piątek, 21 listopada 2014

Makaron zapiekany z wędzonym łososiem i mozzarellą wg Aleex



Dziś wcześniej wróciłam do domu. Zmogła mnie choroba. Nic poważnego się nie dzieje, zwykły wirus, ale przez weekend muszę poleżeć, aby w przyszłym tygodniu być w formie. Od razu włączyłam telewizor, aby posłuchać wiadomości dotyczących wyborów. Takiej karuzeli powyborczej nie spodziewał się chyba nikt. Przyglądam się temu wszystkiemu i otwieram oczy ze zdumienia, widząc nagłe i zaskakujące sojusze polityczne, słuchając absurdalnych wypowiedzi prawników, którzy interpretują obowiązujące prawo tak, jak im się podoba. No cóż. Jak zwykle Polak mądry po szkodzie. Zamiast przygotować wybory na tyle rzetelnie, by nie było żadnych wpadek, my, jak zawsze po fakcie, rozdzieramy szaty nad problemami i opóźnieniami. Aż prosi się, by zacytować uniwersalne słowa Jana Kochanowskiego z Pieśni V (O spustoszeniu Podola):

"Cieszy mię ten rym:" Polak mądr po szkodzie";
Lecz jeśli prawda i z tego nas zbodzie,
Nową przypowieść Polak sobie kupi,
Że i przed szkodą i po szkodzie głupi."

Niestety, nadal nie umiemy wyciągać wniosków z wcześniejszych błędów. Ot, taka nasza narodowa przypadłość.
Słuchając wiadomości, szukałam czegoś wyjątkowo dobrego na dzisiejszy obiad, bo skoro wcześniej jestem w domu, to mam okazję zrobić niespodziankę chłopakom. Gdy wrócą z pracy i ze szkoły, z przyjemnością zjedzą gorący posiłek. I znalazłam wśród przepisów kwestii smaku pysznie zapowiadającą się zapiekankę makaronową z łososiem i mozzarellą. Ponieważ danie nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, postanowiłam się z nim zmierzyć. Już wiem, że będzie smakować wyjątkowo. Polecam.


Składniki na 3 - 4 porcje:

• 400 g makaronu penne
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
• 200 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczki
• około 1 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 100 g grubo tartego żółtego sera (użyłam parmezanu)
• 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
• 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
• limonka do skropienia
• oliwa z oliwek do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni w opcji góra - dół. Większe naczynie żaroodporne (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek.


2. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić.



3. Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać mielonym pieprzem.



4. Łososia pokroić w paski.


5. Rozłożyć rybę na warstwie makaronu i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz połową natki.




6. Ser żółty zetrzeć, mozzarellę porwać na kawałeczki, dodać śmietankę.



7. Łososia przykryć resztą makaronu i na wierzchu rozłożyć (niedokładnie) mieszankę tartego sera, mozzarelli i śmietanki.


8. Ponownie doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem.
9. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut, następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni.


10. Posypać resztą natki i podawać skrapiając sokiem z limonki.



Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam makarony i sosy. Zrobię jutro na obiad, dziękuję za pomysł. Ja rozpuszczam serki topione w śmietanie dodaję ser pleśniowy, podgotowanego brokuła i usmażoną pierś z kurczaka. Cała rodzina uwielbia.
    Pozdrawiam serdecznie IwonaEwa

    OdpowiedzUsuń
  2. Kobieto!,Kuruj się, odpuść kulinarnym zapędom.Domownicy sami sobie poradzą,kanapki też od czasu do czasu można zjeść.ZDROWIEJ,leż ,czytaj.Wirusy w tym roku złośliwe są baaardzo i jeśli nie odleżysz,niestety organizm ze zdwojoną siłą atakują.Właśnie to odczuwam od 2 tygodni :(
    Marzanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzanno - jutro wracam do pracy, ale... nie powinnam. Wiem, że powinnam zostać w domu jeszcze przynajmniej 3-4 dni. Ale co zrobić? Ja z tych, co odpoczną.... kiedyś tam ;) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Zrobiłam to pyszne danie w niedzielę, użyłam tylko makaronu świderki.
    wyszło pyszne, choć sos troszkę ciężkostrawny ;) łosoś idealnie współgra z natką pietruszki :)
    na pewno jeszcze je powtórzę, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię różne zapiekane makarony, Twoja propozycja jak najbardziej mi odpowiada :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja dodalam jeszcze troszke czosnku i bazylii. dzis kolacja z okazji 9 rocznicy slubu, mam nadzieje że bedzie smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie pysznie :) Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń

    2. Czy zamiast śmietany może być jogurt naturalny? Pozdrawiam

      Usuń