▼
czwartek, 12 marca 2015
Masa kawowa do ciast i tortów wg Aleex
Tę masę wykorzystywałam do różnych wypieków i nie ukrywam, że jej smak i konsystencja najlepiej mi odpowiadają. Przekładałam nią tort makowo-kawowy, wykorzystałam ją również do tortu bezowego. Jest pyszna. Taka, jaka powinna być. Polecam.
Składniki:
• 20 dkg cukru
• 4 żółtka
• 1 kopiata łyżka mąki pszennej
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 40 dkg masła
• 2 łyżki spirytusu
Sposób przygotowania:
1. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę, dodać mąkę. Wymieszać.
2. 3 łyżeczki kawy zalać 1 szklanką wrzątku. Lekko przestudzić.
3. Do masy żółtkowej wlać zaparzoną kawę. Wymieszać.
4. Postawić na palniku i, cały czas mieszając, ugotować krem. Wystudzić.
5. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzony krem kawowy.
6. Na końcu dodać do masy 2 łyżki spirytusu. Zmiksować.
7. Blaty ciasta przekładać masą kawową.
Smacznego.
Dodaję do akcji:
Świetny przepis na krem! Kawę uwielbiam więc skradnę Ci przepis:) A z bezowymi blatami tort musiał być genialny:)
OdpowiedzUsuńWitam,przepisy i blog super.Korzystam z niego bardzo często,mam jednak pytanie gdzie znajdę przepis na tort bezowy.Pozdrawiam Halina.
OdpowiedzUsuńNa razie jeszcze go nie ma :) Ja robiłam tort wykorzystując gotowe blaty. Przymierzam się jednak do zrobienia własnych, wówczas na pewno podzielę się przepisem i sposobem wykonania. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSuper kremik,uwielbiam kawowe nuty smakowe !!
OdpowiedzUsuńMarzanna
Ja też jestem zainteresowana!:) Świetny przepis, Niby prosty i coś podobnego robiłam, ale sama bym na to nie wpadła. Dziękuję, Alex. Asia
OdpowiedzUsuńTa masa jest wspaniała, wykorzystałam do tortu orzechowego, dziękuję za przepis,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam - Anna z Chełma
Masa pyszna - i prosta w wykonaniu. Właśnie skorzystałąm z przepisu. dzięki
OdpowiedzUsuńWitam a czy mozna czyms zastapic spirytus?? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak, wódką. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy można nie dodawać spirytusu ani wódki do masy? Nie lubię alkoholu w masie.
OdpowiedzUsuńMożna, ale masa nie będzie wyrazista. Alkohol zaostrza nieco maślany smak masy. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJa dopiero dzisiaj......fajnie,że nie kazesz ubijać zółtek na parze [nigdy mi nie wychodzi ] a tak prosto zrobić ten budyń żółtkowy a efek powalający..Odnośnie alkoholu - konserwuje więc ma dłuzszy okres ważności. Dzieciom nie podajemy takiego tortu - bo kawa i alkohol nie należy do menu dla dzieci .Dzięki Fajna jesteś . Radosnych świąt
UsuńDziękuję :) Lubię sobie i innym ułatwiać życie ;) Pozdrawiam świątecznie, Aleex :)
UsuńHej.czy na bazie tego przepisu da sie zrobic krem oreo?robilam juz krem kawowy i chcialabym go wyprobowac w innych wariacjach��
OdpowiedzUsuńRewelka!!
OdpowiedzUsuńA mozna dodac kakao,taki napar jak z kawy,bo robie tort z czarnej porzeczki i kawowa masa mi nie pasuje
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis ten krem robiłam dzisiaj jest pyszny polecam😍
OdpowiedzUsuńczy ten krem się piecze w piekarniku? jeśli tak to ile i w jakiej temperaturze, możliwe że tutaj pisze ale nie zauważyłam więc poprosze o informacje
OdpowiedzUsuńNie, tego kremu się nie piecze. To masa kawowa (budyniowa, z dodatkiem masła), którą przekłada się gotowe już blaty biszkoptowe lub bezowe. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń