sobota, 17 grudnia 2011

Masa orzechowa wg Aleex





A oto przepis na pyszną masę orzechową, który znalazłam tutaj. Ta masa doskonale pasuje do przełożenia pierników, ale także świetnie nadaje się do innych ciast. Nie jest pracochłonna, a dodatek alkoholu sprawia, że nie zepsuje się. W porównaniu do oryginału nie użyłam żółtka. Jakoś obawiałam się, że podczas leżakowania piernika z tą masą, surowe żółtko może się zrobić niezdrowe. Wolałam nie ryzykować, ale zdecydujcie sami. Polecam.

Składniki:

• 1 szklanka cukru pudru
• 8-10 łyżek mleka (zależy jaką konsystencję masy chcemy uzyskać)
• 25 dag orzechów włoskich i migdałów
• 1 łyżka masła
• trochę spirytusu

Sposób przygotowania:

1. Orzechy i migdały obrać, zemleć.





2. Cukier,mleko i orzechy zagotować.







3. Do ciepłej masy dodać masło i na końcu spirytus.







4. Piernik przekroić.



5. Każdy placek posmarować ciepłą masę orzechową lub orzechową i czekoladowo-śliwkową. Złączyć połówki.







6. Piernik tak przełożony powinien leżakować kilka dni,owinięty folią aluminiową.



Smacznego.

23 komentarze:

  1. żałuję, że mam alergię na orzechy:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze możesz zastąpić je migdałami :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie w tym roku jest ogrom orzechów, więc chętnie próbuję wszelkich nowości. Już wpisałam masę do pamiętnika. Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze a ja zapomniałam dodac masła dziecko mi czytało jak robić tą masę ja uwierzyłam na słowo i robiłam

    ale moje kochane dziecko pominęło masło!!!
    tak więc posmarowane są i zawinięte ale czy to nie będzie przeszkadzało że tego masła tam nie ma?

    OdpowiedzUsuń
  5. No cóż, skoro nie dodałaś masła, to musisz zadowolić się tym, co masz :))) Mam nadzieję, że będzie wszystko ok. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanko: na ile pierników starczy masa zrobiona z tej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wystarczy na 2 pierniki. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy mogą być orzechy laskowe zamiast włoskich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli bardziej odpowiada Ci smak orzechów laskowych, możesz z powodzeniem ich użyć :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Czy do masy potrzeba 25 dag orzechów i migdałów łącznie, czy po 25 dag każdych?

    OdpowiedzUsuń
  10. Orzechy i migdały ważymy łącznie. Razem ma być 25 dag. Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź i również pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  12. W czym Pani mieli orzechy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na zdjęciach mielę je w kubku od blendera :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Witam, czy już mozna zrobić masę orzechowa czy jeszcze za wcześnie? Pierniki już upieczone i lezakuja owinięte w sciereczki. Nie wiem kiedy przekładać aby w święta były jadalne i świeże :-) pozdrawiam ciepło Malgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już czas na przygotowanie masy :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  14. Czy można dać wodki zamiast spirytusu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być wódka :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  15. dzis robiam obie masy- czekoladowo sliwkowa i orzechowa wyszly pycha az sie nie moge doczekac piernika! przepraszam za piswnie laptop firmowy i zerrrrrrrrrrrrrrrro polskich znakow
    czy teraz po przelozeniu pieniki maja w tej folii lezakowac w cieplre czy w lodowce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy trzymać w chłodnym miejscu. Nie musi to być lodówka. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. A spirytus to ilu procentowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam 96%, ale może być 70%. Użyj takiego, jaki masz. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń