piątek, 19 września 2014

Pstrąg pieczony wg Aleex



Miałam dużo pracy do tej pory? Wydawało mi się tylko. Teraz mam jej jeszcze więcej. Codziennie wracam do domu po 17 – 18. Wracam i niosę ze sobą torby z papierami, które analizuję, wypełniam i przygotowuję. Życie… Nikt nie obiecywał, że będzie łatwo. Dzieje się tyle, że czasami muszę długo zastanawiać się, żeby przypomnieć sobie, co robiłam wczoraj. Wydarzenia tworzą wirujący kalejdoskop: dentysta, zakupy, przetarg, lekarz, wyniki badań między jednym szkoleniem a drugim, spotkania, rady pedagogiczne, pierwsze wywiadówki. Dużo tego, bardzo dużo. Nie ma sensu nad tym się rozwodzić, bo tak po prostu musi być. I już.
W domu bywam mało, w kuchni też spędzam niewiele czasu. Bywam tutaj jednak, chociaż czasami czuję się jak gość. Jeśli już mam trochę czasu na gotowanie, to wybieram dania, które nie są pracochłonne.
Dziś zaskoczył mnie mój syn. O 18-tej zadzwonił do mnie i spytał:
- Mamo, gdzie jesteś?
- W pracy – odparłam.
- Znowu tak długo. A kiedy wracasz?
- Za pół godziny powinnam już być.
- Już? W piątek? Wszyscy mają weekend – skomentował Młody.
- No dobrze, za 10 minut będę.
- Zrobiłem dla nas obiad. Wracaj.
- Już jadę – odparłam.
Tak niewiele trzeba. Świetny obiad, telefon, kilka słów dorosłego dziecka, które zachowuje się naprawdę odpowiedzialnie. Fajnie, że mogę na Niego liczyć.
W domu zajrzałam do lodówki i zobaczyłam, że Dario kupił świeże pstrągi. Będą na jutro. Zrobię z nich pyszny obiad – upiekę je w folii z masłem smakowym. Na nadchodzący weekend mam też pewne plany cukiernicze. Oprócz ryb upiekę także ciasto. Muszę osłodzić moim chłopakom samotne chwile w domu. Na słodkości zapraszam w niedzielę, a już dziś polecam przepyszną rybę.


Składniki:

• sprawione pstrągi tyle, ile jest osób
• masło czosnkowe
• masło ziołowe
• natka pietruszki
• cebula
• kawałki papryki
• sól, pieprz
• przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

1. Przygotować pstrągi: oczyścić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą.


2. Rozłożyć folię do pieczenia (błyszczącą stroną do środka), przygotować papier do pieczenia, na którym rozłożyć kilka kawałków masła czosnkowego i ziołowego.


3. Pstrągi doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Do środka każdego pstrąga włożyć kawałeczki masła smakowego, natkę pietruszki, cebulę pokrojoną w talarki i kawałki papryki. Obłożyć kawałkami masła.




4. Każdego pstrąga zawinąć w papier do pieczenia, a potem w folię aluminiową.



5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec 20 minut.
6. Pakiety z rybami rozwinąć, dopiec do zrumienienia.


7. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Lubię pstrągi, a ten według pani przepisu, aż chce się wypróbować!

    Gdy czytam jaka Pani zapracowana, gdzieś tam w środku aż smutno się robi...Pozdrawiam i życzę więcej chwil wśród bliskich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie użalam się nad sobą, choć pracuję baaardzo dużo. Powtarzam sobie, że tak musi być i pewnie za jakiś czas nadejdzie taki moment, kiedy złapię oddech :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Jak zwykle same pyszności,uwielbiam Pani bloga i często korzystam z przepisów. Ma Pani super syna:) Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Wiem :))) Jestem z niego dumna :) Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Belfrowałam ponad 30 lat, wiem jak wygląda dzien pracy nauczyciela.
    Ryb nie lubię i rzadko jem,ale ten pstrąg wygląda znakomicie.Może,tak przyrządzony nie będzie pachniał rybą? Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to już jest, że najlepiej na naszym zawodzie znają się ludzie spoza branży:/. Jeśli nie przepadasz za intensywnym aromatem ryb, spróbuj przyrządzić je według tego przepisu lub wykorzystaj przepis na wigilijnego karpia. Cebula zdecydowanie zmienia smak ryby. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń