.

.

środa, 19 grudnia 2012

Rolada łososiowo-szpinakowa wg Aleex



Dzisiaj imieniny Daria. Nietypowo, chwilkę przed świętami, ale to jedyny dzień w roku, któremu patronuje Dariusz. Dla męża już wczoraj przygotowałam tort makowy z masą kawową, na który zaproszę Was wkrótce. Oprócz ciasta zrobiłam też przepyszną roladę łososiowo-szpinakową. Jest naprawdę znakomita. Uprosiłam znajomą, aby zdobyła dla mnie przepis. Kiedy go już dostałam i wypróbowałam, rolada okazała się prawdziwym hitem! Na każdej imprezie znika z półmisków jako pierwsza. Porcja jest dość spora, ale gwarantuję, że nie zostanie Wam nawet plasterek. Jeśli chcecie zachwycić gości podczas świąt, zróbcie ją koniecznie. Na pewno będziecie zachwyceni. I jeszcze jedno, naprawdę robi się ją szybciutko, no i można ją przygotować dzień wcześniej. Polecam.

Składniki:

• 1 opakowanie mrożonego szpinaku (250 g)
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka masła
• 4 jajka
• 3 serki Almette śmietankowe
• 4 ząbki czosnku
• łosoś wędzony w plastrach 400g
• sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmażyć z masłem szpinak, czosnek, doprawić solą i pieprzem.



2. Masę zmiksować, odsączyć na sitku i wystudzić.




3. Do szpinaku dodać żółtka. Wymieszać.


4. Białka ubić na sztywno. Pianę dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.




5. Masę szpinakową wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną
papierem do pieczenia i piec 15 min. w 170 stopniach C (dół + termoobieg).



6. Wyjąć, wystudzić na kratce. Ja na kratkę rozkładam papier do pieczenia, kładę na nim roladę tak, aby papier, na którym się piekła, był na górze i delikatnie go ściągam.



7. Serek przełożyć do miseczki, dodać 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wymieszać.




8. Przestudzony placek posmarować serkiem.


9. Na serku ułożyć łososia tak, aby pokrył całość.


10. Zwinąć jak roladę i zawinąć ściśle w folię do żywności.




11. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
12. Kroić w plastry i podawać jako przekąskę.



Smacznego.

53 komentarze:

  1. Wspaniała rolada, moja znajoma taką robi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też naprawdę polecam. Jest pyszna! Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Przepraszam, że tutaj się ogłaszam, ale może to niektórych zaciekawi: Jeśli jesteś zainteresowana i chciałabyś by więcej osób doceniło Twoje dzieła, dodaj je tutaj: katalogsmakow.pl/glowna . Strona dopiero raczkuje, ale ma na celu wypromowanie artystycznych dusz kulinarnych ;) Jest to coś na styl kulinarnego (de)motywatora. Można dodawać komentarze, polubić lub zagłosować czy się dane danie ugotuje, czy nie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nagle zgłodniałem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się :))) Trzeba zrobić i zjeść :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Juz kiedys robiłam tę roladę (pewnie znalazłam przepis na kwestii smaku, może to nawet był Twój?:)) Rolada jest pyszna, wszystkim polecam, tylko ja używam mrożonego, siekanego już szpinaku;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uważam, że jest pyszna :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Uwielbiam kuchnię Aleex,świetna rolada,jutro kupię w Lidlu świeży szpinak i taką roladę zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  6. JA ROBIĘ TAKA ROLADĘ,PRAWDA ŻE ZNIKA PIERWSZA:) ALE PROPONUJĘ TAKZE SPRÓBOWAC DODAC DO SERKA CHRZAN ALBO SEREK CHRZANOWY...PYSZNIE:)AGATA

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba sie pokuszę i zrobię taką roladę na święta. Po pierwsze gama smakowa jak dla mnie idealna, po drugie zachwyca barwą a po trzecie PIERWSZY RAZ COS TAKIEGO WIDZE!
    Promyki śle.

    OdpowiedzUsuń
  8. A ile tego soku z cytryny czy to ma byc cala cytryna wyciągnięta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok dodajemy do smaku. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Same kolory już robią wrażenie. A ja mam pytanko o łososia. Bo po zawinięciu już tylko do lodówki bez dalszego pieczenia, więc czy jest to łosoś świeży (surowy) czy wędzony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam wędzonego :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. Cudnie wygląda, zrobię na Sylwestra!

    OdpowiedzUsuń
  11. Alex ja tez zrobię tą roladę i ta rybke po japońsku ,uwielbiam twój blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :))) A ryby w obu wersjach polecam :) Aleex :)

      Usuń
  12. Uwielbiam tą roladę, moja Teściowa ją robi na domowe przyjęcia, tylko, że zwykle korzystamy z mrożonego, rozdrobnionego szpinaku, jest bardzo smaczna, czasem zamiast łososia wkładamy do niej wędzony ser żółty, smakowicie Ci wyszła, pozdrawiam (nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziekuję za wszystkie wspaniałe przepisy,za madre i ciekawe dygresje przy okazji róznych świąt i życzę z okazji Bożego Narodzenia wszystkiego,co najlepsze.Na Nowy rok równiez.Mira

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Miro. Pozdrawiam świątecznie, Aleex :)

      Usuń
  14. Już taką robiłam, jest przepyszna, tylko zamiast serka Almette śmietankowego używałam chrzanowego, bez dodatku czosnku i w moim przepisie na łososia kładzie się paprykę czerwoną marynowaną, wychodzi wtedy ciekawy efekt kolorystyczny, o smakowym już pisałam:) Pozdrawiam gorąco, świetny blog i świetne przepisy:) Alina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pozdrawiam świątecznie, Aleex :)

      Usuń
  15. Droga Aleex przepis znakomity, na pewno wypróbuję. Ale ja mam pytanie dotyczące pasztecików sprzed 2 dni. Kochana! ale co zrobić z ta kapustą na farsz- czy ją pozsmażyć czy tylko pokroić i zmieszać z cebulką i grzybkami? Pozdrawiam Cię bardzo bardzo gorąco, świątecznie, zimowo i radośnie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sposób przygotowania farszu z kapusty i grzybów jest podlinkowany i przedstawiony w punkcie 1. Pozdrawiam, Aleex:)

      Usuń
  16. Piękne dla oka i pewnie PYSZNE!!! Zrobię na Święta:)
    Szukam na blogu takiego makowca z gotowej masy - wydaje mi się że widziałam kiedyś taki chyba we wrześniu albo październiku... i nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno jest. Wyszukaj: Makowy przekładaniec. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  17. Mam już wszystkie składniki potrzebne do zrobienia tej wspaniałej rolady i już nie mogę się doczekać kiedy ją podam na świątecznym stole :) Dziękuję za oryginalny przepis, na pewno zaskoczę nim moich gości. Tymczasem pozdrawiam Cię świątecznie droga Aleex, życząc radosnych, zdrowych Świąt, w otoczeniu kochających Cię osób! Agnieszka z Rzeszowa.

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy może być ze świeżego szpinaku, bo taki kupiłam?
    Pozdrawiam Świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  19. Nie kupowałam jeszcze takiego łososia jaki to ma być wędzony ?filet?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wędzone plastry łososia są idealne. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  20. Odkąd zobaczyłam Twoją roladę, wiedziałam, że ją zrobię. Jest FANTASTYCZNA! Zajrzyj do mnie, a zobaczysz jak mi wyszła. Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Kolejny Twój fantastyczny przepis wypróbowany- podałam dziś roladę i do tego zrobiłam tosty z pieczywa pszennego z masełkiem czosnkowo-koperowym. Całość wszystkich zachwyciła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki na roladę już czekają, szynka z Pani przepisu już się pekluje. Ciasto drożdżowe...pychotka. Super blog. Pozdrawiam i życzę smacznych świąt. Anula

      Usuń
  22. Rolada była hitem Świat! Bardzo dziekuje za przepis ;-) i z pewnością jeszcze nie raz będę ją robić. Przepis poszedł dalej w świat ;-) pozdrawiam ciepło Malgosia

    OdpowiedzUsuń
  23. Ta rolada jest od 2007r na :-)Wielkim Żarciu )).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że na wielu innych stronach znalazła się jeszcze wcześniej niż na WŻ. Ile osób, tyle wersji. Ja proponuję swoją. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  24. Szanowna Pani,
    widzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!

    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Chciałam zapytać czy ta rolada się nie kruszy przy zwijaniu jej,wspaniale wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kruszy się. Ciasto szpinakowe ma konsystencję omleta - jest miękkie i delikatne. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  26. Wypróbujemy :) robiłam coś podobnego tylko w cieście naleśnikowym bez szpinaku i było pyszne :) a to może być tylko pyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  27. A czy tego szpinaku nie ma być przypadkiem 450g??? Robiłam 2x i niestety z 250 g ciasto to klapa totalna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilości podane w przepisie są prawidłowe. Rolada przygotowana zgodnie z przepisem wychodzi (mnie i innym) jak na zdjęciu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  28. Upieczony szpinak lekko mi sie polamal w trakcie zwijania rolady. Co zrobilem nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto szpinakowe jest bardzo delikatne. Jeśli się połamało, to najprawdopodobniej temperatura pieczenia była za wysoka (bo każdy piekarnik jest inny) lub piekłeś roladę za długo. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  29. Witam
    Wygląda świetnie. Ile z takiej porcji wychodzi kawałeczków??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość zależy od grubości plasterków :) Przynajmniej kilkanaście ich będzie :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  30. Super rolada,smaczna i ładnie wygląda.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. a czy można piec bez termoobiegu ,tylko góra i dół

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można. Możesz tylko odrobinę zwiększyć temperaturę, jak przy pieczeniu biszkoptu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  32. witam,czy 25dag mrożonego szpinaku wystarczy?W sobotę zabieram się do zrobienia roladki.Jeśli gotowanie skończy się sukcesem,napiszę.Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. pRZEPRASZAM!!!!!!!!!!!!!!!!!gapa ze mnie!przepraszam:(już mam odp w komentarzu

    OdpowiedzUsuń