niedziela, 1 kwietnia 2012

Drożdżowa baba wielkanocna wg Aleex



To jedna z moich ulubionych bab drożdżowych. Znalazłam ją na rok temu na blogu Dorotus i od tamtej pory piekłam już kilka razy. W nadchodzące święta znów pojawi się na naszym stole w towarzystwie innych wielkanocnych wypieków. Dzisiaj prezentuję ją w wersji soute, bez dekoracji, ale na pewno coś wymyślicie. Choć tak naprawdę baba smakuje rewelacyjnie posypana zwyczajnym cukrem pudrem. Jest mięciutka, puszysta i dzięki nietypowemu dodatkowi, gotowanym ziemniakom, które działają jak polepszacze, długo zachowuje świeżość. Z podanej porcji wyszło mi to, co na zdjęciach, a więc trochę więcej niż 2 baby. I wszystkie były znakomite. Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście, którą babkę upiec na Wielkanoc, weźcie pod uwagę ten przepis. Naprawdę warto.

Składniki na 2 duże babki:

• 1 kg mąki tortowej (odsypać jedną szklankę i zastąpić krupczatką)
• 60 g świeżych drożdży
• 10 żółtek
• około pół litra mleka (dolewać stopniowo, może być potrzebne mniej)
• 20 dag roztopionego masła
• pół szklanki oleju
• 3 ugotowane ziemniaki
• około 300 g cukru pudru
• aromat cytrynowy
• kieliszek alkoholu (np. rumu)
• rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa - jeśli lubimy
• szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Przygotować rozczyn: świeże drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać. Rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłym miejscu.











2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.



3. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do żółtek z cukrem dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki (oprócz tłuszczu).





4. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto, by było elastyczne. Jeśli będzie się kleiło, dosypać mąkę. Pod koniec wyrabiania dodać wcześniej rozpuszczone i przestudzone masło. Jeśli lubimy rodzynki i skórkę – też teraz je dodajemy.







5. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wkładać od razu do foremek, ponieważ ma w nich rosnąć. Ciasta powinno być troszkę mniej niż pół foremki.



6. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma urosnąć aż do brzegów foremki.



7. Po wyrośnięciu delikatnie posmarować rozkłóconym jajkiem.



8. Piec około 35 minut w temperaturze 160º do tzw. suchego patyczka.





Smacznego :)

Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki oraz do akcji Babki i babeczki

11 komentarzy:

  1. Piękna baba!!! zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cukiernik amator2 kwietnia 2012 20:35

    I którą teraz babę upiec na Wielkanoc? Nie mogę się zdecydować, ale ta jakoś smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tę gorąco polecam. Inne też są pyszne, ale do tej mam wyjątkowy sentyment :))))))))))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  3. Świetne babeczki, wypróbowałam pycha! Bardzo dziękuje. Mama Oli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i życzę smacznego :))) Aleex :)

      Usuń
  4. Dzisiaj piekłam - wyśmienita. Połowa zjedzona jak babka była jeszcze ciepła! Polecam i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam świątecznie :) Aleex :)

      Usuń
  5. Hej moze byc kieliszek spirytusu lub wodki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Jak bym chciała upiec jedną to połowa składników.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, proszę ilość składników podzielić na pół. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń