.

.

Porady

SPIS PORAD

20. Jak przygotować rozczyn ze świeżych drożdży do ciasta drożdżowego?
19. Jak przygotować 4 kotlety z piersi kurczaka?
18. Jak przygotować smak mięsny?
17. Jak ubić jajka na parze?
16. Jak sparzyć jajka?
15. Jak szybko podgrzać małą ilość mleka?
14. Jak zlikwidować nieprzyjemny zapach w zmywarce?
13. Jak łatwo pokroić mięso na bitki?
12. Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany?
11. Jak ułatwić sobie pracę w kuchni?
10. Jak dodawać alkohol podczas robienia nalewki?
9. Jak uniknąć pochlapania ścian kuchni podczas smażenia?
8. Jak delikatnie i szybko wylać warstwę ptasiego mleczka lub galaretki?
7. Poplamione drewniane łyżki
6. Jak przygotować domową galantynę z kurczaka?
5. Czyszczenie brudnego piekarnika
4. Nieprzyjemny zapach w lodówce
3. Zasmażka
2. Zapach w zmywarce
1. Zamiast filtra do kawy


20. Jak przygotować rozczyn ze świeżych drożdży do ciasta drożdżowego?

Ciasto drożdżowe. Puszyste, pachnące, po prostu przepyszne. Doskonałe z masłem i konfiturą oraz filiżanką aromatycznej kawy. Na ogół kojarzy nam się z dzieciństwem i mamą lub babcią, które je przygotowywała. Niewątpliwie jest ono częścią naszej tradycji. Nikt z nas nie wyobraża sobie świątecznych wypieków bez ciasta drożdżowego. A skoro zajmuje ono takie ważne miejsce w naszej kuchni, warto zacząć je piec. Na blogu znajdziecie wiele receptur na to ciasto. Aby dobrze je przygotować, należy jednak zacząć od rozczynu. To on gwarantuje, że otrzymamy wspaniały, pulchny wypiek. A więc do dzieła.

Składniki:

• ilość drożdży podana w przepisie
• 1 pełna łyżeczka cukru
• 2 łyżki ciepłego mleka
• ok. 2-3 łyżek mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Drożdże odważyć, włożyć do miseczki.


2. Zasypać je cukrem i rozetrzeć. Z każdą chwilą drożdże będą robiły się coraz bardziej płynne. Tak ma być, drożdże rozpuszczają się z cukrem.





3. Do drożdży z cukrem wlać ciepłe (nie gorące!!!) mleko. Wymieszać.




4. Dosypać mąkę i całość rozmieszać trzepaczką, aby nie było grudek. Mąki powinno być tyle, aby powstała mieszanina miała konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany.




5. Miseczkę z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut, czasami potrzeba nawet kilka minut więcej.



6. Rozczyn powinien kilkakrotnie powiększyć objętość i nieć konsystencję pianki. Taki właśnie dodajemy do mąki, aby powstało pyszne ciasto drożdżowe.


Łatwe, prawda?

19. Jak przygotować 4 kotlety z piersi kurczaka?

Obiecałam kilka tygodni temu jednej ze swoich czytelniczek, że pokażę, jak dzielić pierś kurczaka na 4 kotlety. Przygotowałam zdjęcia i … zapomniałam je wstawić na bloga. Odkryłam to dopiero dziś i od razu nadrabiam zaległości.

Potrzebujemy dużej, podwójnej piersi kurczaka. Moja ważyła ok 600 g.


Mięso opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Bardzo ostrym nożem (ja mam swój ulubiony, którym można też filetować) Oddzielić kosteczki i chrząstki. Odłożyć je, można później dodać do zupy.



Przekroić pierś na dwie połówki.


Każdą połówkę przekroić na dwa plastry mięsa. Powstaną w ten 4 kotlety.





Każdy kotlet rozbić lekko przez folię. W grubszych miejscach rozbić nieco mocniej.



Kotlety panierować i smażyć na rumiano.



Smacznego.

18. Jak przygotować smak mięsny?

Kiedy upieczemy mięso (karkówkę, galantynę, pieczeń, itp.), na dnie brytfanny lub rękawa foliowego pozostaje warstwa aromatycznego płynu, który powstał podczas pieczenia.


Należy zostawić go, by ostygł, a następnie przelać do mocnego woreczka, zawiązać i zamrozić.



Tak przygotowany "smak mięsny" jest idealną bazą do sosów, dodaję go do duszenia mięs oraz do bigosu. Polecam.

17. Jak ubić jajka na parze?

W przepisach często pojawia się polecenie, aby ubić jajka na parze. Dla wytrawnej gospodyni to oczywiste stwierdzenie, ale dla młodej gospodyni, która stawia pierwsze kroki w kuchni, wcale jasne nie jest.
Aby ubić jajka lub żółtka na parze należy wybrać dwa garnki. Muszą być takie, żeby jeden garnek można było wstawić w drugi, aby dno mniejszego garnka nie dotykało dna większego garnka.
Na dno większego garnka wlać wodę. Wystarczy wlać jej tyle, aby nie dotykała do dna garnka mniejszego.
Do mniejszego garnka wbić jajka (lub żółtka), dodać cukier. Mniejszy garnek z żółtkami postawić na większy garnek z wodą na dnie. Oba garnki postawić na gazie i zacząć ubijać mikserem żółtka.
W niedługim czasie woda zacznie wrzeć i parować, para ogrzeje mniejszy garnek z żółtkami, a ubijana mikserem masa zacznie powiększać swoją objętość kilkakrotnie, zrobi się jasnokremowa i straci zapach surowych jaj.
Gdy masa jest już gęsta i sięga krawędzi garnka, zestawić na czynie z gazu i dalej postępować wg przepisu.



16. Jak sparzyć jajka?

Jeśli chcemy użyć do potrawy lub deseru surowych jajek (lub samych żółtek), najbezpieczniej jest jajka sparzyć. Mamy wówczas pewność, że żadne bakterie nie dostaną się do potrawy i nie spowodują zatrucia.
Aby sparzyć jajko, najpierw należy je dokładnie umyć pod ciepłą, bieżącą wodą. Następnie włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i zostawić na pół minuty. Po tym czasie wrzątek wylać, jajko zostawić lub od razu użyć. W białku będą widoczne pojedyncze, delikatne białe pasemka, ale nie mają one wpływu na ubicie białek na sztywną pianę.


15. Jak szybko podgrzać małą ilość mleka?

Czasami musimy szybko podgrzać małą ilość mleka. Należy wówczas wlać je do szklanki i wstawić do mikrofalówki na pełną moc na pół minuty. Po tym czasie szklanka mleka jest lekko ciepła, pół szklanki mleka zawiera gorący płyn.


14. Jak zlikwidować nieprzyjemny zapach w zmywarce?

Jeśli brakuje ci odświeżacza, a chcesz, by naczynia myte w zmywarce miały ładny zapach, wystarczy przed włączeniem programu, włożyć do maszyny kawałek cytryny ze skórką.


13. Jak łatwo pokroić mięso na bitki?

Aby łatwo pokroić mięso na bitki (czyli równe, dość cienkie plasterki), po przyniesieniu do domu należy je opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki. Mięso zrobi się sztywniejsze i łatwiej będzie je pokroić zwyczajnym nożem.


12. Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany?

Aby sprawdzić, czy tłuszcz na patelni lub w garnku jest wystarczająco gorący, przed włożeniem mięsa lub ciasta do smażenia, należy zanurzyć w tłuszczu trzonek drewnianej łyżki. Gdy olej/ smalec jest właściwie rozgrzany, wokół trzonka pojawiają się pęcherzyki. Wtedy można wkładać produkty do smażenia.




11. Jak ułatwić sobie pracę w kuchni?

Bardzo przydatnym naczyniem w mojej kuchni jest wielka, plastikowa, głęboka misa. Warto sobie taką sprawić, bo służy nam w różnych sytuacjach. Wyrabiam w niej ciasta: kruche, drożdżowe, ucierane (kiedy nie chce mi się wyciągać stolnicy i sprzątać całej kuchni zakurzonej mąką), ubijam pianę lub śmietanę (wtedy wysokie ściany misy skutecznie zabezpieczają ściany kuchni przed zachlapaniem) i mieszam różne produkty. Polecam.




10. Jak dodawać alkohol podczas robienia nalewki?

Jeśli przygotowujemy domową nalewkę, czy na bazie mleka, czy też na bazie owoców,  alkohol ZAWSZE dodajemy na końcu i ostrożnie wlewamy go do mieszaniny składników lub soku. Nie wolno zrobić odwrotnie, ponieważ wówczas nalewka może się zważyć, zepsuć lub rozwarstwić. Trzeba pamiętać o jednej zasadzie: wlewamy duszę (alkohol) do ciała (bazy nalewki).

 

9. Jak uniknąć pochlapania ścian kuchni podczas smażenia?

Aby podczas smażenia mięsa, które pryska na tłuszczu, nie pochlapać ścian kuchni, warto sprawić sobie specjalną przykrywkę na patelnię. Ja swoją kupiłam w Lidlu. Jest świetna: ma otworki, by para mogła się ulatniać, właściwą średnicę - pasuje na większość patelni, uchwyt, który nie robi się gorący i wreszcie można ją myć w zmywarce.




8. Jak delikatnie i szybko wylać warstwę ptasiego mleczka lub galaretki?

Aby szybko wylać kolejną warstwę ptasiego mleczka lub galaretki wystarczy postawić naczynie z zastygniętą pierwszą warstwą na stabilnej powierzchni. Następnie należy pod strumień płynnej masy podstawić łyżkę i delikatnie poruszać nią nad warstwą zastygniętą. Strumień nalewanej masy musi trafiać na łyżkę, wówczas ptasie mleczko rozlewa się na boki, delikatniej wylewa się na zastygniętą warstwę i nie powoduje jej uszkodzenia.



7. Poplamione drewniane łyżki

Drewniane łyżki kuchenne trudno doczyścić, ponieważ łatwo wchłaniają tłuszcz, który wsiąka w drewno i pozostawia trwałe plamy. Jeśli jednak przed każdym użyciem zmoczysz łyżkę zimną wodą, będzie bardziej odporna na przesiąkanie tłuszczem i obcymi zapachami. Brudne plamy z drewnianych łyżek można również usunąć, mocząc je przez cały noc w roztworze sody oczyszczanej.

6. Jak przygotować domową galantynę z kurczaka?

Bardzo często kupujemy w sklepie galantynę drobiową. Różnie ją nazywają: Galantyna, Kurczak po cygańsku, Diabelski kurczak, Rolada drobiowa. Bez względu na nazwę to efektownie wyglądająca wędlina. Warto więc nauczyć się ją przygotowywać, tym bardziej, że przy odrobinie wprawy, nie jest to trudne. Domowa galantyna smakuje wyśmienicie, no i jesteśmy pewni tego, co jemy. Nie ma w niej konserwantów i długo możemy przechowywać ją w lodówce. A więc przystępujemy do pracy!!!

Potrzebne składniki:

1 duży kurczak ok 2 - 2,5 kg
przyprawy: vegeta, przyprawa do pieczonego kurczaka, papryka słodka w proszku, czosnek, majeranek lub jakie kto lubi

ewentualnie:
gotowana marchewka

Etapy przygotowania:

Najwięcej problemu może sprawić "filetowanie" kurczaka, czyli pozbawianie go kości. W tym celu kładziemy kurczaka piersiami do góry na desce i bardzo ostrym nożem przecinamy go wzdłuż piersi.





Odcinamy skrzydła i szyjkę. Staramy się, by dziury w skórze były jak najmniejsze.
Następnie bardzo ostrożnie odcinamy mięso od kości. Ciągle pamiętamy, by nie przeciąć skóry. Nóżki również filetujemy - przecinamy skórę wokół kostek, a następnie rozcinamy wzdłuż nóżki. Rozcięcie połączy się z pozostałą częścią tuszki.



Po dokładnym filetowaniu powinien nam zostać "golutki" szkielet kurczaka i wielki płat mięsa ze skórą z jednej strony.

Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, aby nieco wyrównać powierzchnię (idealnie gładka nigdy nie będzie).







Posypujemy je dowolnymi przyprawami, można wzdłuż ułożyć kawałki gotowanej marchewki, aby galantyna ciekawie wyglądała.




Tak przygotowane mięso ściśle rolujemy. Po zrolowaniu bardzo dokładnie obwiązujemy mocną nicią i ponownie posypujemy z wierzchu przyprawami.

Galantyna jest przygotowana do pieczenia.











Jeśli chcemy ją upiec od razu, to dobrze by było, aby najpierw mięso postało w chłodzie przynajmniej 2-3 godziny. Po tym czasie galantynę wkładamy do rękawa do pieczenia, do którego trzeba wlać ok 0,5 – 1 szklanki wody lub bulionu (może być z kostki).
Pieczemy ok 1,5 godziny w temp. 200 stopni C.



Uwaga:
Jeśli galantyna będzie nam potrzebna dopiero za kilka dni, można przygotować ją wcześniej i zamrozić.
W dniu, kiedy będziemy ją podawać, wyjmujemy mięso z zamrażarki, czekamy, aż nieco się rozmrozi i w połowie rozmrożone posypujemy jeszcze odrobiną przypraw, wkładamy do rękawa i postępujemy jak opisałam wyżej.

Po upieczeniu wyjmujemy galantynę na twardą deseczkę, czekamy jak ostygnie i dopiero wówczas usuwamy sznurki.
Polecam , bo tak przygotowane mięso smakuje wyśmienicie.

Smacznego!!!

5. Czyszczenie brudnego piekarnika

Brudne urządzenia do pieczenia: piekarnik, grill, blachę, brytfanny, posyp solą i podgrzewaj tak długo, dopóki sól nie zbrązowieje. Potem zetrzyj sól papierowym ręcznikiem i umyj przedmiot tak jak zwykle.

4. Nieprzyjemny zapach w lodówce

Nieprzyjemny zapach w lodówce możesz zlikwidować proszkiem do pieczenia. Wstaw do lodówki talerzyk z proszkiem (wymieniaj proszek co 2 tygodnie), możesz też dodatkowo położyć połówkę jabłka. Po każdym rozmrożeniu i umyciu lodówki pamiętaj, żeby przetrzeć jej wnętrze ściereczką zwilżoną w wodzie z octem.

Jeśli nie chcesz, aby zapachy potraw w lodówce wymieszały się, wstaw do środka miseczkę ze świeżo zmieloną kawą. Gwarantuję, że wówczas ciasto, które będzie stało obok aromatycznej wędliny, nie przejmie jej zapachu.

3. Zasmażka

Jeśli chcesz zagęścić potrawę zasmażką, przygotuj ją z mąki krupczatki. Jej konsystencja gwarantuje, że nie powstaną grudki i zasmażka doskonale połączy się z potrawą.

2. Zapach w zmywarce

Zanim uruchomisz zmywarkę do naczyń, włóż do koszyczka na sztućce piętkę z cytryny, a unikniesz nieprzyjemnych zapachów wewnątrz urządzenia.

1. Zamiast filtra do kawy

Jeśli zapomniałaś kupić nowe filtry do kawy, możesz je zastąpić papierowymi ręcznikami kuchennymi.