▼
niedziela, 1 lutego 2015
Sernik ze śliwkami wg Aleex
Ferie w naszym województwie dobiegły końca. Jutro powrót do pracy. Udało mi się złapać troszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą sporo wyzwań. Końcówkę ferii spędzam w mojej kuchni. Dziś, poza obiadem, zaserwuję chłopakom na deser przepyszny sernik, który pierwszy raz piekłam na święta. Wykorzystałam przepis z kwestii smaku i nie zawiodłam się. Sernik jest aksamitny, delikatny, a owoce nadają mu oryginalny smak. Doskonale sprawdzi się podczas różnych rodzinnych okazji. Może przygotujecie go na nadchodzące Walentynki? Polecam.
Składniki:
Spód:
• 180 g ciasteczek zbożowych digestive
• 100 g orzechów
• 4 łyżki masła orzechowego
• 50 g masła
• 60 g cukru trzcinowego
• 100 g mielonych orzechów
Masa serowa:
• 1 kg sera trzykrotnie mielonego
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru pudru
• 5 jajek
• 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
• 150 g suszonych śliwek
Polewa czekoladowa:
• 125 ml mleka kokosowego (odłożone z masy serowej)
• 100 g gorzkiej czekolady
• 4 suszone śliwki do dekoracji (odłożone z masy serowej)
• garść wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Przygotować spód: dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby wypuścić papier na zewnątrz. Do kubka blendera włożyć składniki spodu i zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć do formy i mocno uklepując łyżką wyłożyć spód i boki. Wstawić do lodówki.
2. Przygotować masę serową: Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Na dno piekarnika wstawić długą keksówkę z wrzącą wodą z czajnika.
3. Do misy miksera włożyć ser, dodać mąkę i cukier, zmiksować do połączenia się składników na małych obrotach.
4. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując do czasu połączenia się składników.
5. Na koniec dodać mleko kokosowe z puszki, pozostawiając 125 ml mleka na polewę (może to być woda kokosowa z dna puszki) i zmiksować.
6. Do masy dodać pokrojone w kosteczkę śliwki (4 - 5 sztuk zostawić do dekoracji), wymieszać łyżką lub zmiksować, wylać do formy i wstawić do piekarnika.
7. Sernik piec przez 20 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez ok. 60-70 minut (lub dłużej jeśli masa nie jest jeszcze ścięta, również w środku sernika, można dotknąć palcem. Czas pieczenia może się różnić i zależy od rodzaju użytego sera. Sernik dodatkowo zastyga i sztywnieje podczas studzenia i schładzania). Studzić stopniowo.
8. Ostudzony sernik obkroić nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia na kilka godzin lub na całą noc.
9. Przygotować polewę czekoladową: Pozostawione 125 ml mleka kokosowego podgrzać w garnuszku z dodatkiem połamanej na kawałeczki czekolady, co chwilę mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Lekko przestudzić. Wylać na dobrze schłodzony sernik.
10. Udekorować śliwkami i wiórkami kokosowymi lub w inny sposób.
11. Podawać z filiżanką kawy.
Smacznego.
pyszności:) chętnie bym zjadła teraz kawałek do kawy:)
OdpowiedzUsuńPoczęstuj się, proszę :)))
UsuńPoczęstuje się tym serniczkiem na deser. Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńSernik musi być pyszny...ale moją uwagę przykuła filiżanka... PIĘKNA ;)
OdpowiedzUsuńMi też się podoba :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZnakomicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMoje ferie zaczynają się w przyszłym tygodniu - już się doczekać nie mogę :)
Aleex nie ma świąt,urodzin,imienin,a nawet styp żebym nie korzystała z Twojego bloga.Mam nadzieje że jego tak szybko nie zlikwidujesz bo nie zapisuje przepisów.Dziekuje ze go prowadzisz.Dużo można sie z niego dowiedzieć a Twoje wpisy czesto mnie wzruszają pozdrawiam z wietrznej Łeby
OdpowiedzUsuńNie mam w planach zamykania bloga ani rezygnacji z publikowania wpisów :) Korzystaj, ile zechcesz :) Cieszę się, że dania Wam smakują i odpowiada Wam klimat :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSernik - moj ulubiony ;)
OdpowiedzUsuńAleex czy do masy serowej nie dodajemy żadnego tłuszczu?
OdpowiedzUsuńNie - mleczko kokosowe jest wystarczająco tłuste :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAleex czy do spodu dodajemy całe i mielone orzechy?
OdpowiedzUsuńTak - ja tak zrobiłam. Jak nie masz mielonych, dodaj więcej całych i zmiksuj w blenderze :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy można ten sernik zrobić w blaszce prostokątnej? Jak tak to jakie wymiary będą najlepsze do tych proporcji? Twoje przepisy są super. Wczoraj z córką robiłam uszka według Twojego przepisu :-) już 3 rok z rzędu
Kasiu - oczywiście można. Ja zwiększyłabym proporcje o połowę i upiekłabym w blaszce o wymiarach 22x32 lub podobnej. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo dziękuję :-)
Usuńsuper przepisy często bo z nich korzystam bo sama dużo piekę i gotuję
OdpowiedzUsuń