poniedziałek, 16 listopada 2015

Klopsiki z grzybami w sosie pieczarkowym wg Aleex



To danie to typowe połączenie 2 w 1. Bardzo nam smakowały kotlety z grzybami i sos pieczarkowy w nowej wersji, które robiłam wcześniej. Postanowiłam więc połączyć te smaki i stworzyć coś, co będzie ze sobą świetnie współgrało. Przygotowanie pulpecików w sosie grzybowym zajęło mi niewiele czasu. I dobrze, bo większość soboty spędziłam przed telewizorem, oglądając relację z Paryża. Nie mogłam uwierzyć, kiedy patrzyłam na przerażonych, niewinnych ludzi, oszołomionych zamachem terrorystycznym. Patrzyłam na ciała ofiar, krew na paryskich brukach, kwiaty i znicze. Zadawałam sobie pytanie, zapewne jak miliony ludzi podobnych do mnie, co się z nami stało? Co się stało z naszym światem? Zaledwie kilkadziesiąt lat temu byliśmy w euforii, gdy powstawała globalna wioska, gdy Europa się jednoczyła. A teraz ten bezpieczny i ustabilizowany świat skończył się. Od soboty istnieje już w zmienionej postaci. Cechuje go niepewność, nieprzewidywalność, niebezpieczeństwo, które mogą nas zaskoczyć w każdej chwili i w każdym miejscu. Na nowo musimy się odnaleźć w tej coraz bardziej obcej rzeczywistości. W tych zwariowanych czasach musimy wychowywać nasze dzieci. Nie wiem, jak Wy, ale ja zastanawiałam się, co pozostawiamy młodym? Jaką spuściznę odziedziczy nowe pokolenie? Zamiast ładu i spokoju, dziś mamy stałe zagrożenie. Niby jeszcze żyjemy normalnie, niby pozornie nic się nie zmieniło, ale teraz z tyłu głowy czai się pytanie – kiedy? Nie, nie wpadam w panikę, nie ulegam wyłącznie emocjom. Jestem jednak przekonana, że ta sobotnia tragedia powinna potrząsnąć wszystkimi decydentami. Pora, aby od nowa poukładać nasz świat. Bo tylko on nam pozostał…

Składniki:

Na klopsiki:
• ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki
• 30 dag pieczarek
• 1 cebulka
• sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a
• jajko
• 1/2 małej bułki, np. kajzerki
• olej

Na sos:
• ½ kg pieczarek
• 1 cebulka
• sól, pieprz
• zupa borowikowa Knorr’a
• olej

Sposób przygotowania:

1. Przygotować pulpeciki: Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać.


2. Grzyby pokroić na kawałki.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć grzyby na złoty kolor. Ostudzić.


4. Bułkę namoczyć, odcisnąć.
5. Do mięsa dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę, bułkę, 1 łyżkę zimnej wody, jajko i przyprawy oraz grzyby. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę.



6. Z masy, zwilżonymi zimną wodą rękami, formować pulpeciki.


7. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć pulpeciki z obu stron na rumiano. Odsączyć z tłuszczu, kładąc na ręczniku papierowym.



8. Przygotować sos: Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać.
9. Grzyby pokroić na kawałki.


10. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
11. Na patelni rozgrzać nieco oleju (ok 1 łyżki), zeszklić cebulkę.


12. Dodać pokrojone pieczarki, poddusić.
13. Grzyby zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut.
14. Do sosu dodać zupę borowikową w proszku. Wymieszać.
15. Do sosu włożyć pulpeciki. Gotować około 10-15 minut aż sos zgęstnieje.


16. Podawać gorący.


Smacznego.

6 komentarzy:

  1. zrobiłam się głodna ;p
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie pulpecików, pieczarek, ziemniaków i buraczków od razu przywodzi mi na myśl przepyszny, babciny obiad. Trochę zbyt tłusto, ale bardzo smacznie. Ja również zrobiłam się głodna ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Aleex serdecznie wczoraj zrobiłam Twoje pyszne pulpeciki ,smakowały nam bardzo super pomysł z tym sosikiem pieczarkowym.Dziękuje za pyszną inspiracje na obiadek zreszta nie pierwsza z której skorzystałam z Twojego naprawde super blogu ,do którego zawsze z ciekawością i wielka przyjemnnościa zaglądam.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Ile trzeba dolać wody ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok 1,5 litra. Może być troszkę więcej. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Super przepis. Dziękuję za kolejną inspirację. Jak zawsze czekam na kolejne przepisy. Jako kolejna do spróbowania wiewiórka :)

    OdpowiedzUsuń