.

.

sobota, 10 grudnia 2011

Kostka Cappucino wg Aleex





To jedno z ciast, które z powodzeniem może się znaleźć na świątecznym stole. Znalazłam je na blogu Dorotus i urzekło mnie swoją urodą. Po wczytaniu się w przepis doszłam do wniosku, że smak też musi być doskonały. I nie pomyliłam się. Przepyszne ciasto czekoladowe z kawową nutą doskonale komponuje się z pianką o smaku cappucino oraz z bitą śmietaną. Bardzo dobrze współgra ze składnikami masy mascarpone, który sprawia, że masa jest aksamitna i delikatna. Ciasto pięknie się kroi i wspaniale smakuje. Wasi goście będą zachwyceni. Polecam.

Składniki na ciasto:

Cytuję za Dorotus:

• 5 dużych jajek
• 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
• 125 g masła, miękkiego
• 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
• 150 g drobnego cukru do wypieków
• 125 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa cappucino:

• 250 g serka macarpone
• 250 g śmietany kremówki
• 3 płaskie łyżeczki żelatyny
• 60 g kawy cappucino (proszku)
• 3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej - do smaku)

Na wierzch:

• 250 ml śmietany kremówki
• 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
• 20 g kawy cappucino (proszku)

Sposób przygotowania:


1. Masło utrzeć do białości.



2. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować.







3. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, zmiksować z masą.



4. Dodać cukier, zmiksować.



5. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po dodaniu każdego.



6. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.



7. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Dobrze jest użyć kuchennej trzepaczki. Masa czekoladowa jest dość gęsta i dzięki trzepaczce doskonale połączy się z pianą.





8. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21 x 25 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.



9. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.





10. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Dorotus dodaje uwagę: Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka. Blaty można naponczować.



11. Serek mascarpone zmiksować lub wymieszać dokładnie z cappucino.





12. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.
13. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować.



14. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując.
15. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.



16. Kremówkę do ozdobienia wierzchu ciasta ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
17. Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino.







18. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.



Smacznego.

5 komentarzy:

  1. kremową piankę mogłabym wyjadać prosto z miseczki :)
    super ciacho

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowite ciacho! I faktycznie może kiedyś stanie się tradycyjnym świątecznym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alex! Jak juz schudne to zrobie wszystko z twojego bloga i będę jeść. Tymczasem po raz kolejny wycieram śline z klawiatury komputera:)
    Poproszę przepis na cos dietetycznego:) Buźka

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna kosteczka. A najbardziej podoba mi się pomysł z serkiem mascarpone i cappucino w kremie do przełożenia :] Pysznie brzmi i wygląda!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń