Oczywiście najbardziej rozpowszechnione jest stosowanie oleju w kuchni: do smażenia i pieczenia oraz na surowo – jako składnik sosów do surówek i baza domowych majonezów.
Lubię go, ponieważ podczas smażenia zachowuje neutralny zapach i smak, co pozwala wydobyć i podkreślić smak potraw. Z łatwością można go odsączyć z kotleta, dzięki czemu mięso staje się mniej kaloryczne.
Dzięki neutralności smaku i zapachu doskonale nadaje się do ciast.
A na dodatek, dzięki witaminom E, K i beta-karotenowi czy antyoksydantom, świetnie sprawdza się jako baza domowych kosmetyków: maseczek, kremów, balsamów do ciała i dłoni.
A jaki olej stoi w Twojej kuchni?
Jutro - zapraszam na pyszną przekąskę :)
Witam
OdpowiedzUsuńdo smażenia używam oleju Kujawskiego ,a do sałatek dobrej jakościowo oliwy z oliwek
pozdrawiam Agata
Mamy podobne gusta :) Od lat jestem przekonana, że trzeba używać dobrych produktów, aby później nie narzekać na zdrowie :) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńU mnie tylko rzepakowy :) Cenię go za dużą ilość witaminy E i zawartość omega-3 :)
OdpowiedzUsuń