.

.

sobota, 6 lipca 2013

Pieczone młode ziemniaki z koperkiem wg Aleex



Początek lata to znakomity czas, w którym pojawia się obfitość owoców i warzyw. Wszystkie dorodne, świeże, kuszące ze straganów. Aż oczy się śmieją, gdy widzimy taki urodzaj. Warto korzystać, ile się da, bo i smak rewelacyjny, i bogactwo witamin, i radość z jedzenia się pojawia. Niektóre, niepozorne wydawałoby się, warzywa, po kilku minutach odpowiedniej obróbki, stają się rarytasami. Tak jest z popularnymi ziemniakami. Wszyscy je znamy, czasami nam się nudzą, bo… takie zwyczajne. Wystarczy jednak nieco je odmienić i na pewno wszyscy domownicy będą zachwyceni. Dzisiaj zapraszam Was więc na danie, które wygląda banalnie, ale smakuje rewelacyjnie. Zrobiłam je na podstawie tego przepisu. Nam baaardzo smakowały. Spróbujcie.

Składniki:

• 1 kg ziemniaków
• 3 łyżki oleju
• 1/2 pęczka koperku
• 1 łyżeczka soli
• odrobina pieprzu
• 1 łyżka przypraw: przyprawa do ziemniaków, czosnek, słodka papryka

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (dół- góra).
2. Ziemniaki bez obierania umyć, osuszyć ręcznikiem i ponacinać w kilku miejscach.




3. Do żaroodpornego naczynia z pokrywką wlać olej, wsypać wszystkie przyprawy i wymieszać.


4. Do naczynia włożyć ponacinane ziemniaki, obtoczyć w oleju z przyprawami, oprószyć solą i pieprzem.




5. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę.


6. Po tym czasie naczynie odkryć, ziemniaki posypać posiekanym koperkiem, wymieszać.


7. Zapiekać bez przykrycia, włączając opcję termoobiegu, przez 15 minut.


8. Podawać gorące.



Smacznego.

3 komentarze:

  1. Och, uwielbiam! Ja koperkiem posypuję dopiero pod koniec pieczenia, wtedy się nie przypala. No i trzeba pamiętać, żeby wybrać dobry olej, taki o wysokiej temperaturze dymienia, np. rzepakowy i nie robić na oliwie z oliwek, jak to widziałam u niektórych ;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. zabieram się za robienie obiadku. Zobaczymy jak mi wyjdą zapiekane ziemniaczki hmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Aleex jaką przyprawę do ziemniaków polecasz? Gotową czy sama kombinujesz ze smakami?

    OdpowiedzUsuń