▼
niedziela, 16 listopada 2014
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką wg Aleex
W tę wyjątkową niedzielę zapraszam Was na pyszne ciasto. Zrobiłam je już wczoraj, ponieważ wiedziałam, że dziś nie będę miała zbyt dużo czasu. Przepis znalazłam w miesięczniku „Kuchnia” nr 11/2104 i oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Poniżej podaję już sprawdzoną przeze mnie wersję.
Ta niedziela jest naprawdę bardzo ważnym dniem. Dziś wybieramy władze samorządowe. Dla nas wszystkich to niezwykle istotne, bowiem wskazani przez nas ludzie będą przez kolejne 4 lata reprezentować nasze interesy. Oczywiście mam swoich kandydatów, nie wiem, czy wygrają, ale na nich właśnie oddam swój głos.
W moim mieście kandyduje bardzo wiele osób – duża grupa spośród nich nie ma kompletnie niczego do zaoferowania. Niektórzy jeszcze przed wyborami zachowywali się nieodpowiedzialnie, zapowiadając niepopularne decyzje, niekorzystne dla zwykłych ludzi. Wierzę w mądrość obywateli, którzy będą umieli, przy urnach wyborczych, dokonać odpowiedniego wyboru.
A po właściwie spełnionym obowiązku obywatelskim można delektować się ciastem drożdżowym z filiżanką kawy. Zapraszam na ciasto. I na wybory też.
Składniki:
Ciasto:
• 500 g mąki pszennej
• 150 ml ciepłego mleka
• 2 jajka
• 1 żółtko
• 60 g cukru
• szczypta soli
• 25 g świeżych drożdży
• 60 g stopionego masła
Wierzch:
• 1,2 kg niebieskich śliwek
• 2-3 łyżki brązowego cukru
Kruszonka:
• 350 g mąki pszennej
• 150 g cukru
• szczypta soli
• 1 łyżeczka cynamonu
• 200 g masła
Dodatkowo:
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka ciepłego mleka
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać do misy miksera lub na stolnicę. Pośrodku zrobić dołek, do którego trzeba wkruszyć drożdże. Na drożdże wlać dodatkową łyżkę ciepłego mleka i wsypać dodatkową łyżeczkę cukru.
2. Misę odstawić na 15 minut, aż zrobi się rozczyn.
3. Do mąki z rozczynem dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić, aż przestanie kleić się do rąk lub ścianek misy.
4. Ciasto przykryć i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i rozwałkować na blasze o wymiarach 23x39 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Na wierzchu ułożyć wypestkowane połówki śliwek. Posypać cukrem.
7. Przygotować kruszonkę: mąkę zmieszać z cukrem i cynamonem, dodać szczyptę soli. Wyrobić z masłem aż powstaną grudki.
8. Śliwki posypać grubą warstwą kruszonki.
9. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
10. Piec 45-50 minut.
11. Podawać po przestudzeniu.
Smacznego.
drożdżowe ciasto jest najlepsze:)
OdpowiedzUsuńa można użyć mrożonych śliwek?
OdpowiedzUsuńMożna, ale wcześniej trzeba je rozmrozić i osuszyć. Warto jednak wypróbować te, które są w sklepach. Smakują pysznie :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA czy Pani nie jest przedstawicielem plew dbającym o własne interesy wykorzystując stanowisko jakie Pani zajmuje......
OdpowiedzUsuńWobec świata i ludzi mam dużą pokorę, więc być może... kto wie? Nie mnie oceniać. Natomiast nigdy nie wykorzystywałam i nie mam zamiaru wykorzystywać swojego stanowiska do niegodnych celów. Ludzie, którzy mnie znają, nie ośmieliliby się na taki komentarz. Tyle w tym temacie. Żadne inne komentarze publikowane nie będą. Aleex.
UsuńPonieważ moje sformułowanie mogło zostać błędnie zinterpretowane lub nadinterpretowane - doprecyzowałam je. Aleex.
UsuńUwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńTo polecam, jest pyszne :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMmm, takim ciastem to i ja bym się podelektowała... Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to klasyk, za którym przepadam :)
OdpowiedzUsuń