czwartek, 3 listopada 2011

Dojrzewający piernik staropolski wg Aleex



Zapraszam Was do nowej przygody kulinarnej. Przygotowanie prawdziwego staropolskiego piernika na święta Bożego Narodzenia czas zacząć! Tak, tak, nic mi się nie pomyliło. Prawdziwy piernik musi dojrzewać przynajmniej 4 - 5 tygodni. A potem musi jeszcze leżakować, też przynajmniej 2 tygodnie, aby stać się prawdziwą gwiazdą na bożonarodzeniowym stole.
Pamiętam swoje obawy i wątpliwości, kiedy pierwszy raz kilka lat temu przygotowywałam ciasto na podstawie tej receptury. Teraz wszystko jest dla mnie jasne, ale nie zapomniałam o niepewności, jaka mi wówczas towarzyszyła. Jeśli chcecie, dołączcie do wspólnego „piernikowania”. Jest jeszcze kilka dni, by przygotować ciasto na wyśmienity, prawdziwy piernik. Pomogę Wam. Przez kolejne etapy będziemy przechodzić razem. Nie bójcie się, to jest naprawdę łatwe. A efekt zaskoczy nawet największych smakoszy i tradycjonalistów. A więc zaczynamy...


Składniki (porcja na 4 keksówki):

• 0,5 l miodu
• 2 niepełne szklanki cukru
• 1 kostka margaryny (250g)
• 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej
• 3 jajka
• 3 łyżeczki sody
• 1/2 szklanki mleka
• szczypta soli
• 2 lub 3 opakowania przypraw do piernika
• bakalie (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:


1. Miód, cukier i margarynę ogrzewać w garnku do rozpuszczenia. Nie gotować.









2. Zostawić masę do ostudzenia. Uwaga! Jest bardzo gorąca.
3. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę rozmieszaną w mleku.



4. Wyrobić ciasto mikserem. Na końcu dodać bakalie (opcjonalnie). Ja ich nie dodaję, wolę samo ciasto piernikowe.







5. Takie ciasto powinno stać 4 - 5 tygodni w chłodnym miejscu - w piwnicy, komórce itp. w szklanym, emaliowanym, lub kamionkowym naczyniu, przykryte folią i ściereczką. Ja, z braku poniższych pomieszczeń, wstawiam je na sam dół lodówki.





Powyższe zdjęcie nie jest reklamą firmy sklepu z ubraniami, ale pokazuje, jak zapakować piernik. Najpierw przykrywamy go ściereczką, a potem wkładamy go do reklamówki. Musi być dość mocna. Wkładamy ciasto piernikowe na 4 - 5 tygodni do lodówki i na razie zapominamy o nim.

Uwaga! Uwaga! Uwaga! Nadszedł czas na pieczenie piernika staropolskiego. Mimo nawału obowiązków, musiałam znaleźć chwilę, by aromatyczne ciasto piernikowe wreszcie trafiło do pieca. Po kilku tygodniach wyjęłam je z lodówki. Ostrożnie rozwinęłam je z folii. Odkryłam ściereczkę. Okazało się, że ciasto wygląda wspaniale. Ponieważ było jeszcze zimne, nie było czuć zapachu. Surowe dojrzewające ciasto ma konsystencję plasteliny. Jest gęste i przybiera ciemny kolor. Aromat zaczyna się roznosić, gdy ciasto nieco się ogrzeje. Pozostaje nam przystąpić do drugiego etapu – pieczenia pierników.

Etap II:

1. Wyjąć ciasto z lodówki.





2. Podzielić je na 4 części.



3. Przygotować blaszki. Ja użyłam 4 keksówek, ale mogą być też foremki o innych wymiarach. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Surowym ciastem wylepić foremki. Ciasta będzie niewiele, ale w piekarniku sporo urośnie. Można zostawić trochę ciasta i upiec z niego pierniczki.







5. Pierniki piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka dolna + termoobieg) przez 45 – 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone.



6. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły.



7. Ostudzone pierniki owinąć w ściereczki. Położyć w chłodnym miejscu na kilka dni.





Po tym czasie wrócimy do nich raz jeszcze.


No to wracamy!!! ETAP III

Znów wracamy do pierników, które leżakują sobie spokojnie owinięte w ściereczkę gdzieś w spiżarni. Pora zająć się nimi, by wspaniale prezentowały się na świątecznym stole. Przed nami etap III ich przygotowywania.

1. Odwijamy pierniki. Mogą być bardzo miękkie (bo dojrzały), trochę twarde, ale miejscami miękkie (są w trakcie dojrzewania, wystarczy je przełożyć i poczekać) lub twarde jak kamień (trzeba będzie im pomóc w dojrzewaniu). Moje w tym roku zrobiły się twarde jak sucharki. Ale to nic :)



2. Każdy piernik przekroić na dwa blaty. Z miękkimi pójdzie łatwo. Ja swoje kroiłam (a raczej robił to Dario) nożem z piłką.





3. Przygotować masę do przełożenia ciast. Ja użyłam czekoladowo – śliwkowej oraz orzechowej (przepis jutro).





4. Na każdy blat ciasta wyłożyć gorącą masę.





5. Połączyć oba blaty. Jeśli użyjemy dwóch rodzajów mas, będą się one stykać.



6. Przygotować folię aluminiową. Ponieważ nasze pierniki powinniśmy posmarować cieniutką warstwą masy czekoladowo-śliwkowej, najłatwiej będzie to zrobić w taki sposób: na środku rozsmarować cienką warstwę masy, ułożyć na niej piernik,
Potem rozsmarować cieniutką warstwę czekolady z powidłami na wierzchu piernika i po bokach.







7. Zawinąć każdy piernik w folię aluminiową i włożyć do foliowej torby. Odłożyć aż do 23 grudnia, ale zaglądać do naszych ciast. Jeśli będą każdego dnia coraz bardziej miękkie, dajemy im spokojnie dojrzewać, a dzień przed Wigilią oblewamy polewą czekoladową.



Jeśli po dwóch dniach okaże się, że pierniki nadal są twarde, nie chcą mięknąć same, musimy im pomóc. Wówczas trzeba rozwinąć folię aluminiową, obok piernika położyć kromki świeżego chleba i kawałki jabłka (trzeba je zmieniać codziennie!!!). Pierniki na pewno zmiękną. Chleb i jabłka będą oddawać wilgoć ciastu, które zacznie dojrzewać. I jeszcze jedno - masa na pewno się nie zepsuje. Aby temu zapobiec, dodawaliśmy do masy alkohol.





Dzień przed Wigilią oblewamy polewą czekoladową.






Smacznego.

Masa orzechowa wg Aleex

Masa śliwkowo-czekoladowa wg Aleex

Błyszcząca polewa wg Aleex

106 komentarzy:

  1. ja pierniczę, fajny piernik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne piernik, ja robię podobnie, mam swoje stare przepisy i trzymam się ich co roku :-)

      Usuń
  2. piekłam go w zeszłym roku. pyszny! i jaka satysfakcja z samego przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow to juz by trzeba zaczynac pierniczenie... a ja jeszcze wciaz jakos o swietach nie mysle :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak Marzeno - pierniczenie czas zacząć! W sam raz na święta Bożego Narodzenia :))) Do dzieła! Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto prezentuje się fenomenalnie! Do pełni szczęścia brakuje tylko filiżanki aromatycznej herbaty. Spróbuj dobrać

    smak herbaty do swojego przepisu i wystartować w konkursie dilmah. Wystarczy zamieścić swoją propozycję na stronie

    dniherbaty.pl.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam go w ubiegłym roku - całkiem dobry, choć nie najlepszy z pierników jakie jadłam. Za to bardzo "długotrwały" - z części ciasta upiekłam pierniczki, które polukrowałam i schowałam do pudełka. Podjadałam potem przez kilka tygodni i ciągle były świetne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten piernik jest jedyny w swoim rodzaju. Nie jest mięciutki i super puszysty, ale za to świetny w smaku. Prawdziwy, tradycyjny, staropolski. No i rzeczywiście baaardzo długo zachowuje świeżość :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja mam takie pytanko...wczoraj zrobiłam ciasto według przepisu. Niestety nie posiadam ani komórki, piwnicy, a w lodówce miejsca brak..wystawiłam je na balkon...zastanawiam się czy tak moze być?
    Pozdrawiam i dziękuję za inspirujące przepisy
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  9. Magdo - dopóki nie ma mrozu i nie jest za gorąco, ciasto może stać na balkonie. Ma to być chłodne miejsce, w którym temperatura ma kilka stopni ponad zerem. Trzymanie ciasta w lodówce też nie jest super, to raczej ostateczność, ale jak się nie ma innych miejsc, trzeba skorzystać z tego, co się ma. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  10. Aleex,
    dziękuję za odpowiedź i raz jeszcze serdecznie pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  11. Droga Alex, a jakie duże masz keksówki?

    dziękuję za odpowiedź

    Sabina

    OdpowiedzUsuń
  12. Sabino - standardowe :))) Kiedy przyjdzie czas pieczenia, zmierzę je i podam wymiary :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  13. mi nie wyszlo ciemne, ale moze to przez slaba przyprawe piernikowa?

    OdpowiedzUsuń
  14. mi nie wyszlo ciemne tylko jasne - moze tak byc?

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolor ciasta zależy od miodu :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, droga Aleex w podpunkcie 3. pod zdjęciem czekolady znajduje się jakaś masa, czy mogłabyś napisać w jaki sposób ją przygotować? Dziękuję i życzę spokojnych i smacznych Świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie wstawiłam przepis na masę orzechową :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy po włożeniu jabłka i chlebka zawijamy folię aluminiową?

    OdpowiedzUsuń
  19. Postanowiłam upiec piernik według Pani przepisu. Jak do tej pory wszystko jest super, ale piernik mam twardy jak kamień i obawiam się, że nie zdąży zmięknąć. Dlatego bardzo proszę, aby dołączyła Pani dalszy ciąg przepisu. Jestem laikiem piernikowym i nie wiem jak zrobić masę do przełożenia. Pozdrawiam i czekam

    OdpowiedzUsuń
  20. a ja własnie syna wysłała do sklepu po składniki na masy juz się nie mogę doczekać

    OdpowiedzUsuń
  21. ja zrobilam z tego same pierniczki, dalam na balkon i o dziwo wyszly miekkie:)) masz Kochana jakis pomysl na dekoracje? myslalam o polewie z bialej czekolady i jakies slodkie choineczki z masy plastycznej

    OdpowiedzUsuń
  22. jam jest slepa i nie widze przepisu na mase sliwkowo - czekoladowa...

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciąg dalszy przepisu już jest :
    etap II - http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/12/dojrzewajacy-piernik-staropolski-wg.html

    etap III - http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/12/dojrzewajacy-piernik-staropolski-wg_16.html

    masa śliwkowo - czekoladowa: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/12/masa-sliwkowo-czekoladowa-wg-aleex.html

    masa orzechowa: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/12/masa-orzechowa-wg-aleex.html

    Co do dekoracji - polecam lukier, kolorową posypkę, polewę czekoladową, skórkę pomarańczową. Wyjdzie, w każdej kombinacji, pysznie.

    Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  24. Tak - po włożeniu jabłek i chleba zawijamy w folię aluminiową razem z tymi dodatkami (już luźniej), a potem jeszcze w folię/reklamówkę. Pozdrawiam, Aleex

    PS. Pamiętamy o zmienianiu dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  25. Piernik wygląda niesamowicie i w tym roku postanowiłam go zrobić. Mam więc dwa pytanka - czy mogę ciasto trzymać w garnku emaliowanym metalowym i czy, jeżeli robię z połowy porcji, ciasto dalej ma leżakować 5 tygodni, czy krócej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepszy byłby kamionkowy. Może znajdziesz jakąś misę? Trzymasz tyle samo czasu. Będziemy wspólnie piec ten piernik. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  26. W opisie pojawia się alkohol. A w składnikach nie ma alkoholu. To jak z nim jest. Kiedy go dodajemy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opisie do zrobienia piernika nie ma alkoholu. Wspominam o nim tylko w kontekście masy. Przepis na masę jest podany oddzielnie lub załączony w formie linku. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  27. Dlaczego w przepisie na piernik staropolski jednym ze składników jest margaryna?Nie rozumię,dlaczego w ogóle do pieczenia używa się margaryny,przecież różnica w cenie między masłem a margaryną jest niewielka,natomiast w smaku ogromna.Ja piekę ten piernik od wielu lat wyłącznie na maśle i was również namawiam.
    Piernik jest wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  28. Wiesz Gosiu - to pytanie raczej nie do mnie. Ja też piekę ten piernik od lat na margarynie, na maśle oraz mieszając oba te rodzaje tłuszczu. Piernik za każdym razem jest pyszny, dlatego podałam, za autorką, przepis oryginalny. Cena nie ma tutaj nic do rzeczy. Nie wiem, czy próbowałaś piec na margarynie? Jeśli tak to wiesz, że różnica w smaku jest niewyczuwalna. Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  29. A ja mam pytanie odnośnie miodu: prawdziwy czy sztuczny?
    Pozdrawiam:)
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście prawdziwy! Pozdrawiam, Aleex :))))))))))

      Usuń
  30. Przyłączam się również do zrobienia piernika od dawna o takim marzyłam i cieszę się ,że mogę wypróbować już sprawdzony przepis :). Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  31. ..a wyjdzie jak nie dodam mleka.Moja córcia ma alergie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastąp je 1/2 szklanki dozwolonego dla córci płynu: śmietanką, wodą. Wyjdzie też bez mleka :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  32. 2 tygodnie temu zrobiłam ciasto z tego przepisu (z drobnymi modyfikacjami), włożyłam do szklanej miski i wyniosłam do piwnicy. Niestety, nigdzie nie mogłam dostać przyprawy do piernika, więc dodałam paczkę cynamonu (15g) i po trochu tych przypraw korzennych, które były akurat w domu; razem z cynamonem wyszłoby tego pewnie jakieś 20, max 25g. Planuję doprawić do smaku przed pieczeniem, tylko trochę się boję czy bez wystarczającej ilości przypraw ciasto się nie zepsuje i czy nie lepiej doprawić już teraz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz jeszcze doprawić ciasto, zrób to teraz, aby mogło przejść przyprawami. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Z różnych względów jest mi to nie na rękę ;) Nie orientujesz się na ile tak duży dodatek przypraw jest konieczny do zakonserwowania ciasta na czas dojrzewania?

      Usuń
    3. Nie orientuję się, niestety. Jeśli jest to Ci nie na rękę, to albo dopraw tuż przed pieczeniem, albo już nie doprawiaj. Dodałaś sporo cynamonu i przypraw korzennych, jeśli ciasto pięknie pachnie, to niech tak zostanie. Przecież nigdzie nie jest napisane, że musi to być tylko przyprawa do piernika a nie oddzielnie użyte przyprawy. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  33. Witaj Aleex, mam pytanie odnośnie piernika. Ciasto zrobiłam 17 listopada i od tej pory leżakuje w zimnym miejscu. Czas pieczenia przypada na 8 grudnia, dodać do tego czas leżakowania gotowego ciasta (2 tygodnie) wychodzi 22grudnia. Boję się,że to trochę za późno, jeśli ciasto okaże się twarde nie zdąży zmięknąć. Powiedz,czy lepiej upiec ciasto wcześniej (żeby surowe leżakowało mniej) czy lepiej żeby upieczone ciasto leżakowało mniej ?
    Mam nadzieję,że przystępnie to wyjaśnilam i rozumeisz o co mi chodzi :)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu - upiecz piernik razem ze mną, za kilka dni. na pewno zdąży zmięknąć :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  34. Piernik i pierniczki już upieczone (chociaż mi tak ładnie nie wyszło jak Tobie). Napisałaś, że teraz i po przełożeniu piernika masą, ciasto ma dojrzewać w chłodnym miejscu. Czy wystarczy jeżeli położę ciasto w dość chłodnym pokoju przy drzwiach do balkonu (sam balkon odpada ze względu na mróz), czy lepiej wpakować je z powrotem do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy chłodny pokój. Nie wkładaj ciasta do lodówki. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  35. a ile to jest kilka dni
    ma leżakować po upieczeniu 3-4 wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tygodnia. 3-4 też może być. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  36. I ja wlasnie upieklem swój piernik. Mi wyszedł dość miękki ale patyczek był suchy. Teraz tylko przełożyc powidłami i byle do Świąt ;D

    OdpowiedzUsuń
  37. Dzisiaj upiekłam 3 placki (blaty) piernikowe oraz ponad 100 ciasteczek.
    Czas pieczenia był oczywiście krótszy ok. 10 - 15 minut, bo wypieki cienkie. Ciastka po zdjęciu z blachy stwardniały. Blaty są miękkie. Już owinęłam je w folię i leżakują.
    Pięknie pachnie świętami w całym domu:)
    Próbowałam pierniczki. Są bardzo słodkie. Zastanawiam się, czym przełożyć placki, aby domownicy byli zadowoleni. Lubią średnio słodkie wypieki.
    Ciekawska

    OdpowiedzUsuń
  38. witam chciałam zapytać mam już upieczony przełożony tymi masami i zawinięty w folię jest w reklamówce
    ale nie wiem ta reklamówka ma być z tymi piernikami też w chłodnym miejscu czy może stać w kuchni gdzie jest ciepło
    boję się że się od ciepła zepsują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli możesz, to wynieś pierniki w chłodne miejsce. Ja nie mam takiego, więc trzymam swoje pierniki na regale kuchennym. Nic się z nimi nie stanie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  39. Dziękuję za super przepis na piernik, wyszedł wspaniały i zrobił rewolucje w całej rodzinie.
    I nie miałam pojęcia, że obłożenie chlebem i jabłkami, aby zmiękł jest takie skuteczne, już na drugi dzień ciasto było mięciutkie.
    Dziękuję Alex i pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  40. Upiekłam jest przepyszny, przypomina w smaku Katarzynki, wolę go od tych lepkich pierników :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Witam.Mam zamiar zrobić ten piernik w tortownicy o średnicy 23cm, a po upieczeniu przekroić go na trzy warstwy.Czy wystarczy jeśli ciasto zrobię z połowy porcji?Bardzo dziękuję za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tortownicę wystarczy połowa porcji :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  42. a ja mam pytanie takie: mam piekarnik z termoobiegiem, Pani pisze, aby piec z funkcjami termoobieg+grzałka dolna, u mnie funkcja termoobiegu jest połączona z grzałką górną i dolną, czy ciasto mi się nie spali jeśli upiekę wg funkcji mojego piekarnika? czy może lepiej same grzałki włączyć (pieczenie góra dół)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę upiec w takiej opcji, jak zazwyczaj piecze Pani ciasta. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  43. Alex , jesteś wspaniała!!!! Przy tak dokładnej instrukcji wszystko musi się udać!!!! Jutro zabieram się za świąteczne pierniki!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, no, bez przesady ;)))))))))) Do ideału to mi daleko ;) Ale namawiam do zrobienia piernika - jest pyszny :) Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa, Aleex :)

      Usuń
  44. Podoba mi się ten przepis, bo jest jasno napisany, dokładny i sfotografowany na różnych etepach po kolei. Trochę się obawiam czy mi się uda za pierwszym razem, ale mam dość sklepowych niby pierników, więc spróbuję a w razie jakiś wątpliwości będę pytać o rady:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, śmiało pytaj :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  45. Czy bez znaczenia jest wielkość kamionkowej formy w której będzie leżakowało ciasto?,jesli możesz podaj proszę wielkość foremek w jakich można piec piernik,z góry dziękuję i POZDRAWIAM,
    GOSIA.

    OdpowiedzUsuń
  46. Wczoraj wieczorem zarobiłam ciasto na piernik staropolski i zapomniałam doda jajek. Jajka wrobiłam dnia następnego choć ciasto było już twarde. Czy może to wpłyną na jakość piernika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko powinno być dobrze. Zostaw ciasto, niech dojrzewa. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  47. Czy jajka dodane do surowego ciasta i leżakujące tak przez 4 tygodnie się nie psują? To strasznie dużo czasu i trochę się tego obawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko będzie w porządku, uwierz. Ten piernik pieką całe pokolenia od wielu lat. Ja także piekę go co roku. Bez obaw. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  48. A ja mam pytanie- czy ten piernik mogę przełożyć własnym dżemem z czarnej porzeczki,a potem oblać go czekoladą? Na pewno zrobię jeszcze inne masy,ale takie połączenie mnie ciekawi...Czy jest w ogóle możliwe... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że możesz tak przełożyć piernik. Powinien być pyszny :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  49. Dzień dobry Droga Aleex:). Ten przepis znalazłam u Ciebie rok temu, ale niestety było już za późno, żeby wystartować, więc postanowiłam podjąć wyzwanie w tym roku :), choć i tak zrobiło się już trochę późno:(. Ale mam pytanie trochę na wyrost..bo im bliżej świąt, tym więcej będzie obowiązków i mniej czasu, więc zapytam teraz. Czy podane ilości mas do tego piernika wystarczą na wszystkie blaty piernikowe? Czy podana ilość jest dostosowana do jednej sztuki? Pozdrawiam! Aga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ago - podane ilości obu mas wystarczą do przełożenia wszystkich pierników. Zawsze więcej jest masy śliwkowej, nieco mniej masy orzechowej. Ta masa z orzechami jest słodka, musi być przełamana masą śliwkową. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  50. Witam! Chciałbym zrobić taki piernik, bo wygląda świetnie :) Tylko nie wiem, jaką długość mają Pani keksówki?

    OdpowiedzUsuń
  51. z tej ilości ciasta wychodzą 4 pierniki ,pieczone w keksówkach ,a na ile pierników wystarczy masa orzechowa i śliwkowa,na którą podajesz przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwa komentarze wyżej jest odpowiedź. Proszę zaglądać do komentarzy. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  52. Witam Cię serdecznie!
    Trochę późno zdecydowałam, że na święta przygotuje piernik - jednak od dziś leżakuje w lodówce. Ale mam do Ciebie pytanie, bo niestety równe 4 tygodnie wypadną lada dzień przed Świętami tak więc kiedy mogę upiec piernik? Który czas lepiej skrócić leżakowania surowego ciasta czy już upieczonego? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelino - skróć trochę czas leżakowania ciasta. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  53. Taki podobny piernik robiła moja mama! Nie dodawała mleka.Piernik leżakował około 4 tygodni przykryty ściereczką w pokoju na szafie.Piekła go na 2 tygodnie przed świętami.Dzieliła go na trzy porcje i piekła na blaszce szerszej i dłuższej niż ta na zdjęciu..Przekładała go zwykłą marmoladą wieloowocową.A na wierzchu polała stopioną czekoladą lub lukrem.Niebo w gębie!!!! Piernik rozpływał się w ustach!!! Zaznaczam czym dłużej tym lepszy!!!!

    OdpowiedzUsuń
  54. Wspaniały przepis :) w tamtym roku już skorzystałam, żaden piernik na szybko nie jest tak dobry, jak ten długo dojrzewający :) polecam wszystkim! Dziś jest 30 listopada 2013 i powstanie nowe arcydzieło, by cieszyć podnebienia podczas świątecznych spotkań! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  55. Jak długo piecze się pierniczki? Bo piernik już upiekłam i chłodzi się w lodówce :)

    I w ilu stopniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę wpisać w wyszukiwarkę "pierniczki" . Wszystko będzie w przepisie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  56. witam :) własnie piekę piernik i zastanawiam się nad tymi pierniczkami, ale waham się czy mam je upiec teraz i postępować jak z piernikiem, czy odstawiać później trzymać ze skórkami jabłek i chleba czy zostawić resztkę z ciasta tak jest jest i upiec dopiero 23.12? BARDZO PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ
    pozdrawiam serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki upiecz teraz i zostaw w puszce bez wkładania skórek jabłka. Kilka dni przed Wigilią zajrzyj do nich. Jeśli będą twarde, włóż do nich chleb i skórki. Może się też okazać, że pierniczki zmiękną same. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  57. czy lepiej piec piernik w keksówkach i potem go przekroić ,czy może w dużych blaszkach ,bardzo mi zależy na TWOJEJ ODPOWIEDZI,czy wielkość foremek ma znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość foremki nie ma znaczenia. Ja piekę pierniki w keksówkach i potem kroję je na dwa blaty. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  58. Rewelacyjny przepis, będę piekła z niego pierniki już drugi raz, po zeszłorocznej edycji cała rodzina czeka na powtórkę ;) właśnie zbieram się do pieczenia i już obmyślam czy w tym roku przełożyć pierniki.. chciałabym się poradzić eksperta właśnie w tej sprawie ;) marzy mi się krem ajerkoniakowy, ale zastanawiam się na jakiej bazie go zrobić, żeby nie był zbyt rzadki i piernik go nie "wypił" i czy przełożony taką masą piernik będzie mógł postać dłuższy czas i się nie zepsuje.. Bardzo proszę o poradę i może jakieś propozycje ;) pozdrawiam cieplutko i dziękuję z góry ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem ajerkoniakowy na pewno będzie dobrze smakował. Proponuję zrobić go na bazie maślanej lub budyniowej, wówczas na pewno nie wsiąknie w ciasto. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Dziękuję za poradę. Prawdopodobnie padnie na budyniową masę z dodatkiem ajerkoniaku. Aż chciałoby się przyspieszyć czas do świąt :)

      Usuń
  59. również piekę ten piernik od lat kilku :mam przepis od mojej babci; aby piernik miał kolor daję zrobiony karmel z 4 łyżek cukru rozprowadzony szkl.wody,miód zagotowuję,odszumowuję i jak trochę przestygnie daję 200 ml spirytusu (bardzo powoli dodawać trzeba bo możemy się poparzyć);gorącym miodem zalewam mąkę:przyprawę korzenną robię sama w moździerzu - goździki,imbir suszony,(czasami dodaję syrop),kardamon,cynamon,gałkę muszkatołową,anyż gwiazdkowy oraz odrobinę lawendy suszonej z ogródka i te przyprawy razem mieszam ;a na koniec do ciasta dodaję mnóstwo bakalii i czekamy 4-5 tyg a potem zapach pieczonego piernika jest boski i nie możemy doczekać się świąt

    OdpowiedzUsuń
  60. Ale rewelacyjnie opisane i sfotografowane jest wszystko!! Jestes wspaniala! :) Moje ciacho lezakuje juz od 5 tygdoni. Jutro mam zamiar je upiec ale kompletnie nie wiedzialam co i jak, kiedy i gdzie az trafilam do Ciebie! rewelacja! juz niczego sie nie boje :D

    Mam tylko pytanie czy jak przeloze piernik samymi powidlami sliwkowymi to tez je musze podgrzewac? i czy nie trzeba tego piernika obciazyc czyms z gory? i mam rozumiec, ze jutro pieke i jutro juz przekladam powidlami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiecz je i dopiero po kilku dniach przełóż powidłami. Nawet jeśli stosujesz same powidła, podgrzej je lekko. Lepiej będą scalać obie części piernika i lepiej go nawilżą. Pozdrawiam, Aleex:)

      Usuń
  61. mój piernik wyszedł taki,http://ala-piecze.blogspot.com/2013/12/piernik-troche-czasochonny-trzeba-do.html

    OdpowiedzUsuń
  62. witam! w zeszłym roku TEN piernik okazał się hitem na moim świątecznym stole:)nie było nikogo kto przeszedłby obojętnie;)))
    WSPANIAŁY!! WYŚMIENITY!! WYJĄTKOWY! brak słów jaki PYSZNY!:)))
    już się biorę za przygotowanie piernika na te Święta:)dziękuje za przepis i serdecznie pozdrawiam Aleex!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :))) Mam nadzieję, że i w tym roku piernik będzie świetnie smakował. Pozdrawiam, Alęęx :)

      Usuń
    2. Tak to wygląda, kiedy człowiek zamiast iść spać, siedzi po nocach. miałobyć Aleex - oczywiście :D :D :D

      Usuń
  63. Czy mozna w tym przepisie zastapic czyms jajka? Moja corka jest weganka!!!!
    Prosze o szybka odpowiedz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiadam, ale nie pomogę. Nie mam pojęcia czy można czymś zastąpić jajka i jak zareaguje na zamiennik ciasto. Przepis jest naprawdę stary, wtedy nikt z jajkami nie miał problemu. Prędzej twoja córka będzie wiedziała, czy i jakie są zastępniki jajek. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  64. Dziekuje za odpowiedz :-(:-( zrobie poprostu dwa, znalazlam przepis bez jajek ale taki co sie robi tuz przed swietami bez dojrzewania. Dziekuje i pozdrawiam :-)
    Wesolych Swiat i smacznego piernika :-) :-) . Dzisiaj zabueram sie za piernik, umhmmm :-) :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  65. Witaj,
    Ja nastawilam ciasto dopiero wczoraj. Czy to nie za późno? Jeżeli nie to kiedy powinnam je upiec aby ewentualnie zdążyło zmieknac?
    Proszę o szybka odpowiedz.
    Pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń
  66. Upiekłam dziś.Nie mogłam doczekać się już tego obłędnego zapachu :-) To mój trzeci rok z tymi piernikami. Za każdym razem są przepyszne-cała rodzina czeka właśnie na to ciasto.Zdradź mi proszę jak to robisz,że Twoje pierniki są takie gładkie a moje co roku pękają na wierzchu? Może dlatego że używam chyba mniejszych foremek od Ciebie bo moje pierniki są dużo wyższe?Nie wpływa to oczywiście na walory smakowe ani wizualne bo polewa zakrywa wszystko,ale jednak ciekawi mnie przyczyna tego pękania:-) Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu - nie mam pojęcia, dlaczego tak się dzieje. Co więcej, nigdy się nad tym nie zastanawiałam, bo moje zawsze wychodziły gładkie. Może to przyczyna foremek, ale chyba bardziej spulchniacza lub temperatury. Może u Ciebie za szybko rosną i "rozrywają" wierzch? Ale co tam, pęknięte czy nie i tak są pyszne :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  67. Proszę o komentarz w sprawie przechowywania pierniczków. Zamierzam je upiec z 1/4 porcji całego piernika. Wspominała Pani o puszce... Metalowej? Muszą być szczelnie zamknięte? Czy moze być kartonowe pudelko? Pierniczki mogą leżeć jeden na drugim? Dziekuje za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upieczone i ostudzone pierniczki przechowujemy w metalowej puszce. Mogą leżeć jedne na drugich. Gdyby były zbyt twarde, można je zmiękczyć - jak piernik - kawałkami jabłek. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  68. Dziękuję za odpowiedz :-) Proszę jeszcze tylko o informacje odnośnie ozdabiania pierniczków. Robić to jak są jeszcze twarde, czy jak juz zmiekna? Pozdrawiam serdecznie!!!! P.s. Droga Aleex, nawet nie wiesz ile radości sprawilas mi tym przepisem :-) Cieszyliśmy się z mezem jak mężem wyciągając go z piekarnika :-D Niestety się przypalil trochę, ale co tam - nic tak nie cieszy jak swój wyrób, jaki by nie wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo takie wspólne gotowanie świetnie zbliża ludzi i sprawia, że potrawy doskonale smakują. Pierniczki możesz ozdobić od razu po ostygnięciu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  69. Droga Aleex, czy porcja masy czekoladowo-sliwkowej z Twojego przepisu wystarczy zarówno na przełożenie 4 pierników oraz wysmarowanie ich wierzchow, czy w przepisie bralas pod uwagę tylko przełożenie blatów? Mój piernik odpoczywa juz 5 dni, myślisz, ze mogę go juz potraktować masa? Pozdrawiam Cię serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masy czekoladowo-śliwkowej powinno wystarczyć na wszystko. Oczywiście zależy od grubości przełożenia :) Jeśli piernik już leżakuje kilka dni, możesz przekładać. Zmięknie razem z masą. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń