▼
poniedziałek, 15 kwietnia 2013
Tort Cappuccino wg Aleex
15. kwietnia. Kolejny rok za nami. Pamiętam tamten dzień wiele lat temu. Za oknami świeciło słońce, było bardzo ciepło. Wszędzie dokoła widać było soczystą zieleń i pięknie kwitnące kwiaty. Wiosna w pełni. I ja.
Ten dzień to początek dorosłego życia. Przede mną było mnóstwo niewiadomych. W głowie pełno pytań: czy to właściwa decyzja ? Czy dobrze robię ? Jak będzie wyglądała moja przyszłość ? Byłam pewna, że wybrałam dobrze, ale byłam wówczas bardzo, bardzo młoda i niewiele wiedziałam o życiu.
Teraz wiem o wiele więcej. Wspólne życie nie jest pasmem szczęścia. To walka o kompromis każdego dnia: kto robi zakupy, jak dysponujemy pieniędzmi, jak dzielimy się obowiązkami, jak i gdzie spędzimy urlop. To wzloty i upadki, radości i smutki, szczęście i rozpacz, spokój i burze. To walka o lepszą przyszłość dla związku.
Obok, każdego dnia, jest drugi człowiek. Bliski. Ważny. Czasami z trudnym charakterem. Mający wady i zalety. I nawet jeśli chwilowo go nie lubicie, to przecież go wybraliście. To z nim idziecie przez życie, patrzycie w tym samym kierunku, możecie na nim polegać.
Ważne, by bilans zysków i strat wychodził na plus. Bo w związku nie wolno zatracić samego siebie, zgodzić się na brak szacunku, upokorzenie, cierpienie i krzywdę. W dobrym związku nie ma na nie miejsca.
A szczęście? – zapytacie. Ono jest, przychodzi samo i czasami zostaje na dłużej. Ważne, by umieć je zauważyć i docenić, bo:
Szczęście to ta chwila, co trwa
Niepewna swojej urody.
To zieleń drzew, to dzieci śmiech,
Słońca zachody i wschody*
Tegoroczny 15. kwietnia jest nietypowy. Ponieważ wypada w trakcie tygodnia, spędzamy go oddzielnie. Dlatego nasi bliscy świętowali z nami już wczoraj. Miałam okazję, by poczęstować ich pysznym tortem Cappuccino przygotowanym według przepisu z kwestii smaku. Był idealny na naszą uroczystość. Zapraszam.
Składniki (na tortownicę 26 cm):
Spód:
• 150 g masła
• 3 jajka
• 250 g drobnego cukru do wypieków
• 270 g mąki
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 ml mleka
Krem:
• 6 żółtek
• 250 g drobnego cukru do wypieków
• 750 g mascarpone
• 3 łyżeczki żelatyny w proszku
• 6 łyżek kawy rozpuszczalnej (użyłam Jacobs Velvet)
• 150 ml wody
• 5 łyżek likieru Amaretto
• 500 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
• 3 łyżki kakao
• 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Tortownicę 26 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem (boki) , a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Stopić i ostudzić masło.
2. Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli.
3. Zdjąć miskę z garnka i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta, jasnokremowa i cukier zupełnie się rozpuści.
4. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
5. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy.
6. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut w dolnej części piekarnika (drugi poziom, opcja dół + termoobieg) aż wierzch się przyrumieni. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony.
7. Upieczone ciasto ostudzić, wyjąć z tortownicy i przekroić na 3 równe blaty.
8. Przygotować masę: Jajka sparzyć (patrz – Porady Aleex). Oddzielić białka od żółtek, wykorzystamy tylko żółtka, białka można użyć do czegoś innego.
9. Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku jajek, najpierw stawiając misę z masą na garnku z gotującą się wodą).
10. Gęstą, ubitą masę wymieszać z serkiem mascarpone.
11. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku połączyć kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.
12. Śmietanę ubić na sztywną masę i wymieszać z masą mascarpone.
13. Ułożyć pierwszy krążek biszkoptu na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu.
14. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu ma się znaleźć krem z mascarpone.
15. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. U mnie nie było to potrzebne, masa pięknie się trzymała.
16. Podawać z ulubioną kawą.
Smacznego.
* słowa z piosenki Anny Marii Jopek "Na dłoni"
mogę prosić kawałek tego tortu?
OdpowiedzUsuńWszystkiego Najlepszego!!!
Dziękuję :) Proszę się poczęstować :) Smacznego :)
UsuńPieknie i prawdziwie napisalas o tych zwiazkowych wzlotach i upadkach:) Wszystkiego najlepszego dla Was Aleex!:) Kolejnych lat w szczesciu i zdrowiu:) Tort przepiekny! Swietnie pasuje na taka wazna uroczystosc:) Pozdrawiam serdecznie!:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego! Piękny i bardzo smaczny torcik!
OdpowiedzUsuń100Lat!!! bardzo smakowity tort :) mniam :)
OdpowiedzUsuńPamiętam część wzlotów i upadków... słońce i burze... Cieszę się, że trwacie ze sobą dalej:) Gratuluję i życzę kolejnych lat w miłości i szczęściu!!!
OdpowiedzUsuńDzięki, amri :)
UsuńWszystkiego najlepszego z okazji rocznicy :) Tort piękny, mam ochotę zrobić, tylko nie wiem czy żelatyna ma być dodana do masy czy do nasączenia blatów? Pozdrawiam ciepło:) Agata
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńW pkt. 11 jest napisane - żelatynę rozpuszczamy w kawie i dodajemy amaretto. Tym nasączamy blaty. W masie nie ma żelatyny.
Pozdrawiam, Aleex :)
Oby dalsza droga usłana była różami bez kolców. Wszystkiego najlepszego.
OdpowiedzUsuńTorcik zrobię w sobotę, aby zrobić przyjemność dla podniebienia swojego i mężowskiego. :-)
(po 50)
Zrobiłam, ale biszkopt który z początku pięknie rósł, na końcu mi opadł. Dlaczego?
OdpowiedzUsuń(po 50)
ALEEX potrzebowałabym taki tort dla 20 osób na jakiej tortownicy zrobić??
OdpowiedzUsuńTa porcja jest na tortownicę o średnicy 26 cm. Możesz o 1/3 zwiększyć proporcje i upiec w tortownicy 30 cm. Chociaż jeśli porcje będą nieduże 26 cm też powinno wystarczyć. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń