▼
sobota, 9 listopada 2013
Błyskawiczna rolada z jabłkami wg Aleex
Tydzień minął nie wiadomo kiedy. Dni zlewały się w jedno pasmo. Dobija mnie zmiana czasu. Rano wychodzę z domu, kiedy dzień się budzi. Wracam późnym popołudniem, kiedy jest już ciemno. Jestem nieustająco zmęczona. Mam wrażenie, że zapadam w zimowy sen – jak niedźwiedź.
Końcówka tygodnia też była intensywna. W pracy miałam odbiór techniczny remontowanego budynku z udziałem władz powiatowych. Po pracy uroczystości rocznicowe związane z 11. listopada. Przyszły tydzień też nie zapowiada się spokojniej, ponieważ jadę na dwudniowe szkolenie.
Na szczęście zaczął się dłuższy weekend. Przede mną dni, które spędzimy razem. Aby zacząć go rodzinnie, rano upiekłam błyskawiczną roladę z jabłkami, którą przygotowuje się dosłownie kilka chwil. Usłyszałam o niej stojąc w kolejce w sklepie. Rozmawiały ze sobą panie, które dzieliły się swoimi kulinarnymi pomysłami na tyle głośno, że słyszeli to wszyscy. Starałam się myśleć o czymś innym, bo nie lubię przysłuchiwać się czemuś, co nie jest dla mnie przeznaczone. Nie dałam jednak rady, by całkowicie się wyłączyć. W pewnej chwili dotarła do mnie informacja o szybkim cieście. Nie był to przepis, raczej sposób wykonania. Brzmiał na tyle ciekawie, że po opuszczeniu sklepu układałam sobie w głowie to, co usłyszałam. Wymyśliłam, jak można to zrobić. I zrobiłam. Efekt zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Zresztą zobaczcie sami.
Składniki:
• 6 jabłek
• 5 dużych jajek
• 1 cukier waniliowy
• ¾ szklanki cukru + 2 łyżki cukru (zwykłego lub waniliowego)
• 5 czubatych łyżek mąki pszennej
• 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• kawałek masła
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, odrzucić gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
2. Posypać jabłka 2 łyżkami cukru, dodać cynamon.
3. Wymieszać owoce, aby były obtoczone w przyprawie. Zostawić.
4. Przygotować dużą blachę z piekarnika. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Posmarować papier masłem.
5. Jabłka wysypać na papier. Rozłożyć równomiernie.
6. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
7. Dodać żółtka, zmiksować.
8. Przesiać obydwa rodzaje mąki razem z proszkiem do pieczenia.
9. Wymieszać delikatnie (najlepiej szpatułką) masę jajeczną z mąką.
10. Ciasto rozłożyć na jabłkach, wyrównać.
11. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (dół + termoobieg).
12. Piec 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.
13. Odwrócić upieczoną roladę. Ja robię to tak: przykrywam upieczone ciasto warstwą papieru do pieczenia, przykrywam drugą blaszką i szybko odwrócić tak, aby jabłka były na górze.
14. Roladę zwinąć, aby jabłka były w środku.
15. Odstawić ciasto, aby ostygło.
16. Podawać z filiżanką kawy.
Smacznego.
pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i szybkie w wykonaniu :-)
OdpowiedzUsuńTak właśnie jest :) Polecam, Aleex :)
UsuńWitaj Aleex, bardzo się cieszę z nowego przepisu. Byłam u Ciebie w kuchni prawie co dnia czekając na nowy przepis i już jest. Wypróbuje go w następny weekend. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za każde odwiedziny. Roladę polecam, jest pyszna :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńFajny pomysl na szybkie ciacho :) Super to wymyslilas Aleex:) Ja tez po zmianie czasu zapadam w sen zimowy....
OdpowiedzUsuńJa tylko poukładałam w głowie (a później w kuchni) to, co usłyszałam, Marzenko. Ale polecam, Aleex :)))
UsuńPiekłam dwukrotnie wszystkim domownikom bardzo smakowało. Polecam
Usuńrewelacyjna rolada:)
OdpowiedzUsuńWitam bardzo serdecznie! Mam pytanie na zdjęciach jest jak sypie pani cukier waniliowy na jabłka a w przepisie, że do białka czy dajemy i tu i tu? Miłego dnia Gabrysia
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam wpis. Cukier do jabłek może być zwykły lub waniliowy. Użyj, jakiego chcesz w odpowiedniej ilości (2 łyżki). Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuje. Rolada wyszła pyszna.Gabrysia.
UsuńPopękała mi przy zwijaniu :-(. Chyba za grube ciasto mi wyszło. Ale i tak już jej prawie nie ma.
OdpowiedzUsuńA.
Ależ się pięknie prezentuje. Uwielbiam wszystkie wypieki z jabłuszkami!
OdpowiedzUsuńRolada rewelacyjna! Wyprobowalam ;) szybko ją się robi i jest przepyszna. Dziękuję za przepis. Malgosia
OdpowiedzUsuńWlasnie upieklam ta rolade wyszla pieknie Pozdrawiam serdecznie z Irlandii
OdpowiedzUsuńTo ciacho jest R-W-E-L-A-C-Y-J-N-E !!!!!!! Ja przelozylam je na sciereczke (jak w innym Twoim przepisie na rolade) posypana uprzednio cukrem i przyprawa do ciast. SUPER !
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie! Mnie też popękało przy zwijaniu..........Co zrobiłam żle???Pachnie pięknie!!!Cóż będziemy jeść łyżką......Pozdrawiam. Krystyna
OdpowiedzUsuńKrystyno - być może twój piekarnik miał za wysoką temperaturę? Każdy jest inny i inaczej piecze. A może zbyt gwałtownie odwracałaś roladę lub zbyt mocno ją zwijałaś? Nie wiem tak naprawdę, co było przyczyną pęknięcia, domyślam się tylko. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo dziękuję za porady.Mimo,że rolada popękała,ale po wystygnięciu wyglądała całkiem nie żle/pozlepiałam ją delikatnie/ Smak przepyszny - następnego dnia już jej nie było ....Następna - dzięki Twoim radom będzie na pewno lepsza. Uwielbiam rolady..........Pozdrawiam serdecznie. Krystyna
UsuńWlasnie upieklam Twoja rolade, Alex - jest po prostu rewelacyjna! :-)
OdpowiedzUsuńI ten zapach w calym domu:-))
Pozdrawiam z Niemiec.
Witam serdecznie
OdpowiedzUsuńciasto oczywiście pyszne (jak wszystkie twoje przepisy) ale mam pewien problem. Miałam problem z pokryciem blachy z jabłkami ciastem. Wyglądało jakby było go za mało i jak wyżej popękało przy zwijaniu. Zastanawiam się czy można dodać nie pięć ale sześć jajek (zastanawiam się czy nie były za małe) i piec w temperaturze 160 stopni (u mnie przy 170 bardzo szybko zaczęło się rumienić). Aczkolwiek jak widzę mojej nastoletniej córce kompletnie to nie przeszkadza - ciasto znika jak zaczarowane...
pozdrawiam
dorota
Ilość ciasta zazwyczaj zależy od wielkości i ilości jajek. Jeśli ciasta było mało, zwiększ ich ilość (daj 6 zamiast 5). Powinno być ok. Temperaturę też możesz dostosować do swojego piekarnika. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAlexx pozdrawiam w sobotę. Wypróbowałam Twój przepis na roladę, największe obawy miałam przed zwinięciem upieczonego ciasta, ale postępując krok za krokiem ogłaszam zwycięstwo. Rolada wygląda rewelacyjnie, mam nadzieję, że również będzie tak smakować, ale z tym muszę poczekać aż ostygnie. Wielkie dzięki, to już następny przepis z Twojej kuchni. Czekam na kolejne inspiracje. Jeszcze raz pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że wszystko się udało :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWygląda przepysznie, ale podejrzewam, że to duże wyzwanie :). Muszę się przemóc i spróbować. :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam - rolada nie wyszła mi tak idealna, ale w smaku doskonała! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńRolada przepyszna i szybka w wykonaniu. Jak dla mnie za dużo cukru w biszkopcie pomimo, że lubię słodkie. Ciacho na 6! Moje pytanie czy może być np. Z makiem z puszki, jako szybka wersja świąteczna. Pozdrswiam :-)
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz przygotować roladę z makiem, musisz użyć innego sposobu. Jeśli rozłożysz masę makową na blaszce, to może się nadmiernie wysuszyć podczas pieczenia. Chociaż możesz spróbować.... Kto wie? Może będzie ok? Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńok, dziękuję za szybką odpowiedź. Tak też myślałam, ale wolałam się upewnić. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków świątecznych. :)
OdpowiedzUsuńOd momentu rozpoczecia az do konca bylam w napieciu , czy aby na pewno sie uda???
OdpowiedzUsuńRolada PERFEKCYJNA !!!
Nic ujac ,nic dodac ,po prostu rewelacja !
A jeszcze nie tak dawno jadlam tylko kupiona w sklepie.
Juz nastepnym razem bedzie bezstresowo, polecam z calym przekonaniem.
Cieszę się, że się udała i smakowała :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA czy do rolady mozna dodać inne owoce?
OdpowiedzUsuńOczywiście można, ale takie, które mają podobny miąższ do jabłek. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWyszło super poszlo zgrabnie z tym zwijaniem a smak wow!!!! Fantastycznie wygląda i smakuje będę robić już wysłałam dalej.... Pozdrawiam 😘😘😘
OdpowiedzUsuńSonieczko - super, że rolada zyskała takie uznanie w Twoich oczach. Dziel się przepisem, niech służy innym. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDzięki za wspaniały przepis. Wyszło super.
OdpowiedzUsuńWitam😊ja posypuję ściereczkę cykrem pudrem na to kładę ciasto i zwijam, jest pyszny. Ale z truskawkami mi nie wyszedł 😏
OdpowiedzUsuńPyszne, szybkie, aromatyczne i bardzo łatwe ciasto do kawki. Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńRoladę zrobiłam z jabłkami ale też musialam
OdpowiedzUsuńdrugą z musem truskawkami obydwie były przepyszne, dziękuję za przepis który będę robić częściej, dziękuję
Cisto sxybko sir robi przepyszne polecam
OdpowiedzUsuń