▼
wtorek, 6 stycznia 2015
Sernik straciatella z musem brzoskwiniowym wg Aleex
Dzisiaj krok po kroku prezentuję Wam zwycięski przepis urodzinowego konkursu mojego bloga. Ten serniczek naprawdę zasługuje na wyróżnienie. Zaskoczyło mnie to, jak szybko się go robi. Jest prosty, nawet dodawanie żelatyny nie stanowi żadnego problemu dla początkującego cukiernika. Ja, jak zwykle, miałam kilka niespodzianek podczas przygotowywania tego deseru. Kiedy otworzyłam opakowania z rurkami waflowymi okazało się, że w każdym jest inny rodzaj (i kolor) czekolady. A potem okazało się, że w sklepie jest tylko jeden serek straciatella, więc musiałam użyć serków waniliowych. Mimo tych niewielkich zaskoczeń, sernik udał się doskonale i był hitem na naszym stole. Polecam gorąco i jeszcze raz dziękuję Ani za podzielenie się tym przepisem.
Składniki:
Spód:
• 1 paczka ciastek holenderskich w czekoladzie
• 100 gram miękkiego masła
Boki:
• 2 opakowania ciastek waflowych w połowie maczanych w czekoladzie
Masa serowa:
• 4 serki homogenizowane z kawałkami czekolady po 150 g każdy
• 250 ml śmietany kremówki 36%
• 2 płaskie łyżki cukru pudru
• 20 gram żelatyny
• 100 ml mleka
Mus brzoskwiniowy:
• 1 puszka brzoskwiń
• 1 galaretka brzoskwiniowa (proszek)
• czekoladki do ozdoby (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Uwaga! Tortownica musi być szczelna. Jeśli mamy co do tego wątpliwości, można wyłożyć ją folią spożywczą zamiast papieru.
2. Ciastka pokruszyć, dodać masło i zmiksować w kubku blendera na „piasek”.
3. Wylepić dno formy masą ciasteczkową i lekko docisnąć. Dookoła poukładać ciastka waflowe tak, aby czekolada układała się naprzemiennie. Tak przygotowaną tortownicę wstawić do lodówki na czas robienia masy.
4. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
5. Żelatynę zalać w garnku mlekiem, delikatnie podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny.
6. Serki wymieszać mikserem, stopniowo dodając rozpuszczoną, lekko ciepłą żelatynę, dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać.
7. Przełożyć na masę ciasteczkową, wyrównać i odłożyć do lodówki.
8. Brzoskwinie odsączyć z syropu, nie będzie już potrzebny. Zmiksować owoce blenderem na mus i przełożyć do garnka.
9. Zagotować, ściągnąć z palnika i wsypać galaretkę.
10. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Wylać na masę serowa i udekorować.
11. Sernik schłodzić w lodówce 3 godziny. Podawać z ulubioną kawą.
Smacznego.
Wygląda bardzo zjawiskowo. I jaki prosty w wykonaniu. Zrobię wkrótce :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik ale nie cierpię czekolady.Czy mozna bez niej?
UsuńZamiast serka straciatella użyj waniliowego, zamiast ciastek z czekoladą użyj maślanych, zamiast rurek z czekoladą, poszukaj bez niej :)Też będzie pysznie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDzięki,korzystam z Twoich przepisów,są naprawdę dobre!
UsuńTo ja dziękuję :) Staram się, aby Wam wszystko smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPięknie się prezentuje :) Właśnie planuję co przygotować na moje imieniny i z całą pewnością skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Naprawdę polecam :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńW tym roku zostałam królem kuchni.Nie pamiętam żeby wszystko było równie smaczne ,soczyste, przyprawione.
Rodzina w święta była zachwycona.Rybami ,śledziami,mięsami.
,ciastami.
Wszystko było po prostu PYSZNE.
Dzięki Pani,Wszystkie przepisy wzięłam z Pani bloga.
DZIĘKUJĘ !!!
Ale ładne ciasto :)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszny musiał być :) A i wygląda prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńsuper poezja smaku i wygląd megaa:)
OdpowiedzUsuńA jaka średnica tortownicy?? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW punkcie 1 opisu jest zapisane - tortownica o średnicy 26 cm. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńNa widok tego sernika wybiłem sobie kolejną dziurkę w pasku. Pewnie się przyda :(
OdpowiedzUsuńNie wiem tylko gdzie dostać te połowicznie maczane wafelki.
Witek
Witku - wafelki są dostępne w Lidlu :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZrobiłam, rewelacyjny, pyszny i bardzo prosty sernik. Polecam i dziękuję. Bardzo fajny jest też przepis na puszystą szarlotkę, piekłam tydzień temu. Wielki dzięki za super przepisy. Monika.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry sernik. Ja zamiast dna z ciasteczek zrobilam piasek ze zmielonych sucharków zmieszanych z kremem czekoladowym typu nutella (ja akurat kupuje krem z biedronki). Daje fajny, chrupki kontrast do miekkiego środka i brzoskwieniowej góry.
OdpowiedzUsuńczy może być śmietana 30%?
OdpowiedzUsuńTak, może być. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziś zrobiłam pierwsżycia raz jutro spróbuję
OdpowiedzUsuń