.

.

wtorek, 4 grudnia 2012

Czas na pierniki!



Gotowi? No to do dzieła! Bierzemy się za pieczenie pierników!


Moje już siedzą w foremkach, za chwilę wylądują w piekarniku.


Trochę gorącego powietrza wystarczy, aby obudziło drzemiące w cieście moce. Uwielbiam patrzeć, jak lekko gliniasta masa piernikowa zmienia się, rośnie, pęcznieje i rumieni się. Upieczone pierniki zostawiamy do ostygnięcia i... czekamy.



Czujecie ten zapach? Obłędny, prawda? To już święta...

Aleex

10 komentarzy:

  1. Witaj Alex!
    Surowe ciasto przechowywałam w garażu,czy upieczone może również tam leżeć ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście pod warunkiem, że jest tam chłodno, ale nie ma ujemnych temperatur. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Poważnie już czas na pierniki? Hmm pewnie im dłużej poleżą tym są smaczniejesze?
    Promyki ślę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na te dojrzewające już pora. Można jeszcze poczekać kilka dni, ale musimy dać im czas, aby ostatecznie dojrzały, gdyby okazały się twarde :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Jeszcze nie Święta, jeszcze ciut , ciut.
    Czy możesz mi coś zaproponować. Mam dietę bez cukru i mąki pszennej i żytniej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zofijanno - wiem, ale w mojej kuchni blogowej kuchni święta muszą zacząć się troszkę wcześniej, abyście mieli z czego wybierać :))) Co do diety - postaram się umieścić coś dla Ciebie. Szykuję m.in. pyszną słodką zupę. Poszukaj też w zakładce "dukan". Tam jest sporo różnych pomysłów, słodzik można zastąpić tym, co możesz :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Czy w lodówce mogą leżeć czy tam jednak za zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej nie trzymaj ich w lodówce, za zimno. Wybierz chłodne pomieszczenie - spiżarnię, garaż. Ja trzymam je po prostu na regale kuchennym, bo nie mam innej możliwości. Też jest dobrze :)

      Usuń
  5. Mam pytanie czy jak się go zrobi tydzięń przed świętami czy też będzie dobry?czy może nie?proszę o porade-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz zamiar robić surowe ciasto tydzień przed świętami, to na Boże Narodzenie na pewno nie będzie dobre.
      Jeśli pytasz, czy można (po leżakowaniu) upiec ciasto tydzień przed świętami, może zdążysz.
      Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń