▼
piątek, 18 kwietnia 2014
Sernik z wiśniami wg Aleex
W Wielki Piątek zawsze piekę ciasta na święta. Kilka dni wcześniej układam sobie w głowie plan działania, wyobrażam sobie połączenia smaków, wygląd wypieków, staram się, by wszystkie były doskonałe. W piątkowy ranek wstaję bardzo wcześnie i zanim chłopaki się przebudzą, pierwsze ciasta już są gotowe. Dzisiaj także tradycja będzie podtrzymana, zaraz zniknę w kuchni, by kontynuować przygotowywanie świątecznych słodkości dla całej swojej rodziny. Ale pierwszą gwiazdę świątecznego stołu już mam – zapraszam na sernik z wiśniami. Już widzę, że będzie pyszny – kremowy, delikatnie słodki z soczystymi owocami w galaretce. Jeśli zastanawiacie się, jakie wypieki przygotować, może to będzie propozycja właśnie dla Was? Polecam.
Składniki:
Ciasto:
• 1 jajko
• 50 g cukru pudru
• miąższ z połowy laski wanilii
• 100 g masła
• 150 g mąki pszennej
Masa serowa:
• 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
• 250 g mascarpone
• 5 jajek
• 2 żółtka
• 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
• 200 g cukru (ja użyłam 100 g drobnego cukru do wypieków + 100 g domowego cukru waniliowego)
• 1 budyń waniliowy bez cukru
• 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
Wierzch:
• 400 g mrożonych wiśni bez pestek
• 1 opakowanie galaretki wiśniowej
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
2. Przygotować tortownicę: dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
3. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce, ułożyć na dnie tortownicy, uklepać, aby powstał kruchy spód.
4. Do miski włożyć ser biały, dodać mascarpone.
5. Do sera dodać budyń w proszku. Zmiksować składniki na jednolitą masę.
6. Wsypać porcjami cukier, cały czas miksując.
7. Do masy dodawać po jednym jajku, a potem żółtka, po dodaniu każdego chwilę miksując.
8. Na koniec wsypać do masy skórkę cytrynową. Wymieszać.
9. Masę serową wlać do tortownicy, na kruchy spód.
10. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 155 stopni C w opcji dół + termoobieg. Piec 1 godzinę.
11. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 130 stopni C i piec jeszcze przez 40 minut.
12. Ostrożnie wyjąć i ostudzić. Schłodzić w lodówce.
13. Galaretkę rozpuścić w 1 ¾ szklanki wrzątku.
14. Dodać zamrożone wiśnie (bez rozmrażania). Wymieszać i poczekać. Po kilku minutach galaretka zacznie się zsiadać.
15. Owoce w galaretce wyłożyć na wierzch sernika. Włożyć ciasto do lodówki. Przed podaniem kroić na porcje.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji:
Na nadchodzące święta Wielkiej Nocy przyjmijcie od nas życzenia:
Niech Zmartwychwstanie Pańskie,
które niesie odrodzenie duchowe,
napełni Was wszystkich spokojem i wiarą,
da siłę w pokonywaniu trudności
i pozwoli z ufnością patrzeć w przyszłość.
Życzymy Wam zdrowych, spokojnych świąt spędzonych wśród najbliższych. Niech wiosna, która panuje niepodzielnie w przyrodzie, zagości także w Waszych sercach, a ten wyjątkowy czas napełni Was optymizmem i radością.
Aleex z rodziną i Hugo :)
*źródło zdjęcia internet
Zrobię już po świętach. Dziękuję i radosnych świąt zyczę.
OdpowiedzUsuńA ja robię sernik gotowany przekładany 3 plackami i szyneczkę marynowana 3-4 dni z pani przepisu oczywiście i oczywiście z kotem na kolanach bo jestem posiadaczka od wczoraj małego Ragdollka .....Wesołych sw smacznego jajeczka Ewa Sanok P.S mam wypróbowane wiele pani przepisów i sa smaczne i koteczek Hugo jest piękny ....
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja!
OdpowiedzUsuńZrobiłam serniczek z Pani przepisu ale z malinami.
OdpowiedzUsuńUdał się znakomicie chociaż ciasta nie piekłam już od kilku lat.
Był tak pyszny że w świąteczną niedzielę została po nim tylko pusta blaszka.
Córki się pytają kiedy znowu będzie ten pyszny serniczek.
Zrobię znowu na niedzielę ale tym razem z wiśniami.
Dziękuje bardzo za przepis
Jak zwykle się nie zawiodłam.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Bardzo się cieszę, że Wam smakował. Ja też lubię takie połączenie :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto wyrosło przepięknie, aż się chce jeść :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA na zwyklym termoobiegu jak piec?bo nie mam takiej opcji:(
OdpowiedzUsuń