środa, 5 grudnia 2012
Bułeczki drożdżowe z serem wg Aleex
W moim domu wciąż pachną pierniki. Ich intensywny korzenny aromat przypomina o nadchodzącym Bożym Narodzeniu. Grudzień to czas świątecznych wypieków. Dziś zapraszam na drożdżowe bułeczki z przepisu emmy. Możemy upiec je z nadzieniem serowym, ale równie dobrze możemy zastosować masę makową lub połączyć obydwie, tworząc oryginalne świąteczne nadzienie. Drożdżówki są pyszne. Mięciutkie, puchate, najlepsze jeszcze lekko ciepłe, zjedzone tego samego dnia. Doskonale smakują z filiżanką kawy lub szklanką mleka, jeśli wolicie. Świetnie wpisują się w przedświąteczny klimat. Polecam.
Składniki na 8 sztuk:
Ciasto:
• 45 - 50 dag mąki + mąka do podsypywania
• 3 dag świeżych drożdży
• 250 ml ciepłego mleka
• 0,5 szklanki cukru
• 0,25 szklanki oleju
• 1 jajko
• cukier waniliowy
• szczypta soli
Nadzienie serowe:
• 25 dag białego sera
• 4 łyżki stołowe cukru
• cukier waniliowy
• 1 żółtko jajka (białko odłożyć do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem)
Lukier:
• 2 czubate łyżki cukru pudru
• 1 pełna łyżka śmietany 18%
• kilka kropli aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i rozpuścić w ciepłym mleku. Dokładnie wymieszać i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia.
2. Do zaczynu drożdżowego dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawało od ścianek misy. Ja użyłam do tego miksera. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
3. W tym czasie przygotować nadzienie - ser zmiksować z pozostałymi składnikami farszu i dokładnie wymieszać. Zamiast sera można użyć także masy makowej, wówczas bułeczki będą miały świąteczny charakter.
4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 8 części i formować bułeczki. Każdą drożdżówkę posmarować rozmąconym białkiem jajka.
5. Drożdżówki piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 10 - 15 minut (w zależności od piekarnika), aż do zarumienienia.
6. Przygotować lukier śmietankowy według tego przepisu.
7. Ostudzone bułeczki ozdobić lukrem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają tak pysznie, że zaraz biorę się do pracy :) Mam tu już taką jedną mordkę, która natychmiast chce je zjeść :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Życzę smacznego :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPrzepis wykorzystałam i nadziałam bułeczki sezonową truskawką. Wyszły baaardzo pyszne teraz robię drugi raz.Alex-twoje przepisy są bardzo dobre i często zaglądam żeby coś smacznego zrobić. Serdecznie pozdrawiam
UsuńPycha drugi raz je już upiekłam. Najlepsze ze wszystkich bułek
UsuńCudnie pozawijane!
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł z zawijaniem bułeczek..
OdpowiedzUsuńSuper przepis,wlasnie je pieke,mi wyszlo 12 sztuk .....super pachna,i na pewno super smakuja
OdpowiedzUsuńSuper się robi i super smakują
OdpowiedzUsuńpotwierdzam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują :) Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńAlekx ,piekłam te drożdżówki....są przepyszne!!!dziękuję i życzę radosnych świąt!
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że smakują :))) Pozdrawiam świątecznie, Aleex :)
Usuńdrozdzowki przepyszne wlasnie upieklam :)
OdpowiedzUsuńprzepis zapisałam i będę robić na nadchodzące święta :)
OdpowiedzUsuńRobilam dzisiaj bułeczki. Wyszły świetna, bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńWłasnie wstawiałam swoje bułeczki do piekarnika, troche pomieszałam z tym zawijaniem ale mam nadzieje, że i tak będą pyszne, tak przynajmniej narazie wyglądają. Mi też wyszło 12 i dodałam trochę więcej mąki bo ciasto było bardzo rozlazłe.
OdpowiedzUsuńWŁAŚNIE ZROBIŁAM I WYSZŁY PYSZNE !!!
OdpowiedzUsuńpieklam sa wspaniałe polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńDzień Dobry,
OdpowiedzUsuńMam wielką ochotę na te babeczki i chyba zaraz się zabiore do pieczenia.
Ile ciasto drożdżowe powinno rosnąć?
Witam Aleex
OdpowiedzUsuńBułeczki jak zawsze wg Twojego przepisu wyśmienite:) córci uszy sie trzęsą jak je:) Dziękuje Tamara
Tamaro - niech idą Małej na zdrowie. Pozdrawiam cieplutko, Aleex :)
UsuńJestem wielką fanka pani bloga ,dziś własnie robiłam bułeczki i z korzystałam z innych pani przepisów.Naprawde wielki ukłon dla pani.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona tym przepisem:) za pierwszym razem wyszly zbite i suche tam, gdzie nie było sera... ale teraz wiem, ze sekret tkwi w dobrym wyrobieniu ciasta-jak ktoś ma za słabą rękę do "walenia" w ciasto, to trzeba się posiłkować mikserem :D za drugim razem zrobiłam modyfikacje: poł bułki wypełniłam serem a poł truskawkami swieżymi. Na góre posypałam kruszonkę wg Twojego przepisu z ciasta z jagodami. Tym razem wyrabialam ciasto mikserem i wszystko wyszło wyśmienicie, mięciutkie, nie suche i świetnie wyrosły :D mniam mniam!
OdpowiedzUsuńRewelacja, Robiłam je juz 2 razy. Za pierwsyzm razem miałam rzadki ser i sie troche wylewał ale były pyszne. Ciasto na bułki jest super. Nie robią się one na drugi dzien takie suche i gliniane. Drugim razem robiłam z serem i marmoladą i te drugie mi juz wyszły lepiej. Na pewno jeszce je zrobię!!!!:)
OdpowiedzUsuńAleex czy do zaczynu dajemy 250ml cieplego mleka czy tylko troche(np.jedna lyzke?). Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDo zaczynu dodajemy całość mleka (250 ml). Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń