piątek, 23 marca 2012
Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową wg Aleex
Dziś zaczyna się akcja Waniliowy weekend! Ponieważ do niej przystąpiłam, przez trzy dni będę prezentowała na blogu smaczne wypieki pysznie pachnące wanilią. W to piątkowe popołudnie pierwsza propozycja – biszkopt z masą budyniowo-galaretkową. Ciasto piekłam już dawno, dawno temu, w czasach zamierzchłej przeszłości. Później o nim zapomniałam na wiele lat. Kiedy jesienią byłam w Kazimierzu, znów miałam okazję spróbować podobnego wypieku. Smakował wyśmienicie. Wkładając do ust kolejny kęs ciasta, przypomniałam sobie, że miałam gdzieś, kiedyś podobny przepis. W domu rozpoczęłam poszukiwania. I znalazłam! Skrył się wśród wielu karteluszek w moim niezastąpionym, starym zeszycie. Wypróbowałam go i okazał się tak smaczny, jak go zapamiętałam. No to zostawiam Was z tym pysznym ciastem, a sama zmykam na uroczystość w pobliskim mieście.
Składniki:
• 5 jajek
• 5 pełnych łyżek mąki (4 łyżki pszennej i 1 łyżka ziemniaczanej)
• 5 pełnych łyżek cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 2 budynie waniliowe bez cukru
• 2 galaretki (agrestowa i cytrynowa), ale mogą być inne
• 4 łyżki cukru
• ½ kostki masła (100g)
• kawałeczki owoców (brzoskwiń, ananasów lub innych) – opcjonalnie
Wymiary blaszki: 21x29,5 cm
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt upiec według tego przepisu. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
2. W ¼ litra wody rozmieszać proszki budyniowe.
3. Zagotować ¾ litra wody z 4 łyżkami cukru.
4. Ugotować budyń. Gdy masa zgęstnieje wsypać do niej galaretki w proszku. Dokładnie wymieszać.
5. Do masy dodać masło. Mieszać aż się rozpuści. Jeśli dodajecie owoce, to trzeba to zrobić w tym momencie.
6. Jeszcze ciepłą masą przełożyć biszkopt. Zostawić do wystudzenia.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji: Wielkanocne smaki oraz Waniliowy weekend III
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Slicznie wyglada! Smakuje tez pewnie wysmienicie:)
OdpowiedzUsuńAleex ja mam pytanko odnosnie sernika smakusi na jaka jest blaszke?? aha i jeszcze pytanko jak dlugo w lodowce mozna trzymac ta szyneczke pieczona??(pisze tu bo niestety ale pod serniczkiem mi nie odpisalas wybacz;p)
OdpowiedzUsuńSmaczne i niezawodne ciasto :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt pierwsza klasa :-)
OdpowiedzUsuńBiszkopt pierwsza klasa! Tyle razy robiłam, nigdy mi nie wychodził, zawsze winiłam za to piekarnik. Teraz już wiem, że mój przepis był nieprawidłowy. Dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńJeśli zaś chodzi o masę budyniowo-galaretkową - zrobiłam tak jak podałaś, na WODZIE - ale czy to prawidłowo? (nie na mleku?). :)
Masa się studzi, czekam na efekty. :)
Pozdrawiam. :)
Zapewne już wiesz, bo próbowałaś, że masę rzeczywiście robi się na wodzie :))))))))) Mam nadzieję, że smakowało. Pozdrawiam, Aleex :)))))))
UsuńMogę prosić o wymiar blaszki...
OdpowiedzUsuńBardzo proszę : 21x29,5 cm. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedż,będzie nowe ciacho na niedzielę....
OdpowiedzUsuńBasik..))) Upiekłam ciasto na próbę przed świętami.Dla mnie super
OdpowiedzUsuńi dla tych co nie lubią bardzo słodkich ciast.Będę chętnie powracać do tego przepisu. DZIĘKUJĘ>>>><<<<POZDRAWIAM.
Właśnie piekę, zobaczę jak mi wyjdzie :D
OdpowiedzUsuńMasa w smaku nie do opisania.Poprostu rewelacyjna.Zauroczyły mnie Pani przepisy.Zwłaszcza na słodkości.Napewno nie raz i nie dwa będę tutaj zaglądała:-)POZDRAWIAM.
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuję za miłe słowa :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto rewelacyjne! Bardzo mi smakuje. Dodałam od siebie swieże brzoskwinie. Pychota!
OdpowiedzUsuńPolecam niezdecydowanym i pozdrawiam!
Wszystkie przepisy są rewelacyjne. Aż się chce gotować. Nie ma nic zbyt wyszukanego i składniki łatwo dostępne. Jestem pod wrażeniem. To jest to czego szukałam.
OdpowiedzUsuńWitaj w mojej kuchni :) Zapraszam do korzystania. W razie czego pytaj. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMasło ma być prawdziwe czy tez może być margaryna? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMam taką prośbe- czy można byłoby np. budynie itp. obok pisac ilu gramowe. Bo są po 40 g po 60 i czasem ta masa jest wtedy zbut ciut gęsta.
OdpowiedzUsuńWiesz co? Nie spotkałam się z różną gramaturą budyniów. Zawsze kupuję te 40 g. Te większe to chyba jakaś "rodzinna porcja". Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńOceniam sama mase, biszkopt zrobilam wg swojego sprawdzonego przepisu. Mase genialna!!!!:):):) przepyszna nie bardzo slodka, lekka w smaku, robiac ja kolejny raz sprobuje dodac owocow mysle, ze bedzie jeszcze lepsza :)
OdpowiedzUsuńBardzo czesto korzystam z twoich przepisow,ale mam jedno pytanie czy do tego biszkoptu nie dodajesz proszku do pieczenia??Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTomku - jeśli dokładnie ubijesz pianę i delikatnie dodasz pozostałe składniki, proszek do pieczenia nie jest konieczny. Jeśli jednak zazwyczaj dodajesz proszek do pieczenia, możesz i w tym przepisie dodać 1 płaską łyżeczkę. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy ta masa mozna przelozyc tort?
OdpowiedzUsuńNadaje się jako jedna z warstw tortu, ale do przełożenia całości nie polecam. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBiszkopt ze składników podanych w tym przepisie czy te z odnośnika. Dziękuje
OdpowiedzUsuńCzy do ciepłego budyniu dodać budyń
OdpowiedzUsuńCzy można budyń ugotować normalnie na mleku?
OdpowiedzUsuńGdy masa jest za rzadka a wszystko wg przepisu..
OdpowiedzUsuńCzy można użyć budyniu czekoladowego?
OdpowiedzUsuń