środa, 19 grudnia 2012
Rolada łososiowo-szpinakowa wg Aleex
Dzisiaj imieniny Daria. Nietypowo, chwilkę przed świętami, ale to jedyny dzień w roku, któremu patronuje Dariusz. Dla męża już wczoraj przygotowałam tort makowy z masą kawową, na który zaproszę Was wkrótce. Oprócz ciasta zrobiłam też przepyszną roladę łososiowo-szpinakową. Jest naprawdę znakomita. Uprosiłam znajomą, aby zdobyła dla mnie przepis. Kiedy go już dostałam i wypróbowałam, rolada okazała się prawdziwym hitem! Na każdej imprezie znika z półmisków jako pierwsza. Porcja jest dość spora, ale gwarantuję, że nie zostanie Wam nawet plasterek. Jeśli chcecie zachwycić gości podczas świąt, zróbcie ją koniecznie. Na pewno będziecie zachwyceni. I jeszcze jedno, naprawdę robi się ją szybciutko, no i można ją przygotować dzień wcześniej. Polecam.
Składniki:
• 1 opakowanie mrożonego szpinaku (250 g)
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka masła
• 4 jajka
• 3 serki Almette śmietankowe
• 4 ząbki czosnku
• łosoś wędzony w plastrach 400g
• sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Na patelni podsmażyć z masłem szpinak, czosnek, doprawić solą i pieprzem.
2. Masę zmiksować, odsączyć na sitku i wystudzić.
3. Do szpinaku dodać żółtka. Wymieszać.
4. Białka ubić na sztywno. Pianę dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
5. Masę szpinakową wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną
papierem do pieczenia i piec 15 min. w 170 stopniach C (dół + termoobieg).
6. Wyjąć, wystudzić na kratce. Ja na kratkę rozkładam papier do pieczenia, kładę na nim roladę tak, aby papier, na którym się piekła, był na górze i delikatnie go ściągam.
7. Serek przełożyć do miseczki, dodać 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wymieszać.
8. Przestudzony placek posmarować serkiem.
9. Na serku ułożyć łososia tak, aby pokrył całość.
10. Zwinąć jak roladę i zawinąć ściśle w folię do żywności.
11. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
12. Kroić w plastry i podawać jako przekąskę.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniała rolada, moja znajoma taką robi :)
OdpowiedzUsuńJa też naprawdę polecam. Jest pyszna! Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJakoś nagle zgłodniałem. :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się :))) Trzeba zrobić i zjeść :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJuz kiedys robiłam tę roladę (pewnie znalazłam przepis na kwestii smaku, może to nawet był Twój?:)) Rolada jest pyszna, wszystkim polecam, tylko ja używam mrożonego, siekanego już szpinaku;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ja też uważam, że jest pyszna :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńUwielbiam kuchnię Aleex,świetna rolada,jutro kupię w Lidlu świeży szpinak i taką roladę zrobię.
OdpowiedzUsuńPolecam, Aleex :)
UsuńJA ROBIĘ TAKA ROLADĘ,PRAWDA ŻE ZNIKA PIERWSZA:) ALE PROPONUJĘ TAKZE SPRÓBOWAC DODAC DO SERKA CHRZAN ALBO SEREK CHRZANOWY...PYSZNIE:)AGATA
OdpowiedzUsuńChyba sie pokuszę i zrobię taką roladę na święta. Po pierwsze gama smakowa jak dla mnie idealna, po drugie zachwyca barwą a po trzecie PIERWSZY RAZ COS TAKIEGO WIDZE!
OdpowiedzUsuńPromyki śle.
A ile tego soku z cytryny czy to ma byc cala cytryna wyciągnięta
OdpowiedzUsuńSok dodajemy do smaku. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSame kolory już robią wrażenie. A ja mam pytanko o łososia. Bo po zawinięciu już tylko do lodówki bez dalszego pieczenia, więc czy jest to łosoś świeży (surowy) czy wędzony?
OdpowiedzUsuńJa używam wędzonego :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCudnie wygląda, zrobię na Sylwestra!
OdpowiedzUsuńAlex ja tez zrobię tą roladę i ta rybke po japońsku ,uwielbiam twój blog
OdpowiedzUsuńDziękuję :))) A ryby w obu wersjach polecam :) Aleex :)
UsuńUwielbiam tą roladę, moja Teściowa ją robi na domowe przyjęcia, tylko, że zwykle korzystamy z mrożonego, rozdrobnionego szpinaku, jest bardzo smaczna, czasem zamiast łososia wkładamy do niej wędzony ser żółty, smakowicie Ci wyszła, pozdrawiam (nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńDziekuję za wszystkie wspaniałe przepisy,za madre i ciekawe dygresje przy okazji róznych świąt i życzę z okazji Bożego Narodzenia wszystkiego,co najlepsze.Na Nowy rok równiez.Mira
OdpowiedzUsuńDziękuję, Miro. Pozdrawiam świątecznie, Aleex :)
UsuńJuż taką robiłam, jest przepyszna, tylko zamiast serka Almette śmietankowego używałam chrzanowego, bez dodatku czosnku i w moim przepisie na łososia kładzie się paprykę czerwoną marynowaną, wychodzi wtedy ciekawy efekt kolorystyczny, o smakowym już pisałam:) Pozdrawiam gorąco, świetny blog i świetne przepisy:) Alina
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam świątecznie, Aleex :)
UsuńDroga Aleex przepis znakomity, na pewno wypróbuję. Ale ja mam pytanie dotyczące pasztecików sprzed 2 dni. Kochana! ale co zrobić z ta kapustą na farsz- czy ją pozsmażyć czy tylko pokroić i zmieszać z cebulką i grzybkami? Pozdrawiam Cię bardzo bardzo gorąco, świątecznie, zimowo i radośnie :))
OdpowiedzUsuńSposób przygotowania farszu z kapusty i grzybów jest podlinkowany i przedstawiony w punkcie 1. Pozdrawiam, Aleex:)
UsuńPiękne dla oka i pewnie PYSZNE!!! Zrobię na Święta:)
OdpowiedzUsuńSzukam na blogu takiego makowca z gotowej masy - wydaje mi się że widziałam kiedyś taki chyba we wrześniu albo październiku... i nie ma
Na pewno jest. Wyszukaj: Makowy przekładaniec. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMam już wszystkie składniki potrzebne do zrobienia tej wspaniałej rolady i już nie mogę się doczekać kiedy ją podam na świątecznym stole :) Dziękuję za oryginalny przepis, na pewno zaskoczę nim moich gości. Tymczasem pozdrawiam Cię świątecznie droga Aleex, życząc radosnych, zdrowych Świąt, w otoczeniu kochających Cię osób! Agnieszka z Rzeszowa.
OdpowiedzUsuńCzy może być ze świeżego szpinaku, bo taki kupiłam?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Świątecznie.
Oczywiście, że tak. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńNie kupowałam jeszcze takiego łososia jaki to ma być wędzony ?filet?
OdpowiedzUsuńWędzone plastry łososia są idealne. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńOdkąd zobaczyłam Twoją roladę, wiedziałam, że ją zrobię. Jest FANTASTYCZNA! Zajrzyj do mnie, a zobaczysz jak mi wyszła. Zapraszam!
OdpowiedzUsuńKolejny Twój fantastyczny przepis wypróbowany- podałam dziś roladę i do tego zrobiłam tosty z pieczywa pszennego z masełkiem czosnkowo-koperowym. Całość wszystkich zachwyciła:)
OdpowiedzUsuńSkładniki na roladę już czekają, szynka z Pani przepisu już się pekluje. Ciasto drożdżowe...pychotka. Super blog. Pozdrawiam i życzę smacznych świąt. Anula
UsuńRolada była hitem Świat! Bardzo dziekuje za przepis ;-) i z pewnością jeszcze nie raz będę ją robić. Przepis poszedł dalej w świat ;-) pozdrawiam ciepło Malgosia
OdpowiedzUsuńTa rolada jest od 2007r na :-)Wielkim Żarciu )).
OdpowiedzUsuńSądzę, że na wielu innych stronach znalazła się jeszcze wcześniej niż na WŻ. Ile osób, tyle wersji. Ja proponuję swoją. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńChciałam zapytać czy ta rolada się nie kruszy przy zwijaniu jej,wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńNie kruszy się. Ciasto szpinakowe ma konsystencję omleta - jest miękkie i delikatne. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWypróbujemy :) robiłam coś podobnego tylko w cieście naleśnikowym bez szpinaku i było pyszne :) a to może być tylko pyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńA czy tego szpinaku nie ma być przypadkiem 450g??? Robiłam 2x i niestety z 250 g ciasto to klapa totalna.
OdpowiedzUsuńIlości podane w przepisie są prawidłowe. Rolada przygotowana zgodnie z przepisem wychodzi (mnie i innym) jak na zdjęciu. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńUpieczony szpinak lekko mi sie polamal w trakcie zwijania rolady. Co zrobilem nie tak?
OdpowiedzUsuńCiasto szpinakowe jest bardzo delikatne. Jeśli się połamało, to najprawdopodobniej temperatura pieczenia była za wysoka (bo każdy piekarnik jest inny) lub piekłeś roladę za długo. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Ile z takiej porcji wychodzi kawałeczków??
Ilość zależy od grubości plasterków :) Przynajmniej kilkanaście ich będzie :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSuper rolada,smaczna i ładnie wygląda.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa czy można piec bez termoobiegu ,tylko góra i dół
OdpowiedzUsuńTak, można. Możesz tylko odrobinę zwiększyć temperaturę, jak przy pieczeniu biszkoptu. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwitam,czy 25dag mrożonego szpinaku wystarczy?W sobotę zabieram się do zrobienia roladki.Jeśli gotowanie skończy się sukcesem,napiszę.Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńpRZEPRASZAM!!!!!!!!!!!!!!!!!gapa ze mnie!przepraszam:(już mam odp w komentarzu
OdpowiedzUsuń