.

.

piątek, 21 grudnia 2012

Tort makowo – kawowy wg Aleex


Święta zbliżają się dużymi krokami. W szkole odbyło się spotkanie wigilijne dla wszystkich mieszkańców mojego miasta. Oczywiście uczestniczyli w nim przede wszystkim uczniowie i pracownicy szkoły. Były jasełka, przepiękne kolędy i pastorałki w wykonaniu młodzieży, opłatek i wspólne kolędowanie. Uwielbiam wigilijny nastrój, który odczuwa się w okresie przedświątecznym. Ten wyjątkowy czas jest przesycony nie tylko niepowtarzalną atmosferą, ale również różnorodnymi aromatami. Dziś w mojej kuchni dominuje zapach kawy, którą zaparzyłam do tortu makowego z masą kawową. Jest naprawdę przepyszny. Powstał z połączenia dwóch receptur: biszkoptu makowego z przepisu Dorotus i masy kawowej alidab. Blaty makowe nasączone ponczem świetnie współgrają z maślaną masą. Całość prezentuje się elegancko i jest naprawdę znakomita. W sam raz na wyjątkowe okazje. Polecam.

Składniki:

Biszkopt makowy:
• 5 jajek
• 15 dag cukru pudru
• 2 łyżki mielonych migdałów
• 12 dag mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
• 20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)

Masa kawowa:
• 20 dkg cukru
• 4 żółtka
• 1 kopiata łyżka mąki pszennej
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 40 dkg masła
• 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:
• 1 łyżeczka kawy
• 1 łyżka spirytusu
• 3-4 łyżki mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.



2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder.
3. Kiedy piana jest już lśniąca i sztywna dodać żółtka.


4. Migdały wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i makiem.


5. Delikatnie połączyć produkty sypkie z masą jajeczną, delikatnie wymieszać.



6. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś jej boki wysmarować masłem.
7. Do tortownicy przełożyć ciasto, delikatnie wyrównać powierzchnię.


8. Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe.


9. Wystudzić na kratce, przekroić na trzy blaty.



10. Przygotować masę kawową: żółtka zmiksować z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę, dodać mąkę. Wymieszać.


11. 3 łyżeczki kawy zalać wrzątkiem. Lekko przestudzić.


12. Do masy żółtkowej wlać zaparzoną kawę. Wymieszać.


13. Postawić na palniku i, cały czas mieszając, ugotować krem. Wystudzić.



14. Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce wystudzony krem kawowy.




15. Na końcu dodać do masy 2 łyżki spirytusu. Zmiksować.


16. Przygotować poncz: 1 łyżeczkę kawy zalać ¾ szklanki wrzątku. Dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać spirytus.
17. Blaty ciasta nasączyć ponczem. Przekładać masą kawową. Wierzch ozdobić według własnego pomysłu. Boki udekorować mielonymi migdałami.





Smacznego.

24 komentarze:

  1. Wow wszystko co lubie najbardziej w jednym rewelacyjnie wygladajacym deserze!:) Wesolych Swiat!:) Wszystkiego dobrego na Nowy Rok!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności na pewno
    upiekę jutro ;)))) bo nie wytrzymam ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest chyba najlepszy tort na świecie ! Pamiętam podobny z dzieciństwa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale się prezentuje ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem dlaczego biszkopt mi opadł,czy dlatego,że syn podczas pieczenia otworzył piekarnik?

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny, będę teraz robiła tort na swoje urodziny :) myślę, że cappucino

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam ten tort wczoraj na urodziny mojej siostry. Na dzisiejszej imprezie urodzinowej zachwycił wszystkich. Kolejny wspaniały przepis. Dziękuję Aleex . Rodzynka
    PS. Moja malutka uwaga: biszkopt powinno się mocno nasączyć ponczem, bo jest dość suchy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Rodzynko - cieszę się, że tort Wam smakował :) Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  9. chciałabym wykorzystać ten przepis, aby upiec ciasto w dużej formie, czy wystarczy ze podzielę biszkopt na pół i krem przełożę z podanych ilościowo przez Ciebie składników?Lidia

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeśli chcesz upiec ciasto w dużej formie, nie zmieniałabym ilości składników. Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki wymiar tortownicy na ten tort?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W punkcie 6 napisałam - 24 cm. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, wyszło przepysznie, wszystkim smakowało nawet tym nie lubiącym maku i mas kawowych, super przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. witam, czy może być taka kawa rozpuszczalna w saszetkach bez cukru i mleka? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  14. przepis super, szkoda tylko że mój biszkopt nie wyrósł, po dodaniu do jajecznej masy mąki i maku, nie wyglądało to tak jak na fotkach, jakby było za dużo maku, a za mało masy jajecznej

    OdpowiedzUsuń
  15. witam,przepis super,prosze powiedzieć ile wrzątku ma być na 3 lyzeczki tej kawy.
    Dziekuje,pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam 250 ml, czyli szklankę :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. Czy tego cukru do masy kawowej nie jest za dużo??? W ogóle nie chce mi się utrzeć kogel kogel. Dołożyłam jeszcze dwa male żółtka i dalej nic z tego??? Co mogę z tym zrobić? Biszkopt tez siada środkiem. Piekłam dwa razy w różnych temp. Dzieje się to samo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcje masy i ciasta są właściwe. Wypróbowało je już wiele osób. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. to dalej nie wyjasnia czemu po 35 minutach ucierania żółtek z cukrem mam grudowatą papkę jajeczną zamiast puszystej masy. Ale dziękuję za odpowiedź

      Usuń
    3. Bo moja odpowiedź nie miała na celu wyjaśniania :) Po prostu napisałam, że z proporcjami na pewno wszystko jest ok - widać na zdjęciach i we wpisach innych. Nie wyjaśniam, bo nie wiem, nie widziałam, co robiłaś w kuchni, gdzie pojawił się błąd. Gdy ucierasz cukier z żółtkami zawsze na początku jest bardzo gęsty, potem cukier rozpuszcza się i masa uciera się łatwiej. Nie wiem, co zrobiłaś źle, że stało się inaczej. A może miałaś za mało cierpliwości przy ucieraniu? Nie wiem. To Ty możesz odpowiedzieć na to pytanie. Dlaczego biszkopt opada? Nie wiem. Może niedokładnie ubiłaś pianę? Może zbyt gwałtownie mieszałaś składniki? Też nie wiem. Jeśli robisz wszystko identycznie jak w przepisie, nie powinno być kłopotów. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  17. Czy masa kawowa wychodzi na tyle sztywna żeby utrzymać dekoracje z masy cukrowej???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że tak. To typowa masa maślano - budyniowa. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń