sobota, 8 grudnia 2012
Piernik tygodniowy wg Aleex
Moi Drodzy. Pytacie mnie w mailach, czy na dojrzewający piernik staropolski jest jeszcze czas. Odpowiadam, że, niestety, jest już za późno. Żałujecie i prosicie o pomoc, bo chcecie cieszyć się w święta pysznym piernikiem. Znalazłam dla wszystkich zapominalskich ratunek – piernik tygodniowy. Ten piernik jest prawie tak samo dobry jak piernik dojrzewający 4 tygodnie. Jest także ostatnią szansą dla zapominalskich,którzy nie zdążyli przygotować ciasta na piernik staropolski na początku listopada. A więc do dzieła!
Składniki:
• 1/2 kg miodu
• 20-25 dkg cukru
• 20 dkg masła
• 4 jaja
• 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%
• 3 pełne łyżeczki sody
• 1 kg mąki
• przyprawa do pierników - 3 opakowania
• bakalie (orzechy,skórka pomarańczowa,rodzynki lub inne ulubione)
• szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Miód,cukier i masło zagotować.Przestudzić. Do chłodnej masy dodać całe jajka, sodę rozpuszczoną w śmietanie, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
2. Przełożyć ciasto najlepiej do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 7 dni.
3. Po tygodniu upiec 4 pierniki w keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasta piec około 45-50 minut w temperaturze 170 – 175 stopni C. Każdy placek dobrze jest ponakłuwać widelcem przed włożeniem do piekarnika.
4. Pierniki, na 2 - 4 dni przed podaniem, przełożyć powidłami lub masą. Wierzch ozdobić polewą.
5. Z tego ciasta można też upiec pierniczki.
Smacznego.
Uwaga: W fotorelacji wykorzystałam część swoich zdjęć pokazujących piernik dojrzewający, ponieważ sposób wykonania obu pierników i efekt końcowy są porównywalne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mama właśnie ostatnio wspominała mi o pierniku dojrzewającym 4 tygodnie, ale w końcu nie wziełyśmy się za niego w porę, więc chyba powstanie nasz tradycyjny :P
OdpowiedzUsuńChoć ten też pysznie wygląda :)
Teraz jest ostatni moment, by się za niego wziąć :) Może się skusicie :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSuper, bo przespałem piernik dojrzewający. To już czas najwyższy na piernik tygodniowy, dziękuję bardzo za przepis, święta bez dobrego piernika- nie do pomyślenia.
OdpowiedzUsuńMasz rację - nie do pomyślenia :))) No to do dzieła :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMiód z cukrem i masłem już się studzi. Mam tylko pytanie jak chłodne może być to miejsce gdzie piernik będzie czekał na pieczenie, żeby nie było za zimno?
Usuńoj pięknie wygląda ten piernik aż się chce go zjeść:)
OdpowiedzUsuńTeż mam pytanie czy może być np w lodówce?
OdpowiedzUsuńDo piernika tygodniowego stosuje się takie same zasady jak do piernika dojrzewającego. Surowe ciasto może leżakować w lodówce. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńczy te przyprawy do piernika dajemy 3 pełne opakowania po 20g?
OdpowiedzUsuńmożna upiec przed tygodniem dojrzewania?
Tak, dodajemy 3 duże opakowania przyprawy korzennej. Nie polecam wcześniejszego upieczenia piernika. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńKochana Aleex a co się stanie jak upieczemy wcześniej?
OdpowiedzUsuńNie sprawdzałam. Ciasto ma dojrzewać przynajmniej 7 dni i tego się trzymam :) Jak sprawdzisz, daj znać, co wyszło :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasteczka ile pieczemy
OdpowiedzUsuńKochana Aleex zdrowych pogodnych świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku. Twoje przepisy są genialne, a piernik upiekłyśmy z córką po 5 dniach wyszedł boski. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpierwsze święta we własnym domku oraz pierwszy piernik w życiu. Rewelacja! Na pewno wejdzie do mojego świątecznego menu :)Dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGratuluję domku :) Cieszę się, że mój piernik gościł na Twoim stole i smakował. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńja również przespałam dojrzewający czy więc ten tygodniowy może leżakować w lodówce dłużej niż tydzień????????
OdpowiedzUsuńMożesz trzymać go dłużej. Tydzień to minimum. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, właśnie zabieram się za pieczenia piernika (mój pierwszy w życiu :) ) Mam pytanie, czy całe ciasto trzeba piec w czterech formach czy można w jednej od razu?
OdpowiedzUsuńMożna upiec jeden piernik w dużej blaszce. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, czy mogę poprosić o przepis na masę do przełożenia piernika :)
OdpowiedzUsuńSą na blogu :) Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę (na pasku z lewej strony). Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńALEEX kochana,czy już mogę zrobic ciasto na ten przepyszny piernik,?czy to nie za wcześnie.
OdpowiedzUsuńPoczekaj do połowy listopada :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZarobiłam ciasto i wyszło bardzo gęste? czy tak ma być??? Wsadziłam do lodówki niech sobie poleży ciut wg Twoich instrukcji. Tylko ta gęstość?? Izabela
OdpowiedzUsuńNie martw się, masa może być gęsta jak plastelina. Wszystko jest ok. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSerdeczne dzieki Aleex. Moje wnuki juz sie nie mogą doczekać. :). Serdeczne pozdrowienia i...
UsuńNajlepsze życzenia zdrowych, pogodnych, radosnych Świąt - Izabela
Upiekłam, pierniczki są super ale pierniki mi popękały od góry pomimo tego, że ponakłuwałam widelcem :( nie wygląda to niestety ładnie. Takie mało świąteczne. Co zrobiłąm źle?
OdpowiedzUsuńNie wiem... może temperatura była za wysoka? A może dodałaś trochę więcej spulchniacza? Powodów jest kilka Ale... jeśli przeszkadza Ci pęknięte ciasto, to polej je polewą z czekolady, a pęknięcie zamaskuj, układając na polewie dekorację. Możesz posypać zmielonymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Będzie ślicznie, świątecznie i nikomu to nie będzie się rzucało w oczy. Pozdrawiam, Aleex ;)
UsuńWitaj Aleex. Właśnie wyniosłam przygotowane ciasto na chłodny strych. Ale sama nie wiem czy zrobiłam dobrze, bo nie dodałam bakalii i przypraw do piernika. Szczerze mówiąc u Ciebie w przepisie też nie znalazłam momentu, w którym dodaje się te składniki. Napisz proszę kiedy je dodać.Pozdrawiam świątecznie:)
OdpowiedzUsuń