piątek, 30 marca 2012
Sałatka „Bogactwo smaków” wg Aleex
Na koniec tygodnia zapraszam na sałatkę. Przepis zdobyłam od swojej siostrzenicy, która na jakąś okazję w naszej rodzinie przygotowała tę pyszność. Sałatka nie tylko pięknie wygląda, ale także wspaniale smakuje. Koniecznie ją wypróbujcie, może na nadchodzące święta?
Składniki*:
• mix sałat z rukolą
• papryka
• ogórek zielony
• pomidor
• ser feta
• czerwona cebula
• pierś kurczaka (opcjonalnie)
• ostra musztarda – 1 łyżeczka
• ocet winny
• sok z ½ cytryny
• miód – 1 łyżeczka
• oliwa z oliwek
• woda
Sposób przygotowania:
1. Sałaty opłukać, odsączyć, większe części porwać na kawałki.
2. Paprykę, ogórka i pomidora pokroić na kawałki.
3. Cebulę czerwoną pokroić w cienkie plasterki.
4. Fetę pokroić w drobną kostkę.
5. Jeśli chcemy dodać pierś kurczaka, kroimy ją w kostkę, obtaczamy w przyprawach i podsmażamy na oleju. Po ostudzeniu dodajemy do pozostałych składników.
6. Z 1 łyżeczki musztardy, soku z cytryny, octu winnego, 1 łyżeczki miodu, oliwy z oliwek, soli, pieprzu i wody przygotować sos. Dokładnie wymieszać.
7. Składniki sałatki wymieszać w dużej misie, polać przygotowanym sosem, ponownie wymieszać.
Smacznego.
* Nie podaję dokładnej ilości składników, bowiem zależy to od smaku i indywidualnych upodobań każdego z nas.
Przepis dodaję do akcji:Wielkanocne smaki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię takie sałatki z mnóstwem pysznych dodatków
OdpowiedzUsuńwiosennie pozdrawiam;)
Prawdziwa wiosenna sałatka :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny - jest wiosenna i przepyszna. Gorąco polecam :)))
OdpowiedzUsuńPyszna jest taka sałatka, polecam :-)
OdpowiedzUsuńWitam i serdecznie pozdrawiam.. Jestem pod ogromnym wrażeniem, Pani znajomości przepisów kulinarnych. O rany też bym tak chciała gotować ..jak Pani. W 2 dzień świąt wielkanocnych mam imieniny, i chciała bym wszystkich zaskoczyć jakimiś pysznościami. zamierzam Zamierzam przyrządzić schab gotowany według pani przepisu, sałatkę z rukoli, i co mi Pani jeszcze by poleciła , z góry bardzo dziękuje za pomoc..
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Jestem przekonana, że z moimi podpowiedziami też wkrótce będziesz gotować tak samo jak ja :)
UsuńCo do Twojej prośby - trudno mi podpowiadać, bo nie wiem, czy uroczystość ma być wystawna, czy może nie. Podam Ci kilka propozycji i wybierzesz:
- danie gorące: możesz podać karkówkę w pieczarkach, schab po cygańsku, golonkę w piwie, pieczonego kurczaka, kaczkę lub gęś.
- na przystawki proponuję: wędlinę (możesz kupić lub zrobić, pyszna jest szynka świąteczna, karkówka lub boczek pieczony), sałatki: bogactwo smaku, świąteczna, z kurczakiem, makaronowa, grillowa, gyros,
- możesz zrobić też galaretę, bigos
- oczywiście musi być ciasto, ale to zależy od indywidualnych smaków.
Jak wybierzesz, pytaj, gdybyś czegoś nie wiedziała. Pozdrawiam, Aleex :)