niedziela, 18 marca 2012
Babka majonezowa wg Aleex
Tego ciasta nawet nie miałam dziś w planach. Przepis dostałam już jakiś czas temu mailem od czytelniczki Renaty, ale nie posiadałam zbędnych białek, więc odłożyłam go do wypróbowania przy okazji. No i okazja właśnie się nadarzyła. Wczoraj piekłam waniliową babę drożdżową z amaretto (przepis wkrótce) i wykorzystałam do niej tylko żółtka. Wcale nie miałam pomysłu, co zrobić z białkami. I dziś rano mnie olśniło. Zaczęłam gorączkowo przeszukiwać komputer, aby znaleźć przepis na babkę majonezową od Renaty. Gdy Dario dowiedział się, co piekę, zaczął patrzeć podejrzliwie. Skwitował moje przygotowania w ten sposób:
- Wiem, że zawsze coś nowego wymyślasz, ale żeby majonez dodawać do ciasta? No nie wiem.
I wyszedł. A ja zabrałam się do pracy. Tak naprawdę całą pracę wykonał za mnie mój mikser. Byłam zdumiona, jak szybko robi się tę babkę. Po kilku (!) minutach ciasto już siedziało w piekarniku. Potem, gdy studziło się na kratce, oprószyłam je cukrem pudrem. A potem zaczęło znikać błyskawicznie, bo mojemu mężowi, po spróbowaniu pierwszego kawałka, już nie przeszkadzał dodany do ciasta majonez. Renatko –dziękuję za przepis, a Was zachęcam do upieczenia tej babki. Jest rewelacyjna! Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
• 5 białek
• ¾ szklanki cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 1 szklanka mąki
• 3 łyżki majonezu
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• aromat cytrynowy
Sposób przygotowania:
1. Białka umieścić w wysokim naczyniu.
2. Ubić je na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym.
3. Do piany dodać majonez.
4. Do ciasta wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dolać aromat cytrynowy do smaku.Delikatnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec 40-45 minut w 165 stopniach C z termoobiegiem i dolną grzałką albo w 175 stopniach w piekarniku gazowym. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
7. Babkę ostudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem.
8. Ciasto jest niezwykle puszyste i delikatne. Nie wyczuwa się w nim żadnego posmaku majonezu. Świetnie smakuje z kawą lub herbatą.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji: Wielkanocne smaki oraz Babki i babeczki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cieszę się,że babka majonezowa smakowała.W moim domu również znika w błyskawicznym tempie.Polecam się na przyszłość.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,R.G.
Reniu - jeszcze raz dziękuję :))) No i chętnie wykorzystam kolejną "partię" przepisów. Jeśli zechcesz się nimi podzielić, to czekam na maila :))) Pozdrawiam, Aleex.
Usuńfiu fiu... jaka puszysta i delikatna, super! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
najlepsza babka jaką kiedykolwiek robiłam:)
OdpowiedzUsuńNam też baaardzo smakuje :))) No i jest idealna na świąteczny czas, kiedy do drożdżowców używamy żółtek, a z białkami nie wiadomo, co zrobić. Pozdrawiam, Aleex.
Usuńco do zdjęcia , to muszę powiedzieć ,że efekt końcowy z plastikowym , leżącym kurczakiem nie jest zachęcajacy
OdpowiedzUsuńKurczaczek ma plastikowe tylko łapki, cały jest puchaty i mięciutki :))) Dziękuję, że wyraziłaś/wyraziłeś swoją opinię. Szkoda, że nie dotyczy smaku ciasta. Aleex.
UsuńMoim zdaniem kurczaczek jest prześliczny,babkę majonezową mam zamiar upiec na święta,pozdrawiam.
Usuńwitaj Aleex ja tę babeczkę już parę lat piekę jest u nas nr 1 na stole pulchniutka puchata ale u mnie jest troszeczkę inny przepis bo są nie białka ale jajka i oprocz zwykłej pszennej mąki jest też ziemniaczana pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńKIEDYŚ JUŻ PIEKŁAM TAKĄ BABKĘ, NIE PAMIĘTAM TYLKO CZY BYŁA Z SAMYCH BIAŁEK - DZIĘKI ZA PRZYPOMNIENIE
OdpowiedzUsuńa ja mam pytanie
OdpowiedzUsuńte łyżki majonezu to czubate czy płaskie?
Takie, jak na zdjęciu przy punkcie 3 :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńCy robiła Pani karkówke z zurawinami? jest pyszna . Mogę przesłać przepis. Rewelacja.Marzena
OdpowiedzUsuńNie robiłam, ale chętnie spróbuję :))) Czekam na przepis i dziękuję. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńPrzeois wyslalam na Pani pocztę , pozdrawiam:)Marzena
UsuńBardzo dziękuję :))) Pozdrawiam, Aleex.
Usuńjaka długa ma być keksówka konkretnie?;)pozdr.
OdpowiedzUsuńWymiary dna blaszki - 8x31,5. Pozdrawiam, Aleex.
UsuńKolejna piękna babka..jest w czym wybierać..
OdpowiedzUsuńJutro zapraszam na kolejną :)))
UsuńU mnie nie wyrosła tak pięknie jak Twoja, ale w sumie jest OK. Mięciutka i bez zakalca :)
OdpowiedzUsuńBabka majonezowa pyszna ,delikatna...no i w końcu wiem już co robić jak zostają białka :)...a w Sobotę mam zamiar zrobić ciasto kruche z malinami i kruszonką ...ja już zostałam Twoją Fanką przepisy masz super ..Pozdrawiam gorąco Kora
OdpowiedzUsuńZamierzam spróbowac upiec taką babkę ale mam pytanie- czy jakbym dodała rodzynki do ciasta to nic by się nie stało?
OdpowiedzUsuńMożesz dodać, ale nie za dużo. Ciasto jest bardzo bardzo puszyste i delikatne. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńHej. Czy moze byc majonez kielecki do tego ciasta czy jakis inny?
OdpowiedzUsuńDzień dobry.
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam po raz pierwszy �� jest przepyszna.��
Dziękuję za przepis ����