czwartek, 6 grudnia 2012
Pierniczki bożonarodzeniowe wg Aleex
Czas przedświąteczny to okres pełen aromatów i wyjątkowych smaków. Królują w nim korzenie, które dodajemy do ciasta z miodem. Oprócz dojrzewających pierników, święta to także czas pierniczków. Te drobne ciasteczka wyśmienicie smakują i pięknie wyglądają ozdobione lukrem. Ślicznie wyglądają także powieszone na choince, wśród bombek, lampek i łańcuchów. Przepis na te, które proponuję Wam dzisiaj, pochodzi z „Kuchni Polskiej”. Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy wchłoną wilgoć i zmiękną. Mogą być długo przechowywane w szczelnie zamkniętej metalowej puszce. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem pozostawić je na dwa dni odkryte, by mogły wchłonąć wilgoć z powietrza. Kilka dni przed podaniem pierniczki można polukrować. Świetnie nadają się do powieszenia na choince. Podobają się Wam? No to do dzieła...
Składniki:
• 25 – 30 dag mąki
• 10 dag cukru pudru
• 10 dag miodu
• 6 dag masła lub margaryny
• 1 małe jajko
• 5 g sody oczyszczanej
• 1 łyżka stołowa przypraw korzennych do piernika
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z sodą (5 g sody to 1/2 łyżeczki).
2. Miód podgrzać z masłem, cukrem i przyprawami korzennymi, ostudzić i połączyć z mąką dodając jajko.
3. Zagnieść ciasto. Wyrabiać, aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
4. Surowe ciasto nadaje się do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu (w kamionkowej misie albo owinięte w folię spożywczą), ale można je zużyć od razu.
5. Wyrobione ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki.
6. Ciastka należy piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 10 minut (malutkie pieczemy przez 6 minut). Nie mogą zrumienić się zbyt mocno, ponieważ mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.
7. Po ostygnięciu, można je ozdobić lukrem ze sprawdzonego przepisu.
Smacznego.
Pamiętajcie, proszę, o MADZI. Ona Was potrzebuje.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyszły urocze :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs
OdpowiedzUsuńhttp://piekielnakuchniaizabelli.blogspot.com/ pozdrawiam Iza
Witam,
OdpowiedzUsuńmam prośbę, czy możesz napisać lub pokazać mi foremkę tą którą wycinałaś pierniczki z dziurką? gdzie można taka kupić?
pozdrawiam,
Zuzanna
Zuzanno - foremkę kupiłam w tortownia.pl
UsuńJest mała, ma średnicę ok 5 cm.
Pozdrawiam, Aleex :)
czy można wycinań pierniczki w kształcie kółka bo nie mam foremki a wycieła bym kółka ze szklanki?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Kształt nie ma wpływu na smak pierniczków :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńGdzięs posiałam mój wypróbowany przepis na pierniczki i w tym roku postanowiłam skorzytac z Twojego przepisu bo juz kilka rzeczy od Ciebie robiłam i w zasadzie nie mam żadnych zastrzeżeń.
OdpowiedzUsuńWłasnie skonczyłyśmy z córeczkami piernikowanie. Robiłysmy z dwóch porcji wyszła nam fura:) Wyglądają pięknie i pachną świętami.
Mam nadzieję że szybko zmiękną choć moim córkom twardość nie przeszkadzała chrupią aż miło:)
Pozdrawiam:)
Joanna
Jeśli wolicie miękkie pierniczki, zostaw je odkryte. Wówczas wchłoną wilgoć z powietrza i zmiękną. My lubimy twarde, takie do chrupania :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDzisiaj zrobiłam następną porcję bo tak pierniczki posmakowały, że świąt nie doczekają:)
UsuńA wczoraj upiekłam piernik staropolski według Twojego przepisu. Wyrósł pięknie, pachnie super, tylko twardy jak skała. Ale mam nadzieję że zmieknie.
Pozdrawiam:)
Joanna
Heej, mam pytanie -ile pierniczków wychodzi z takiej proporcji? :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam pierniczki według Twego przepisu ale od razu podwójną porcję są pyszne juz polukrowane i zamknięte w pudle w smaku pycha coraz bardzie przekonuję się do twych Przepisów następne będzie pierogi z kapustą i grzybami ..to będzie 4 potrawa z Twego zbioru ale dopiero zaczęłam ..Pozdrawiam Serdecznie i Cieplutko!!krystynamiszcz
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo się cieszę, że smakowały :)))) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)
UsuńWczoraj robiłyśmy z córeczką "TWOJE" pierniczki wyszły boskie ,zabawy przy dekorowaniu było mnóstwo a jutro pierniczki uświetnią deser świąteczny w przedszkolu mojej Zosi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Kasia i Zosia
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że smakowały no i że miałyście przy nich przednią zabawę. Pozdrawiam Ciebie i Zosię, Aleex :)))
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńMoje córcie i synek właśnie wykrawają pierniczki czyżby święta nadchodziły ?:)
Przepis znalazłam przez przypadek, kuedy szukałam przepis na Karpia w cebuli i zaczęłam przeglądać Pani przepisy. Myślę że w tym roku większość z nich wypróbuję na świeta bo to będą nasze pierwsze święta w nowym domu :) takie wyjątkowe i specjalne.
witam :) właśnie robię piernik, i zastanawiam się czy pierniczki mam upiec teraz i postępować jak z piernikiem, czyli te skórki jabłka i chleba, jeśli chcę je dopiero na święta czy zostawić ten kawałek ciasta w piwnicy i upiec dopiero 23.12?
OdpowiedzUsuńPROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ
Pierniczki upiecz teraz i zostaw w puszce bez wkładania skórek jabłka. Kilka dni przed Wigilią zajrzyj do nich. Jeśli będą twarde, włóż do nich chleb i skórki. Może się też okazać, że pierniczki zmiękną same. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPierniczki wyszły super, jak udekoruje będą prześliczne i bardzo smaczne. Na pewno wykorzystam nie jeden z Twoich przepisów są proste w zrobieniu a przy podaniu bardzo wykwintne. Pozdrawiam i życzę zdrowych, spokojnych ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA .Jola z Mysłowic
OdpowiedzUsuńDziękuję, Jolu - Wszystkiego dobrego na święta :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPomocy!!! co zrobić jak ciasto klei się do blatu nawet jak posypie mąką to po rozwałkowaniu nie idzie odkleić ciasta od blatu...Dałam ciasto do lodówki bo już nie mam sił się z nim męczyć jutro rano będę znowu próbować.Może akurat mi Pani pomoże :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj wałkować ciasto między dwoma płatami folii lub papieru do pieczenia. Nie podsypuj za dużo mąki, bo ciasteczka będą twarde. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPiekłam dziś wyszły pyszne.polecam.
OdpowiedzUsuńWitam. Dziś zrobiłam; wyszły pyszne. Zresztą to chyba już z 15-ty przepis z tego bloga z którego korzystam i wszystko wychodzi wyśmienite:-). Pani blog to najlepsza książka kucharska dla mnie!!! Po prostu rewelacja. Gdyby zabrakło tego bloga to nie wiedziałabym co na obiad zrobić:-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepisy są inspirujące :) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)
UsuńPora na pierniczki ;) rok temu robiłam pyszne .zresztą jak wszystkie przepisy z pani strony są super ....pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńRatunku!!!! zrobiłam pierniczki z przepisu na piernik. Za piernika starego nie chcą robić się twarde!!!!!Co mam zrobić. Mam wrażenie- pewnie mylne- że są nie upieczone. Ratuj proszę!!!!Piekłam je 5 min, natepne 10...i nic
OdpowiedzUsuńPierniczki twardnieją w czasie stygnięcia. Jeśli robiłaś zgodnie ze wskazówkami, wszystko powinno się udać. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMam nadzieję. Niby robiłam, ale część twardiała, część nie. Zobaczę jutro. Dziękuję
UsuńOj dobre dobre :D Aż mam chęć zjeść już teraz!
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńIle pierników mniej więcej wyjdzie z tego przepisu? Pozdrawiam. Kaśka
Wychodzi kilkadziesiąt sztuk. Ilość zależy od wielkości pierniczków. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam,kiedy najwcześniej można upiec pierniczki ,aby na święta były dobre.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPierniczki można upiec już na początku grudnia. Spokojnie doczekają do świąt zamknięte w blaszanym pudełku :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń