.

.

niedziela, 2 grudnia 2018

Ambasador wg Aleex


Za mną absorbujący tydzień i równie absorbujący weekend. W szkole wiele się działo, były andrzejki dla dzieci, a pod koniec tygodnia w obydwu szkołach obchodziliśmy Święto Patrona. W tym roku miało ono zdecydowanie skromniejszą oprawę, odbył się uroczysty apel, ale taka forma świętowania jest wystarczająca. A weekend upłynął nam pod hasłem imienin taty. Jak co roku miałam przygotować dla niego ciasto. Jedno było oczywiste – upiekłam drożdżowe ze śliwkami, za to drugie musiało być wyjątkowe. Zazwyczaj staram się, aby upiec coś nowego, coś, co jeszcze nie pojawiało się w mojej kuchni. Szukałam inspiracji dość długo, wreszcie mój wybór padł na ciasto Ambasador. Przepis brzmiał ciekawie, ale musiałam go zmodyfikować po swojemu. Przyznaję, ciasto wygląda na pracochłonne. To mylące wrażenie. Robi się je dość szybko. Możemy też jego przygotowanie rozłożyć na dwa dni – dzień wcześniej można upiec biszkopt, a następnego dnia złożyć całość ciasta. No i warto tak rozplanować czas, żeby ciasto spędziło noc w lodówce. Po kilkunastu godzinach zdecydowanie zyskuje na smaku. Nam Ambasador bardzo smakował. To świetne ciasto, rewelacyjnie nadaje się na różne uroczystości, także na nadchodzące święta. Polecam.

Składniki:
(na blachę o wymiarach 24 x 35)

Biszkopt:

• 5 jajek
• 2/3 szklanki cukru
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli

Masa budyniowa:
Trzeba przygotować jedną masę podstawową i podzielić ją na pół.

• 1 litr mleka
• 400 g miękkiego masła
• 6 łyżek cukru
• 2 budynie waniliowe bez cukru
• 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 czubate łyżka mąki pszennej
• 3 żółtka
• 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo do masy jasnej:

• puszka brzoskwiń w syropie (syrop odlać i zachować do nasączenia)

Dodatkowo do masy ciemnej:
• 3 łyżki nutelli
• 100 g czekolady mlecznej
• 70 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli
• pełna garść orzechów nerkowca

Polewa:
• 100 ml śmietanki 30%
• 5 łyżek nutelli
• 3 łyżki masła

Dodatkowo:

• 2 opakowania herbatników maślanych

Sposób przygotowania:

1. Przygotować biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. W dużej misie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.




2. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Wymieszać mikserem.




3. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.




4. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.



5. Piec w nagrzanym piekarniku ok 35 - 40 minut, w temp. 170 stopni C.


6. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony.


7. Biszkopt odstawić do wystudzenia.
8. Po wystudzeniu przeciąć biszkopt na dwa blaty.


9. Przygotować masę budyniową: szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki zmiksować.



10. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem.


11. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i całość doprowadzić do wrzenia.



12. Powstały w ten sposób budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.


13. Miękkie masło zmiksować na puch, stopniowo dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać spirytus i krótko miksować.



14. Masę podzielić na pół.


15. Do jednej części masy budyniowej dodać dobrze odsączone,pokrojone w kostkę brzoskwinie.




16. Do drugiej połowy masy dodać nutellę, posiekaną czekoladę, morele i posiekane orzechy. Wszystko wymieszać.




17. W formie ułożyć jeden blat biszkoptowy, nasączyć syropem z brzoskwiń.


18. Wyłożyć ciemną masę, wyrównać.


19. Na masie ułożyć drugi blat biszkoptowy, a następnie masę z brzoskwiniami.


20. Na masie ułożyć warstwę z herbatników maślanych. Lekko nasączyć je syropem z brzoskwiń.



21. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
22. Po tym czasie przygotować polewę: składniki na polewę podgrzać i energicznie wymieszać. Nie gotować.



23. Ciasto polać polewą i ponownie wstawić do lodówki, by polewa nieco zastygła.


24. Kroić na porcje, podawać z kawą lub herbatą.



Smacznego.

Źródło inspiracji: tu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz