sobota, 15 grudnia 2012
Wigilijny farsz do pierogów wg Aleex
Dzisiaj udało mi się wrócić trochę wcześniej, na szczęście. Cieszę się, tym bardziej, że na jeden dzień przyjechała Gwiazdeczka. Będziemy miały chwilkę, aby pogadać jeszcze przed Bożym Narodzeniem.
A w mojej kuchni wciąż świąteczne klimaty, smaki i aromaty. Jutro zaproszę Was na zapowiadane już pierogi z ciasta szpinakowego – cudownie zielone. A dziś przedstawiam przepis na farsz z kapusty i grzybów. Jest pyszny, wyrazisty, w sam raz do pierogów. Spróbujcie.
Składniki:
• 80 g suszonych grzybów
• 750 g kiszonej kapusty
• sól i pieprz
• 3 łyżki oliwy
• 1 duża cebula
• 1 łyżeczka warzywka
Sposób przygotowania:
1. Kapustę posiekać na desce. Jeśli jest bardzo kwaśna, wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, lekko doprawić i gotować ok. 1,5 – 2 godzin do całkowitej miękkości.
2. Grzyby wypłukać, zalać wrzącą wodą i zostawić do namoczenia na około pół godziny.
3. Wodę spod grzybów odlać do gotującej się kapusty.
4. Grzyby ponownie zalać wodą i gotować do miękkości.
5. Cebulki pokroić w drobną kostkę i zezłocić na 1 łyżce oliwy.
6. Ugotowaną kapustę drobniutko posiekać (można zemleć przez maszynkę).
7. Grzyby odcedzić i także drobno posiekać.
8. W misce wymieszać kapustę, grzyby i podsmażoną cebulkę.
9. Dodać do farszu 2 łyżki oliwy i przyprawić.
10. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Farszem nadziewać pierogi.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dzięki. Z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńCzekam na te ze szpinakiem!.
Pozdrowienia.
Taki farsz ma to do siebie, że jest przepyszny (będąc młodą kucharką zawsze go wyżerałam) i przez to dużo ciasta pierogowego zostaje:) A kapustka - jak widzę - moje ulubiona z Lidla. Pozdrawiam z Pyrlandii, Dorota
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie :) a masz może pomysł na kompletny obiad na drugi dzień świat? nie mam pomysłu co przygotować, a być może będę miała gości. Masz coś wypróbowanego a nie skomplikowanego?
OdpowiedzUsuńPopatrz na propozycje w kategorii "OBIAD" lub "MIĘSA". Stamtąd na pewno coś wybierzesz :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńMam pytanko. Czy kapustę należy mocno odcisnąć rękami czy wystarczy odcedzić? Pozdrawiam
Ja odcedzam, ale potem jeszcze odciskam ręką. Nie za mocno, aby nie była sucha jak wiór, jednak woda nie może z niej kapać :) Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńCzytałam parę dni temu o Twojej kapuście a dziś nie mogłam znaleźć przepisu:))Na szczęście jest.Będę robiła dla mamy pierwszy raz tradycyjne pierogi i mam nadzieję,że się udadzą.Zawsze moja mama na wigilię robiła pierogi,potem gdy już była starsza to kupowała z dobrego źródła a w tym roku zaproponowałam,że sama je zrobię.Tym bardziej cieszę się że podzieliłaś się przepisem.Ja zazwyczaj robię pierogi z drożdżowego ciasta,mam na blogu przepis i zdjęcia a chciałabym nauczyć się również tych tradycyjnych.Dzięki!!!
OdpowiedzUsuńhelp;( farsz zadki- wina lezy po mojej stronie- nieodcisnełam kapusty- dotego grzyby są jak masło. ;) co mam zrobić
OdpowiedzUsuńodsaczyłam tyle ile mogłam- ale co moge dodac aby byl taki sztywniejszy jako farsz - bo mi wypłynie się boje;( nic mi nie wychodzi w tym roku
OdpowiedzUsuńJeśli nadal jest zbyt rzadki, dodaj tartą bułkę, ale z umiarem. Powinno pomóc. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńo ciekawe:) ja zawsze tylko odsączam i podsmażam kapustę i wszyscy zachwalają, któregoś razu wypróbuję pomysł z ugotowaniem jej:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za przepis. 2 raz już podchodzę :)
OdpowiedzUsuń