.

.

wtorek, 11 grudnia 2018

Pierniczki bożonarodzeniowe II wg Aleex


Wśród smakołyków przygotowanych na Boże Narodzenie nie może zabraknąć pierniczków. Piekę je co roku, czasami nawet po dwa, trzy razy w sezonie. Dlaczego? Bo zazwyczaj Dario wyjada z puszki te korzenne ciasteczka i gdy zbliżają się święta, jest ich zdecydowanie za mało. Wiele lat temu, kiedy upiekłam pierniczki pierwszy raz, byłam przekonana, że nic im nie zagraża i będą spokojnie w puszce czekać do czasu, aż wyjmę je na świąteczny stół. Jakież było moje zdziwienie, gdy przed świętami okazało się, że puszka jest prawie pusta. Nauczona tym przykrym doświadczeniem, każdego roku zaglądam do puszki z pierniczkami kilka razy, aby sprawdzać poziom jej zawartości. Gdy zdecydowanie się ona zmniejsza, biorę się za pieczenie kolejnej partii. I uzupełniam, uzupełniam, uzupełniam – po to, by w czasie świąt można było z przyjemnością delektować się tymi pysznościami. Tegoroczne piekłam z przepisu Dorotus. Są pyszne. Wypełniają puszkę, ale pod koniec tygodnia zajrzę do nich, by sprawdzić, ile ich zostało na święta.

Składniki na około 100 sztuk:

• 550 g mąki pszennej (+ trochę do podsypywania)
• 300 g miodu naturalnego
• 100 g cukru pudru
• 120 g masła
• 1 jajko
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 30 - 40 g przyprawy do piernika
• 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

1. Miód i masło podgrzać w garnuszku, aż składniki się rozpuszczą, nie gotować, przestudzić.




2. Do miski przesiać mąkę, pozostałe składniki, dodać miód z masłem i wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce przez 20 minut.





3. Stolnicę oprószyć mąką.


4. Ciasto wałkować na grubość 2 - 3 mm (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu).



5. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można w ciasteczkach zrobić otworek do przewlekania.




6. Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 170ºC, w piekarniku nagrzanym w opcji dół + termoobieg.


7. Studzić, przesuwając razem z papierem na kratkę.


8. Przekładać do pojemników.Takie pierniczki są gotowe do lukrowania lub dekorowania.


9. Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, a polukrować tuż przed Bożym Narodzeniem.


Smacznego.

Pamiętajcie o prezentach dla swoich bliskich: ZOBACZ TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz