sobota, 24 marca 2012
Waniliowe miniserniczki wg Aleex
Te serniczki mnie zaczarowały! Zobaczyłam je na tym blogu i od razu wiedziałam, że muszę, po prostu muszę je zrobić. No i są. Z moimi małymi modyfikacjami, przepyszne, po prostu wspaniałe! Te malutkie porcyjki skryte w papilotkach nie tylko cudownie smakują, ale obłędnie pachną wanilią. Są rewelacyjne. Przysięgam.
Składniki na 12 sztuk:
Spód:
• 75 g biszkoptów
• 1 kopiata łyżka kakao
• 30 g roztopionego masła
Masa:
• 250 g białego sera (może być tłusty, półtłusty lub chudy)
• 200 g serka homogenizowanego waniliowego
• 6 łyżek cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
• 1 kopiata łyżka budyniu waniliowego (proszku)
Polewa:
• 100 g czekolady gorzkiej
• 5 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 175ºC. Biszkopty pokruszyć na piasek, dodać kakao, dolać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Masa ma mieć konsystencję mokrego piasku.
2. Masę na spód wysypać do 12 papilotek i ugnieść dokładnie łyżeczką.
3. Twarożek wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym, żółtkiem i serkiem. Zmiksować końcówką blendera na gładką masę.
4. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy serkowej i delikatnie mieszając, połączyć.
5. Napełnić papilotki pozostawiając nieco wolnego miejsca na polewę.
6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120ºC. Piec 25 min. Ostudzić na kratce.
7. Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej i polać wystudzone serniczki.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji: Wielkanocne smaki oraz Waniliowy weekend III i Babki i babeczki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńOlu - świetnie też smakują :))) Naprawdę polecam, Aleex :)))
UsuńMuszę spróbować..
OdpowiedzUsuńświetne, a jak muszą smakować - mmm :)
OdpowiedzUsuńteż miałam smaczka na te serniczki, ale zbierałam się zbierałam aż mnie przekonały Twoje zdjęcia.
OdpowiedzUsuńRobiłam ale z innego przepisu, pod warstwą polewy czekoladowej u mnie jeszcze był karmel :) Takie mini deserki zawsze świetnie wyglądają i dobrze smakują :)
OdpowiedzUsuńŚliczne wyszły! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie w takiej wersji mini :)
OdpowiedzUsuńPatrząc na zdjęcia - jak ci nieziemsko wyrosła ta babka !!! - aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajny i łopatologiczny opis ;) w sam raz dla mnie ;)
Pozdrawiam,
Gosia
www.wysmakuj.pl
Faktycznie wyglądają świetnie :-)
OdpowiedzUsuńskładniki zakupione-będę jutro piekła na Wielkanoc!
OdpowiedzUsuńodnośnik donikąd :(
OdpowiedzUsuńOdnośnik działa bez zarzutu. Trzeba na niego kliknąć po prostu. Aleex.
UsuńSerniczki pyszne .Duże lepsze w smaku po schłodzeniu i na drugi dzień / ale to opcja tylko dla wyjątkowo zdyscyplinowanych - u mnie po 3 godz .zostały tylko puste papierki po serniczkach a jedna porcja tylko dlatego wytrwała do następnego dnia , że w ostatnim momencie udało mi się ją schować/ Babeczki na pewno pojawią się u mnie ponownie na wielkanocnym stole . Prawdopodobnie zrobię w dwóch wersjach : 1/ ściśle wg tego przepisu 2/ na spód zamiast kakao dam zmielone migdały
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wszystkie przepisy z których korzystam , a za tan przepis dziękuję jeszcze wyjątkowo
pozdrawiam Agata
Agato - dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZa każdym razem jak je robię znikają migusiem. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam Basia.
OdpowiedzUsuńCzy łatwo serniczki odchodzą od papilotek, czy należy je wcześniej natłuścić?
OdpowiedzUsuńNie natłuszczałam papilotek i nie było żadnych problemów ze zdjęciem papierków. Jeślimasz obawy, możesz leciutko natłuścić foremki masłem. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCo moglabym dodac do may zamiast budyniu? Zamienic go czym czy pominac? Z gory dziekuje za opowiedz.
OdpowiedzUsuńMożna go zastąpić mąką ziemniaczaną :) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)
UsuńZaoferowałam się, że upiekę coś dla gromady ludzi na spływ kajakowy. Dzisiaj będę robić, przekonał mnie zapach wanilii...
OdpowiedzUsuńCzy te 25 minut pieczenia serniczków to nie za mało?
OdpowiedzUsuń