▼
wtorek, 15 kwietnia 2014
Tort śmietanowy z owocami wg Aleex
25 lat. Szmat czasu. Dłużej niż połowa mojego życia. Tyle dni pięknych i tych pełnych smutku. Tyle zdarzeń. Mnóstwo różnorodnych uczuć. Paleta różnobarwnych doznań.
To był maj
Szalona wiosna
Przywitała nas
Prostym rytmem
Rytmem naszych serc
Bosko czułam się
Mówiłeś mi
Wystarczy tylko
Własną drogą iść
I to co robić
Kochać z całych sił
A wszystko będzie tak
Jak w najpiękniejszych snach
Krok za krokiem więc
Uczyłam się żyć
Poznawać życia smak
Pomagałeś mi
Nasze oczy widzą świat
Niekoniecznie tak jak dawniej
W żyłach płynie
Wciąż ta sama krew
Tamten ogień gaśnie już
Nowy niech zapłonie bardziej
Bardziej
Czas mija
Niech żyje czas**
A potem… szczęście rozjaśniające świat jak biel welonu, przez który prześwituje wiosenne słońce. Dzieci wyczekiwane jak krople deszczu w upalny dzień. Pierwsze ich uśmiechy, gesty, kroki, wzloty i upadki. Miejsce, które stało się naszym domem, mikrokosmos, w którym żyjemy i który tworzymy każdego dnia na nowo. Przedmioty gromadzone przez lata, ważne, bo przywołują uśmiechy i pamięć o tylko naszych wydarzeniach. Chwile utrwalone na fotografiach, krajobrazy zatrzymane w obiektywie i w naszej pamięci. Wyjątkowe miejsca, do których wracamy co jakiś czas, by nabrać dystansu do zwariowanej rzeczywistości. Wichry i burze, to wszystko by znów wiedzieć, że...* Nowe wyzwania, nowe obowiązki, nowa odsłona codzienności. Życie…
15 kwietnia wiele lat temu. 15 kwietnia to dzień, w którym zmieniło się wszystko. Każdego roku 15 kwietnia na naszym stole jest tort, szampan, kwiaty. My. Nasze dzieci. Nasi bliscy. Nadal mamy co świętować.
Składniki:
Biszkopt jasny:
• 5 jajek
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ¾ szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy 16 g
Biszkopt czekoladowy:
• 5 jajek
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ¾ szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy 16 g
Poncz:
• 2 szklanki wody
• 2 czubate łyżki cukru
• kawałek wanilii lub cukier waniliowy
• 2 łyżki spirytusu
• zapach rumowy
• sok z 1/2 cytryny
Do przełożenia:
• 1 l śmietany kremówki 30 lub 36%
• 500 g serka mascarpone
• 5 łyżek cukru pudru
• 1 cukier waniliowy
• 5 łyżeczek żelatyny
• garść truskawek pokrojonych w kostkę
• 100 g borówek amerykańskich
• sok z ½ cytryny
Do obłożenia boków i wierzchu:
• 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
• 3 łyżki cukru pudru
• 250 g serka mascarpone
• 1 cukier waniliowy
• 3 łyżeczki żelatyny
• 5 połówek brzoskwiń z puszki
• kilka dorodnych truskawek
• winogrona jasne i kilka ciemnych
• płatki migdałowe
• 2 łyżki galaretki cytrynowej
Sposób przygotowania:
1. Upiec biszkopt jasny/ klasyczny z tego przepisu.
2. Upiec biszkopt czekoladowy z tego przepisu.
3. Biszkopty ostudzić. Każdy przekroić na 3 krążki. Wykorzystamy 3 jasne i 2 ciemne blaty. Można też użyć 3 ciemnych i 2 jasnych krążków. W każdym razie jeden krążek zostanie do zjedzenia dla domowych łasuchów.
4. Przygotować poncz: wodę z cukrem i cukrem waniliowym (lub wanilią) zagotować. Przestudzić i dodać sok z cytryny, aromat rumowy i spirytus. Odstawić.
5. Przygotować masę do przełożenia: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną masę. Dodać mascarpone i wymieszać trzepaczką. Wlać letnią żelatynę i dokładnie połączyć składniki masy.
6. Masę śmietanową podzielić na połowę. Do jednej dodać sok z cytryny. Wymieszać.
7. Na blacie położyć jeden krążek biszkoptowy (jasny). Nasączyć go ponczem.
8. Wyłożyć połowę masy bez cytryny na biszkopt. Posypać truskawkami pokrojonymi w kostkę.
9. Przykryć blatem czekoladowym. Nasączyć.
10. Na blat czekoladowy wyłożyć połowę masy z cytrynowym sokiem, posypać połową borówek. Owoce wcisnąć lekko w masę.
11. Przykryć jasnym krążkiem biszkoptu. Nasączyć ponczem.
12. Na tym krążku ponownie położyć masę bez cytryny i posypać truskawkami.
13. Przykryć czekoladowym krążkiem, nasączyć, nałożyć masę z cytryną i posypać borówkami.
14. Wierzch tortu przykryć blatem jasnym, nasączyć.
15. Na suchej patelni zrumienić płatki migdałów. Ostudzić.
16. Przygotować masę do obłożenia boków i wierzchu. Najlepiej zrobić ją oddzielnie, ponieważ masa z dodatkiem żelatyny dość szybko tężeje i nie będzie wówczas apetycznie wyglądać. Masę tę wykonać tak jak tę do przełożenia blatów: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną masę. Dodać mascarpone i wymieszać trzepaczką. Wlać letnią żelatynę i dokładnie połączyć składniki masy.
17. Masą obłożyć boki tortu i wierzch. Na wierzchu uformować małą górkę.
18. Boki tortu obsypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.
19. Wierzch ozdobić owocami, może być według mojego lub własnego pomysłu.
20. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Przestudzić. Galaretką posmarować owoce, aby ładnie błyszczały.
21. Tort przechowywać w lodówce. Tort jest dość pracochłonny, ale możemy podzielić pracę na 2 dni: najpierw upiec biszkopty, następnego dnia przełożyć masę i ozdobić tort. Przed podaniem na stół tort przechowywać w lodówce kilka godzin.
Smacznego.
* fragm. piosenki Kocham Cię. Słowa – Beata Kozidrak
** fragm. piosenki Tamten maj. Słowa – Beata Kozidrak
Przepis dodaję do akcji:
Wszystkiego najlepszego na kolejne i kolejne i .... 25 lat. Szczęście "wygląda" z każdego Twojego wpisu. I jak najwięcej tego szczęścia Wam życzę.
OdpowiedzUsuńDorota
jejku pysznie wyglada :) mam pyt jak wlewac zalatyne zeby takie kluski sie nie robily?
OdpowiedzUsuńŻelatyna powinna być lekko ciepła. Nie gorąca, ale też nie zimna. Wtedy pięknie się rozmiesza i masa będzie gładka :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTort piękny i piękne słowa ,aż się łezka kręci w oku ..... Wszystkiego wszystkiego co tylko najlepsze na kolejne lata !!! Pozdrawiam.Krystyna
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńTort wyśmienity, ale i okazja wyjątkowa. Wszystkiego najlepszego i doczekania w zdrowiu Złotych Godów. Pozdrawiam serdecznie. Beata.
OdpowiedzUsuńWspaniały tort. Życzę kolejnych 25-ciu latek w zdrowiu i szczęściu.... Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńSerdeczne gratulacje i kolejnych 25 lat!:)
OdpowiedzUsuńtort wygląda obłędnie!
Dziękujemy :)
UsuńW składnikach do obłożenia boków i wierzchu zabrakło mascarpone (w wykonaniu jest). Czy ma go być 250 gram?
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie. Już dopisuję :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWszystkiego najlepszego z okazji 25 lat razem. Gratulujemy wytrwałości (i cierpliwości) ;-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za tort - był pyszny.
koledzy Daria...
Chłopaki- cieszę się, że smakował :) Pozdrawiam i dziękuję, Aleex :)
UsuńPięknie napisane... Wszystkiego Najlepszego i następnych udanych 25 lat :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego Najlepszego na kolejne lata, no i teraz też będzie towarzyszył Wam Hugo.!
OdpowiedzUsuńzdrówka dla Was i dla tego małego słodziaka
Dołączam się do życzeń!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego
OdpowiedzUsuńWidać że te 25 lat było dla Państwa wyjątkowe, przepełnione wzajemną miłością zarówno dla siebie jak i do dzieci.
Życzą Państwu aby żar tej miłości był wiecznie żywy.
I tak zwyczajnie spełnienia marzeń i zdrowia.
Często zaglądam na Pani bloga i to nie tylko dla przepisów kulinarnych które są bardzo dobre (często z nich korzystam) ale i dla Pani krótkich komentarzy.
Lubię je czytać bo zawsze czuję w nich ogromną miłość i troskę o bliskich.
Podziwiam Panią
Jeszcze raz wszystkiego dobrego
Bardzo mi miło :))) Dziękuję i pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWszystkiego najlepszego z okazji 25 rocznicy i kolejnych szczęśliwych lat razem.
OdpowiedzUsuńTort - dziełko sztuki, chociaż raczej nie lubię tortów, to takiego ze śmietaną i owocami, bym zjadła :)
Witam! Tort wygląda pięknie, chciałam taki upiec na urodziny dwuletniego synka. Czy poncz można zrobić bez alkoholu?
OdpowiedzUsuńTak, poncz może być owocowy lub herbaciany :) wszystkiego dobrego dla małego :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, na tą ilość ponczu ile dać zapachu rumowego?
OdpowiedzUsuńSzukałam przepisu na tort na 15 urodziny syna i właśnie u Ciebie znalazłam idealny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację :)
Witam! Nie wiem dlaczego, ale niedługo po ukończeniu tortu zaczęła wypływać z niego słodka "woda". Nie wiem, co mogłam zrobić nie tak? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMoże to być efekt niedokładnie ubitej śmietany. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, czy konieczna jest żelatyna w masie śmietanowej? Zawsze robię kremówkę z mascarpone bez żelatyny i wszystko ładnie się trzyma. Chciałabym zrobić ten tort na urodziny córci, jednak wolałabym bez żelatyny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeśli sprawdza się u Ciebie masa śmietanowa z kremówki i mascarpone, bez usztywniaczy, pomiń żelatynę. Ja jestem "trochę tchórzem" i wolę dać ja dla pewności :D Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń