czwartek, 13 grudnia 2012

Sos kurkowy wg Aleex



Wiem, że środek grudnia to nie czas na świeże grzyby, ale wbrew pozorom ten przepis jest jak najbardziej na czasie. Większość z nas ma zamrożone lub zachowane w zalewie kurki zebrane w sezonie letnim. Teraz z garści takich grzybów możemy zrobić przepyszny sos, który wzbogaci nasze dania. Znakomicie sprawdzi się on jako dodatek do potraw wigilijnych lub świątecznych. Ja podałam go do pierogów z ciasta szpinakowego nadziewanych kapustą z grzybami. Pycha.

Składniki:

• 150 g kurek (mrożonych lub z zalewy)
• 1 mała cebulka
• 1 łyżka masła (lub oleju)
• 150 ml słodkiej śmietanki 30%
• 100 ml wody
• sól, pieprz, przyprawa warzywna
• 1 łyżka mąki krupczatki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Kurki odsączyć z zalewy lub rozmrozić.
2. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle na głębokiej patelni.



3. Do cebuli dodać grzyby. Można je rozdrobnić, ale ja dodałam je w całości. Doprawić solą, pieprzem, jarzynką.


4. Grzyby z cebulką zalać wodą. Powinno jej być niewiele, grzyby mają być ledwie zakryte. Gotować około 15 minut.


5. Do grzybów na patelni wlać śmietankę. Doprawić, dusić, aż sos nieco zgęstnieje i zmniejszy objętość.


6. W razie potrzeby oprószyć potrawę mąką. Zagotować.


7. Gorącym sosem dekorować potrawy.


Smacznego.

4 komentarze:

  1. Proszę o podanie przepisu na szpinakowe ciasto pierogowe Niesamowity efekt kolorystyczny !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na ciasto szpinakowe podam za kilka dni. Zapraszam, Aleex :)

      Usuń
  2. ja też czekam na ciasto szpinak owe pozdrawiam Ewa Sanok

    OdpowiedzUsuń
  3. Dołączam się do oczekująch na ciasto szpinakowe ;)

    OdpowiedzUsuń