.

.

czwartek, 6 grudnia 2012

Pierniczki bożonarodzeniowe wg Aleex



Czas przedświąteczny to okres pełen aromatów i wyjątkowych smaków. Królują w nim korzenie, które dodajemy do ciasta z miodem. Oprócz dojrzewających pierników, święta to także czas pierniczków. Te drobne ciasteczka wyśmienicie smakują i pięknie wyglądają ozdobione lukrem. Ślicznie wyglądają także powieszone na choince, wśród bombek, lampek i łańcuchów. Przepis na te, które proponuję Wam dzisiaj, pochodzi z „Kuchni Polskiej”. Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy wchłoną wilgoć i zmiękną. Mogą być długo przechowywane w szczelnie zamkniętej metalowej puszce. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem pozostawić je na dwa dni odkryte, by mogły wchłonąć wilgoć z powietrza. Kilka dni przed podaniem pierniczki można polukrować. Świetnie nadają się do powieszenia na choince. Podobają się Wam? No to do dzieła...

Składniki:

• 25 – 30 dag mąki
• 10 dag cukru pudru
• 10 dag miodu
• 6 dag masła lub margaryny
• 1 małe jajko
• 5 g sody oczyszczanej
• 1 łyżka stołowa przypraw korzennych do piernika

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszać z sodą (5 g sody to 1/2 łyżeczki).
2. Miód podgrzać z masłem, cukrem i przyprawami korzennymi, ostudzić i połączyć z mąką dodając jajko.





3. Zagnieść ciasto. Wyrabiać, aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.


4. Surowe ciasto nadaje się do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu (w kamionkowej misie albo owinięte w folię spożywczą), ale można je zużyć od razu.
5. Wyrobione ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki.




6. Ciastka należy piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 10 minut (malutkie pieczemy przez 6 minut). Nie mogą zrumienić się zbyt mocno, ponieważ mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.




7. Po ostygnięciu, można je ozdobić lukrem ze sprawdzonego przepisu.



Smacznego.

Pamiętajcie, proszę, o MADZI. Ona Was potrzebuje.

33 komentarze:

  1. Zapraszam do mnie na konkurs
    http://piekielnakuchniaizabelli.blogspot.com/ pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    mam prośbę, czy możesz napisać lub pokazać mi foremkę tą którą wycinałaś pierniczki z dziurką? gdzie można taka kupić?
    pozdrawiam,
    Zuzanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuzanno - foremkę kupiłam w tortownia.pl
      Jest mała, ma średnicę ok 5 cm.
      Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. czy można wycinań pierniczki w kształcie kółka bo nie mam foremki a wycieła bym kółka ze szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Kształt nie ma wpływu na smak pierniczków :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Gdzięs posiałam mój wypróbowany przepis na pierniczki i w tym roku postanowiłam skorzytac z Twojego przepisu bo juz kilka rzeczy od Ciebie robiłam i w zasadzie nie mam żadnych zastrzeżeń.
    Własnie skonczyłyśmy z córeczkami piernikowanie. Robiłysmy z dwóch porcji wyszła nam fura:) Wyglądają pięknie i pachną świętami.
    Mam nadzieję że szybko zmiękną choć moim córkom twardość nie przeszkadzała chrupią aż miło:)
    Pozdrawiam:)
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wolicie miękkie pierniczki, zostaw je odkryte. Wówczas wchłoną wilgoć z powietrza i zmiękną. My lubimy twarde, takie do chrupania :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Dzisiaj zrobiłam następną porcję bo tak pierniczki posmakowały, że świąt nie doczekają:)
      A wczoraj upiekłam piernik staropolski według Twojego przepisu. Wyrósł pięknie, pachnie super, tylko twardy jak skała. Ale mam nadzieję że zmieknie.
      Pozdrawiam:)
      Joanna

      Usuń
  5. Heej, mam pytanie -ile pierniczków wychodzi z takiej proporcji? :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam pierniczki według Twego przepisu ale od razu podwójną porcję są pyszne juz polukrowane i zamknięte w pudle w smaku pycha coraz bardzie przekonuję się do twych Przepisów następne będzie pierogi z kapustą i grzybami ..to będzie 4 potrawa z Twego zbioru ale dopiero zaczęłam ..Pozdrawiam Serdecznie i Cieplutko!!krystynamiszcz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo się cieszę, że smakowały :)))) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)

      Usuń
  7. Wczoraj robiłyśmy z córeczką "TWOJE" pierniczki wyszły boskie ,zabawy przy dekorowaniu było mnóstwo a jutro pierniczki uświetnią deser świąteczny w przedszkolu mojej Zosi.
    Pozdrawiamy Kasia i Zosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że smakowały no i że miałyście przy nich przednią zabawę. Pozdrawiam Ciebie i Zosię, Aleex :)))

      Usuń
  8. Witam
    Moje córcie i synek właśnie wykrawają pierniczki czyżby święta nadchodziły ?:)
    Przepis znalazłam przez przypadek, kuedy szukałam przepis na Karpia w cebuli i zaczęłam przeglądać Pani przepisy. Myślę że w tym roku większość z nich wypróbuję na świeta bo to będą nasze pierwsze święta w nowym domu :) takie wyjątkowe i specjalne.

    OdpowiedzUsuń
  9. witam :) właśnie robię piernik, i zastanawiam się czy pierniczki mam upiec teraz i postępować jak z piernikiem, czyli te skórki jabłka i chleba, jeśli chcę je dopiero na święta czy zostawić ten kawałek ciasta w piwnicy i upiec dopiero 23.12?
    PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki upiecz teraz i zostaw w puszce bez wkładania skórek jabłka. Kilka dni przed Wigilią zajrzyj do nich. Jeśli będą twarde, włóż do nich chleb i skórki. Może się też okazać, że pierniczki zmiękną same. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. Pierniczki wyszły super, jak udekoruje będą prześliczne i bardzo smaczne. Na pewno wykorzystam nie jeden z Twoich przepisów są proste w zrobieniu a przy podaniu bardzo wykwintne. Pozdrawiam i życzę zdrowych, spokojnych ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA .Jola z Mysłowic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Jolu - Wszystkiego dobrego na święta :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. Pomocy!!! co zrobić jak ciasto klei się do blatu nawet jak posypie mąką to po rozwałkowaniu nie idzie odkleić ciasta od blatu...Dałam ciasto do lodówki bo już nie mam sił się z nim męczyć jutro rano będę znowu próbować.Może akurat mi Pani pomoże :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj wałkować ciasto między dwoma płatami folii lub papieru do pieczenia. Nie podsypuj za dużo mąki, bo ciasteczka będą twarde. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  12. Piekłam dziś wyszły pyszne.polecam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. Dziś zrobiłam; wyszły pyszne. Zresztą to chyba już z 15-ty przepis z tego bloga z którego korzystam i wszystko wychodzi wyśmienite:-). Pani blog to najlepsza książka kucharska dla mnie!!! Po prostu rewelacja. Gdyby zabrakło tego bloga to nie wiedziałabym co na obiad zrobić:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepisy są inspirujące :) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)

      Usuń
  14. Pora na pierniczki ;) rok temu robiłam pyszne .zresztą jak wszystkie przepisy z pani strony są super ....pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ratunku!!!! zrobiłam pierniczki z przepisu na piernik. Za piernika starego nie chcą robić się twarde!!!!!Co mam zrobić. Mam wrażenie- pewnie mylne- że są nie upieczone. Ratuj proszę!!!!Piekłam je 5 min, natepne 10...i nic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki twardnieją w czasie stygnięcia. Jeśli robiłaś zgodnie ze wskazówkami, wszystko powinno się udać. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Mam nadzieję. Niby robiłam, ale część twardiała, część nie. Zobaczę jutro. Dziękuję

      Usuń
  16. Oj dobre dobre :D Aż mam chęć zjeść już teraz!

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam
    Ile pierników mniej więcej wyjdzie z tego przepisu? Pozdrawiam. Kaśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi kilkadziesiąt sztuk. Ilość zależy od wielkości pierniczków. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  18. Witam,kiedy najwcześniej można upiec pierniczki ,aby na święta były dobre.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki można upiec już na początku grudnia. Spokojnie doczekają do świąt zamknięte w blaszanym pudełku :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń