wtorek, 13 marca 2012
Dukanowska jajecznica z suszonymi grzybami wg Aleex
Dziś, po przerwie, kolejny przepis z serii dukanowskich, ale tak naprawdę jajecznica w takiej postaci smakować będzie wszystkim, którzy lubią grzyby. Mnie pozytywnie zaskoczył smak tej potrawy. Podchodziłam do niej sceptycznie, myślałam, że będzie taka sobie. Okazało się, że byłam w błędzie. Jajecznica smakowała naprawdę pysznie. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
• 3 jajka
• kilka suszonych grzybów
• natka pietruszki – świeża lub suszona
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Grzyby włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
2. Jajka wbić do miseczki, rozkłócić bardzo dokładnie.
3. Do masy jajecznej dodać sól i pieprz.
4. Grzyby pokroić w kostkę. Wodę zostawić.
5. Na patelnię wlać kilka łyżek wody spod grzybów. Wrzucić grzybki i poddusić, aż wywar się zredukuje.
6. Do grzybów wlać masę jajeczną.
7. Usmażyć jajecznicę, cały czas mieszając.
8. Posypać natką pietruszki.
Smacznego.
Inspiracja przepisu - książeczka "Nie potrafię schudnąć. Przepisy specjalnie dla Polaków" P. Dukan, J. Urbaniuk.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz