▼
czwartek, 1 maja 2014
Sałata rzymska wg Aleex
Jedne święta minęły błyskawicznie, drugie nadeszły niespodziewanie. Majówka. Wyczekiwana jak wiosenne słońce. Ponieważ ostatnie kilkanaście dni były dla mnie bardzo trudne, mam nadzieję, że podczas długiego weekendu odetchnę i złapię oddech przed maturami. Dziś wykorzystaliśmy wolny dzień, by wspólnie posiedzieć na świeżym powietrzu. Odpoczywałam, patrząc, jak pięknie kwitną wiśnie i jabłonie, jak wszystko wokół się zazieleniło. Znów w tym roku przegapiłam moment, kiedy przyroda budziła się do życia.
W czasie wolnych dni nadrabiam więc zaległości. Na ile pogoda pozwoli, spędzamy ten czas poza domem, rozmawiamy, planujemy letni wypoczynek. Wspaniale smakują na łonie przyrody grillowane przysmaki i sałaty. Ale bezcenna jest obecność tych, którzy są dla mnie najważniejsi.
Składniki:
• 3 główki sałaty rzymskiej mini
• garść dojrzałych pomidorków koktajlowych
• 1 cebula
• 1 czerwona papryka
Sos:
• oliwa
• 1 ząbek czosnku
• sól, pieprz
• suszone zioła takie, które lubimy
Sposób przygotowania:
1. Jędrną, chrupiącą sałatę opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i porwać na małe kawałki. Nie zastępujcie jej inną sałatą! Ta ma niepowtarzalny smak.
2. Cebulę pokroić w cienkie talarki.
3. Paprykę pokroić w paseczki, a pomidorki (ważne, aby były dojrzałe i dobre w smaku) pokroić na ćwiartki.
4. Przygotować sos: ząbek czosnku rozetrzeć z solą i pieprzem, wymieszać z oliwą, wodą (w proporcjach 2/3 oliwy i 1/3 wody) i ziołami.
5. Wszystkie składniki wymieszać w misce, polać sosem.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
idealna do dań z grilla ;) bardzo fajne przepisy.polecam do wypróbowania mojej sałatki ''dla dwojga'' z jajkiem sadzonym w roli głównej ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/sa%C5%82atki%20i%20sur%C3%B3wki