piątek, 9 marca 2012

Karkówka w kapuście wg Aleex



Od czasu do czasu moi chłopcy mają nieodpartą ochotę na porządny kawał mięsa. Moja w tym głowa, aby za każdym razem smakowało ono inaczej. Ostatnio przyrządziłam karkówkę według nowego przepisu. Jego podstawową wersję dostałam od koleżanki z pracy (Jolu – dziękuję), ale ostatecznie zrobiłam to danie, jak zawsze, po swojemu. Przyznaję, że smak pozytywnie mnie zaskoczył. Niby nic, mięso obłożone kapustą kiszoną, ale efekt końcowy jest naprawdę pyszny. Koniecznie spróbujcie. U mnie na pewno będzie powtórka.

Składniki:

• 1 kg karkówki
• 1 duża cebula
• 1 kg kapusty kiszonej
• smak z mięsa lub bulion pieczeniowy
• 2-3 łyżki oleju
• przyprawy: sól, pieprz, delikat Knorr’a do mięs, czosnek.

Sposób przygotowania:

1. Karkówkę naciąć tak, aby mięso było rozdzielone na plastry, ale nie przecięte do końca.
2. Karkówkę oprószyć przyprawami.



3. Cebulę pokroić w plastry.



4. Między plastry mięsa włożyć plasterki cebuli. Mięso przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.



5. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować 1 łyżkę oleju.



6. Przygotować kapustę: odcisnąć, jeśli jest za kwaśna, wypłukać. Można ją lekko przesiekać, aby nitki nie były za długie.
7. Wyłożyć na dno naczynia część kapusty kiszonej.



8. Wyjąć mięso. Między nacięcia, w których już są plasterki cebuli, włożyć część kapusty kiszonej.



9. Karkówkę położyć na kapuście ułożonej na dnie naczynia. Obłożyć mięso dokoła resztą kapusty, aby karkówka była nią przykryta ze wszystkich stron.



10 Polać kapustę po wierzchu resztą oleju i połową szklanki smaku z mięsa lub bulionu pieczeniowego. Ja rozkruszyłam drobinki kostki pieczeniowej. Tylko to miałam pod ręką.



11. Naczynie przykryć. Piec przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.



12. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

24 komentarze:

  1. Ale pysznie! Ja dzisiaj też robiłam karkówkę w kapuście, ale świeżej, jutro przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię taką karkóweczkę :))) wygląda znakomicie

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy przepis;) wygląda niesamowicie smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny, naprawdę polecam. Tym bardziej, że karkówka na drugi dzień smakuje równie dobrze, więc nie trzeba się bać dużej porcji mięsa. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaaaaa tak jeszcze nie widziałem. A to ci niespodzianka. Kurcze żeby tylko czas znaleźć na takie gotowanko ;).Jak dla mnie bomba. Zarombiasty przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to koniecznie polecam do wypróbowania! Warto. Naprawdę. Pozdrawiam i polecam, Aleex :)))

      Usuń
  6. przyprawiona czeka w lodówce ... jutro bede zapiekał :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł z tym nacinaniem, właśnie się u mnie zapieka - mam nadzieję, że wyjdzie pysznie. Przez noc się przegryzie i jutrzejszy obiadek mam z głowy :) Dorzuciłam jeszcze do tego małą modyfikację, korzystając z innego przepisu na karkówkę z moich zbiorów. Dodałam na wierzch obrane i pokrojone w ósemki jabłka oraz posypałam rodzynkami. Jabłuszka się lekko rozgotują, rodzynki namiękną i puszczą słodki sok. Mmm... POEZJA, polecam !!!
    Pozdrawiam gorąco wszystkich wielbicieli kuchennych eksperymentów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aleex, zaglądam często do Twojego bloga. W sobotę skusiłam się na zrobienie tej pysznej karkóweczki. Niebo w gębie. A najbardziej smakowała mi kapustka......... mniam.

    OdpowiedzUsuń
  9. To już drugi raz jak piekę tę karkówkę, bo domownicy męczą - zrób karkówkę z kapustą, zrób karkówkę z .... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, że Wam smakuje :))) My też ją lubimy. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  10. Właśnie jem to pyszne danie. Mało pracy a pyszny efekt. Rewelacja, nie spodziewałam się takiego smaku, a po paru dniach z tego wychodzi ala bigosik. Palce lizać. Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  11. Tak się składa, że nie posiadam pokrywki do naczynia żaroodpornego, więc muszę użyć folii alum. W związku z tym mam pyt - z której str. ma być "błyszcząca" część? z góry dziękuję za odp!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie a co z czosnkiem? razem z cebulą?dziękuję za świetne przepisy.gabi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli używasz świeżego czosnku to razem z cebulą. Jeśli granulowanego - to z przyprawami. Pozdrawiam świątecznie, Aleex :)

      Usuń
  13. KARCZUŚ JUŻ W PIEKARNIKU...WYGLĄDA REWELACYJNIE I MYŚLĘ ŻE TAK TEŻ SMAKUJE. POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  14. Karkóweczka wygląda apetycznie. Jak tylko wrócę do domu to będę smażyć

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja dzisiaj pieklem,naprawde extra polecam tylko wedlug mnie lepiej ustawic piekarnik na 180st i piec 2.20min

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. Temperaturę i czas pieczenia zawsze najlepiej dostosować do swojego piekarnika. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. Właśnie czytam komentarze i będę piekła. Uważam,że będzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Karkówkę robiłam już kilka krotnie jest przepyszna !!!! i jutro też ją dla mężusia robię :D Uwielbia ją i ta kapusta pych :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam! Czy karkówkę można w tym przepisie zastąpić schabem i jaki będzie czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić schabem. Czas pieczenia zależy od wielkości schabu - powinno wystarczyć ok 1,5 godz. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń