sobota, 8 grudnia 2012

Piernik tygodniowy wg Aleex



Moi Drodzy. Pytacie mnie w mailach, czy na dojrzewający piernik staropolski jest jeszcze czas. Odpowiadam, że, niestety, jest już za późno. Żałujecie i prosicie o pomoc, bo chcecie cieszyć się w święta pysznym piernikiem. Znalazłam dla wszystkich zapominalskich ratunek – piernik tygodniowy. Ten piernik jest prawie tak samo dobry jak piernik dojrzewający 4 tygodnie. Jest także ostatnią szansą dla zapominalskich,którzy nie zdążyli przygotować ciasta na piernik staropolski na początku listopada. A więc do dzieła!

Składniki:

• 1/2 kg miodu
• 20-25 dkg cukru
• 20 dkg masła
• 4 jaja
• 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%
• 3 pełne łyżeczki sody
• 1 kg mąki
• przyprawa do pierników - 3 opakowania
• bakalie (orzechy,skórka pomarańczowa,rodzynki lub inne ulubione)
• szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Miód,cukier i masło zagotować.Przestudzić. Do chłodnej masy dodać całe jajka, sodę rozpuszczoną w śmietanie, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.





2. Przełożyć ciasto najlepiej do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 7 dni.


3. Po tygodniu upiec 4 pierniki w keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasta piec około 45-50 minut w temperaturze 170 – 175 stopni C. Każdy placek dobrze jest ponakłuwać widelcem przed włożeniem do piekarnika.


4. Pierniki, na 2 - 4 dni przed podaniem, przełożyć powidłami lub masą. Wierzch ozdobić polewą.



5. Z tego ciasta można też upiec pierniczki.


Smacznego.

Uwaga: W fotorelacji wykorzystałam część swoich zdjęć pokazujących piernik dojrzewający, ponieważ sposób wykonania obu pierników i efekt końcowy są porównywalne.

29 komentarzy:

  1. Mama właśnie ostatnio wspominała mi o pierniku dojrzewającym 4 tygodnie, ale w końcu nie wziełyśmy się za niego w porę, więc chyba powstanie nasz tradycyjny :P
    Choć ten też pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jest ostatni moment, by się za niego wziąć :) Może się skusicie :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Super, bo przespałem piernik dojrzewający. To już czas najwyższy na piernik tygodniowy, dziękuję bardzo za przepis, święta bez dobrego piernika- nie do pomyślenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację - nie do pomyślenia :))) No to do dzieła :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Miód z cukrem i masłem już się studzi. Mam tylko pytanie jak chłodne może być to miejsce gdzie piernik będzie czekał na pieczenie, żeby nie było za zimno?

      Usuń
  3. oj pięknie wygląda ten piernik aż się chce go zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mam pytanie czy może być np w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do piernika tygodniowego stosuje się takie same zasady jak do piernika dojrzewającego. Surowe ciasto może leżakować w lodówce. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. czy te przyprawy do piernika dajemy 3 pełne opakowania po 20g?
    można upiec przed tygodniem dojrzewania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dodajemy 3 duże opakowania przyprawy korzennej. Nie polecam wcześniejszego upieczenia piernika. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Kochana Aleex a co się stanie jak upieczemy wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sprawdzałam. Ciasto ma dojrzewać przynajmniej 7 dni i tego się trzymam :) Jak sprawdzisz, daj znać, co wyszło :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Ciasteczka ile pieczemy

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana Aleex zdrowych pogodnych świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku. Twoje przepisy są genialne, a piernik upiekłyśmy z córką po 5 dniach wyszedł boski. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. pierwsze święta we własnym domku oraz pierwszy piernik w życiu. Rewelacja! Na pewno wejdzie do mojego świątecznego menu :)Dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję domku :) Cieszę się, że mój piernik gościł na Twoim stole i smakował. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. ja również przespałam dojrzewający czy więc ten tygodniowy może leżakować w lodówce dłużej niż tydzień????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz trzymać go dłużej. Tydzień to minimum. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. Witam, właśnie zabieram się za pieczenia piernika (mój pierwszy w życiu :) ) Mam pytanie, czy całe ciasto trzeba piec w czterech formach czy można w jednej od razu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można upiec jeden piernik w dużej blaszce. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. Witam, czy mogę poprosić o przepis na masę do przełożenia piernika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są na blogu :) Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę (na pasku z lewej strony). Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. ALEEX kochana,czy już mogę zrobic ciasto na ten przepyszny piernik,?czy to nie za wcześnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczekaj do połowy listopada :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  14. Zarobiłam ciasto i wyszło bardzo gęste? czy tak ma być??? Wsadziłam do lodówki niech sobie poleży ciut wg Twoich instrukcji. Tylko ta gęstość?? Izabela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie martw się, masa może być gęsta jak plastelina. Wszystko jest ok. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Serdeczne dzieki Aleex. Moje wnuki juz sie nie mogą doczekać. :). Serdeczne pozdrowienia i...
      Najlepsze życzenia zdrowych, pogodnych, radosnych Świąt - Izabela

      Usuń
  15. Upiekłam, pierniczki są super ale pierniki mi popękały od góry pomimo tego, że ponakłuwałam widelcem :( nie wygląda to niestety ładnie. Takie mało świąteczne. Co zrobiłąm źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem... może temperatura była za wysoka? A może dodałaś trochę więcej spulchniacza? Powodów jest kilka Ale... jeśli przeszkadza Ci pęknięte ciasto, to polej je polewą z czekolady, a pęknięcie zamaskuj, układając na polewie dekorację. Możesz posypać zmielonymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Będzie ślicznie, świątecznie i nikomu to nie będzie się rzucało w oczy. Pozdrawiam, Aleex ;)

      Usuń