czwartek, 20 grudnia 2018
Śledzie z grzybami wg Aleex
W tym tygodniu trwa nieustające szaleństwo. Wprawdzie miałam go uniknąć, bo w tym roku pięknie wszystko rozplanowałam. I co? I nic. Większość prac przewidziałam na miniony weekend, ale nie wzięłam pod uwagę faktu, że będę poza domem. Pojechaliśmy do Gwiazdeczki i Dominika, bo trzeba było im pomóc. Dlatego wszystkie prace na święta przełożyłam na “po niedzieli”. No i teraz zmagam się z kumulacją. Ale daję radę. Już kończę gotować bigos. Za chwilę zamknę w słoikach śledzie. Farsz na uszka i pierogi już czeka. Pierniki przełożone (mam nadzieję, że wasze też). Jeszcze jutro kilka działań i w sobotę mogę ruszać do Lublina. Zanim złożę Wam życzenia i wyjadę, dzielę się jeszcze dwoma pysznymi przepisami. Dziś zapraszam na śledzie z grzybami. Polecam.
Składniki:
• 0,5 kg płatów śledziowych solonych (matjasów)
• 2 duże cebule
• grzyby leśne – użyłam w słoiku, mogą być mrożone
• olej
• sól, pieprz, listek, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez około godzinę. Pokroić na kawałki.
2. Grzyby opłukać (mrożone rozmrozić) pod bieżącą wodą.
3. Włożyć do garnka, zagotować, odlać wodę. Ponownie zalać wodą i gotować przez pół godziny.
4. Na patelni zeszklić pokrojone w kostkę cebule z listkiem laurowym i zielem angielskim.
5. Do cebuli dodać grzyby, poddusić, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
6. Do słoika włożyć porcję grzybów. Na nich ułożyć kawałki śledzi. Przekładać śledzie warstwami grzybów z cebulą i oliwą.
7. Śledzie wykładać na półmisek, przykryć warstwą grzybów.
Smacznego.
Grzyby w słoiku - PRZEPIS
Pamiętajcie o prezentach dla swoich bliskich: ZOBACZ TUTAJ
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ile dni przed Świętami można te śledzie przygotować?
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam tego połączenia, smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony przepis na wigilijne grzybki - też robię co roku, jak się okazuje w identyczny sposób :) Serdeczności dla Twojej Rodziny, szczególnie dla tych nowych :)
OdpowiedzUsuń