Początek lata to znakomity czas, w którym pojawia się obfitość owoców i warzyw. Wszystkie dorodne, świeże, kuszące ze straganów. Aż oczy się śmieją, gdy widzimy taki urodzaj. Warto korzystać, ile się da, bo i smak rewelacyjny, i bogactwo witamin, i radość z jedzenia się pojawia. Niektóre, niepozorne wydawałoby się, warzywa, po kilku minutach odpowiedniej obróbki, stają się rarytasami. Tak jest z popularnymi ziemniakami. Wszyscy je znamy, czasami nam się nudzą, bo… takie zwyczajne. Wystarczy jednak nieco je odmienić i na pewno wszyscy domownicy będą zachwyceni. Dzisiaj zapraszam Was więc na danie, które wygląda banalnie, ale smakuje rewelacyjnie. Zrobiłam je na podstawie tego przepisu. Nam baaardzo smakowały. Spróbujcie.
Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 3 łyżki oleju
• 1/2 pęczka koperku
• 1 łyżeczka soli
• odrobina pieprzu
• 1 łyżka przypraw: przyprawa do ziemniaków, czosnek, słodka papryka
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (dół- góra).
2. Ziemniaki bez obierania umyć, osuszyć ręcznikiem i ponacinać w kilku miejscach.
3. Do żaroodpornego naczynia z pokrywką wlać olej, wsypać wszystkie przyprawy i wymieszać.
4. Do naczynia włożyć ponacinane ziemniaki, obtoczyć w oleju z przyprawami, oprószyć solą i pieprzem.
5. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę.
6. Po tym czasie naczynie odkryć, ziemniaki posypać posiekanym koperkiem, wymieszać.
7. Zapiekać bez przykrycia, włączając opcję termoobiegu, przez 15 minut.
8. Podawać gorące.
Smacznego.
Och, uwielbiam! Ja koperkiem posypuję dopiero pod koniec pieczenia, wtedy się nie przypala. No i trzeba pamiętać, żeby wybrać dobry olej, taki o wysokiej temperaturze dymienia, np. rzepakowy i nie robić na oliwie z oliwek, jak to widziałam u niektórych ;) Pyszności!
OdpowiedzUsuńzabieram się za robienie obiadku. Zobaczymy jak mi wyjdą zapiekane ziemniaczki hmmm
OdpowiedzUsuńAleex jaką przyprawę do ziemniaków polecasz? Gotową czy sama kombinujesz ze smakami?
OdpowiedzUsuń