sobota, 12 lipca 2014

Zupa kalafiorowa wg Aleex



Wczoraj wrócił do domu Młody. Od razu po zakończeniu roku szkolnego kilkadziesiąt osób z mojej szkoły wyjechało na wakacyjne staże do Krynicy Górskiej. Dzieciaki miały świetnie zaplanowany wypoczynek połączony ze zdobywaniem doświadczenia. 2 tygodnie minęły bardzo szybko i wczoraj właśnie całe towarzystwo dotarło do domu. Wszyscy opaleni, roześmiani i zadowoleni, więc wyjazd można zaliczyć do udanych.
Przed powrotem Młodego posprzątałam w jego pokoju, zmieniłam mu pościel i wywietrzyłam ją. Chyba przyjemnie mu się śpi w swoim łóżku pachnącym świeżością, bo gdy zaglądam do niego, nic nie wskazuje na to, by wkrótce miał się obudzić. Dla Daria to też pierwszy dzień urlopu, więc w spaniu dotrzymuje kroku synowi. Niech śpią. Tym bardziej, że jak to w weekend ostatnio bywa regularnie, na zewnątrz leje deszcz.
Ja tymczasem ugotowałam pyszną zupę kalafiorową. W sezonie świetnie smakuje ze świeżutkimi warzywami, ale można ją także ugotować zimą. Wówczas wykorzystujemy mrożonki. Zupa z tego przepisu wychodzi naprawdę znakomita: aromatyczna, sycąca, po prostu pyszna. Polecam.


Składniki:

• mała porcja rosołowa
• 8 większych ziemniaków
• 1 średni kalafior
• 2 młode marchewki
• kawałek selera
• 1 pietruszka
• 1/2 pora
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki mąki krupczatki
• 1 pełna łyżka przyprawy uniwersalnej
• 1 łyżka posiekanego koperku
• listek laurowy
• 4 łyżki śmietany 18%
• 2,5-3 litry wody
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Do garnka włożyć mięso, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować około 15 minut.


2. Seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, pora pokroić w talarki i wrzucić wszystko do wywaru mięsnego.
3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka.
4. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
5. Do zupy dodać umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, gotować do miękkości. Włożyć masło, przyprawę , listek.





6. Śmietanę rozmieszać w miseczce, dodać mąkę, wymieszać na jednolitą masę, dolać gorącej zupy i wymieszać dokładnie.



7. Wsypać posiekany koperek, gotować wszystko 5 min.


8. Śmietanę z mąką wlać do garnka.


9. Gdy zupa jest gotowa posolić i doprawić pieprzem do smaku.


Smacznego

7 komentarzy:

  1. Kalafior i koperek , mniammm ,duet idealny !! kocham wszystkie zupy !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa na mięsie i jeszcze do tego śmietana i mąka?? Przepraszam ale tak się dzisiaj nie gotuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak się gotuje,proszę o wskazówki może będziemy mądrzejsi o Twoją wiedzę?

      Usuń
  3. Juz kilka razy przepisy z Pani blogu pomogły mi ugotować fajny,szybki i prosty obiad na weekend.Dzisiaj zupa kalafiorowa,która zona i córka uwielbiają.Pieknie dziękuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego :) Także przy wykorzystywaniu innych przepisów. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. niedzielna zupka bedzie pyszna .Dziekuje

    OdpowiedzUsuń