.

.

niedziela, 16 grudnia 2012

Szpinakowe pierogi z kapustą i grzybami w sosie kurkowym wg Aleex



Dziś obiecany przepis na szpinakowe ciasto pierogowe . Kiedy robiłam takie pierogi po raz pierwszy, Dario podszedł do nowego dania bardzo nieufnie. Nie zachwycił go ani przepiękny kolor ciasta, ani pyszny farsz, ani doskonałe podkreślenie potrawy odrobiną sosu kurkowego. Ciągle marudził, że pewnie nic z tego nie wyjdzie. Ale to jego zwątpienie trwało krótko. A konkretnie do chwili, w której spróbował tak przyrządzonych pierogów. Okazały się pyszne! Naprawdę! Są dość pracochłonne, bo musimy przygotować farsz, sos i ciasto, ale od czasu do czasu na specjalną okazję warto się potrudzić, aby ucieszyć podniebienia gości. Bo przecież wyjątkowe chwile potrzebują wyjątkowej oprawy i wyjątkowych dań. Tak jak nadchodzące święta. A więc może się skusicie?

Składniki:

Ciasto :
• 50 - 60 dag mąki
• 250 g mrożonego szpinaku
• 1 żółtko
• 1 szklanka gorącej wody
• 1 łyżeczka masła
• 1 łyżeczka soli

Farsz:
• 80 g suszonych grzybów
• 750 g kiszonej kapusty
• sól i pieprz
• 2 łyżki oliwy
• 1 duża cebula
• 1 łyżeczka jarzynki

Sos:
• 10 dag kurek
• sól
• pieprz
• cebulka
• 150 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

1. Przygotować farsz z tego przepisu.


2. Z podanych składników przygotować sos kurkowy.


3. Szpinak rozmrozić i zmiksować na gładką papkę. Ja robię to w blenderze.



4. Zmiksowany szpinak umieścić na sitku. Dokładnie odsączyć, zbierając sok szpinakowy do miseczki. Sok przelać do szklanki.



5. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, żółtko i masło.


6. Dodać do mąki dokładnie odsączony szpinak.


7. Przygotować sok szpinakowy i gorącą wodę. W sumie płynu powinno być około 1 szklanki. Nie dodajemy go od razu. Najlepiej jedną ręką rozcieramy składniki, a drugą dolewamy stopniowo sok, a później wodę, zarabiając ciasto. Czasami nie zużyjemy całej wody, zależy to od suchości mąki.


8. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli bardzo się klei, podsypać mąką.


9. Gotowe ciasto przykryć ściereczką, by nie obsychało.


10. Odkrawać po kawałku, rozwałkować dość cienko podsypując mąką. Ciasto jest delikatne, trochę się klei i trzeba obchodzić się z nim dość ostrożnie.


11. Z ciasta szpinakowego wycinać kółka.
12. Faszerować je nadzieniem z kapusty i grzybów.


13. Dokładnie sklejać brzegi pierogów i układać je na oprószonym mąką blacie.


14. Zagotować wrzątek z solą i 2 łyżkami oliwy. Do gotującej się wody wkładać porcjami pierogi. Zamieszać. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia.



15. Gorące pierogi polać łyżką sosu kurkowego.


Smacznego.

20 komentarzy:

  1. Dziękuje kochana za przepis na ciasto szpinakowe pozdrawiam Ewa Sanok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :))) Życzę smacznego i pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Wyglada bardzo "smacznie".Zrobię je na Wigilię.Dziękuję i pozdrawiam:-)))
      "Dan"

      Usuń
    3. Będzie pyszna ta Wigilia :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. jeszczevze szpinakiem pierogow nie jadlam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Aleex
    zachwycił mnie twój przepis, chcę go wypróbować ale mam pytanie ile z tych składników wyjdzie pierożków, gdyż mam w tym roku dużo osób na wigilii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od tego, jak grubo będziesz wałkować ciasto. Powinno wyjść około 35-40 sztuk. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Będę jutro gotowała pierożki. Liczę, że wyjdą, bo mam zamiar je podać gościom. Zawsze mam problem z tym aby pierozki były ładne, zgrabniutkie i się nie sklejały ani też nie były takie płaty.
    Czy znasz fajny sposób na to aby każdy był malutki i taki wiesz.;)"ładny"
    życzę Tobie i Twojej całej Rodzinie Szczęśliwego Nowego Roku 2013.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kółeczka, które nadziewasz farszem, muszą być równe i już :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. zapomniałam- ta woda gorąca to znaczy jak gorąca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlej do szklanki wrzątek. Odstaw na 8 - 10 minut. Wtedy możesz dodawać do ciasta. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. DZIĘKI
    ZABIERAM SIĘ ZA FARSZ.;0
    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  7. pierogi pyszności- już gotowe;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goście na pewno będą zachwyceni. Cieszę się, że się udały i smakują. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. rany boskie,rany boskie dziewczyno ja mam 40kg nadwagi,ale to muszę spróbować i SPRÓBUJĘ!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, na pewno nie będziesz żałować. A nadwaga? Kto jej nie ma ;) Pozdrawiam cieplutko, Aleex:)))

      Usuń
  9. a jak bym chciala zrobic szybciej pierogi i je zamrozic zeby na swieta byly gotowe to jak musze to zrobic tez gotowac pozdrawiam Emilia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelino możesz zamrozić i surowe, i ugotowane. Ja robię raz tak, raz tak. Trzeba tylko pamiętać o kilku rzeczach:
      Mrożenie surowych pierogów:
      - ulepione pierogi rozłóż na czymś twardym (deseczka, tektura), ma to być jedna warstwa, nie jeden na drugim,
      - razem z deseczką włóż je do zamrażarki,
      - następnego dnia, kiedy już zamarzną, włóż je do woreczków.

      Mrożenie ugotowanych pierogów:
      - pierogi ostudź,
      - ostudzone pierogi skrop olejem (powinno go być tyle, aby każdy pieróg był pokryty cieniutką warstewką tłuszczu, to zapobiegnie sklejaniu się ),
      - pierogi z olejem włóż do woreczków, a te włóż do zamrażarki,
      - jeśli chcesz podać zamrożone pierogi, gotuj je w osolonym wrzątku tylko do chwili wypłynięcia.

      Wybór sposobu zależy od ciebie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. Ja mam pytanko co do gotowania tych surowych zamrożonych. Jak wyjmiemy, to gotujemy tak samo jak surowe, czy inaczej.
    Dziekuje za odpowiedz, mam zamiar zrobić ich ze 2 może nawet 3 porcje. Kupiałm dzisiaj szpinak, zrobię farsz w piątek- sobotę i będę lepić. To tak na zapas. Szpinak jest bardzo zdrowy;) polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamrożone pierogi gotujesz tak, jak świeże, ale na pewno zajmie to trochę dłużej czasu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń