▼
piątek, 13 listopada 2015
Sos pieczarkowy wg Aleex
Ech… 13 i piątek. Zawsze lubiłam taką kombinację, a dziś wszystko się sypie. Co przygotować, kiedy nie ma czasu ani nie ma ochoty na gotowanie? Co podać na obiad, kiedy w ogóle nie ma się pomysłu na jakiekolwiek danie? Zrobiłam sos pieczarkowy. Wystarczyło zaledwie kilkanaście minut, aby smakowicie bulgotał w garnku. Okazał się zaskakująco dobry i taki… uniwersalny. Dlaczego? Bo świetnie pasuje nie tylko do typowych ziemniaków, ale także jako dodatek do mięsa czy placków ziemniaczanych. Polecam.
Składniki:
• ½ kg pieczarek
• 1 cebulka
• sól, pieprz
• zupa borowikowa Knorr’a - opcjonalnie
• olej
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać.
2. Grzyby pokroić na kawałki.
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
4. Na patelni rozgrzać nieco oleju (ok 1 łyżki), zeszklić cebulkę.
5. Dodać pokrojone pieczarki, poddusić.
6. Grzyby zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut.
7. Do sosu dodać zupę borowikową w proszku. Wymieszać. Można także zagęścić sos tradycyjnie, mąką, jeśli nie chcemy używać zupy w proszku.
8. Gotować jeszcze 10 minut, aż sos zgęstnieje.
9. Podawać gorący.
Smacznego.
bardzo lubię sos pieczarkowy ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
:) Ciekawy przepis, ja zawsze robię sos pieczarkowy ze śmietaną, ale dodanie zupy w proszku również wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa do tej pory też robiłam sos ze śmietaną, jest nawet w przepisach :) Teraz proponuję inną wersję. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńUwielbiam Pani przepisy ;) Każde zdjęcie oddaje prawdziwość dania. A sos pieczarkowy zagości dziś na obiedzie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nie upiększam zdjęć, zostawiam je takie, jakie są :) Stąd pewnie ta prawdziwość. Uważam, że czytelnicy powinni wiedzieć, jak NAPRAWDĘ wygląda danie, aby nie byli zawiedzeni. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam ja do sosu pieczarkowego dodaję serek topiony jest bardzo smaczne ,ale Pani przepisy są rewlacyjne. W tej wersji na pewno wypruję.Pozdrawiam.
UsuńSuper tego szukałam, właśnie uczę się gotować i muszę to wypróbować. Dobrze zrobione gdzie w każdej minucie mogę zobaczyć co mam dodać aby potrawa wyszła.
OdpowiedzUsuńPolecam też inne przepisy, one również są przygotowane i pokazane "krok po kroku". Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńRobię bardzo podobnie :) Umieściłem swój przepis tutaj, zapraszam do wypróbowania :) http://sh.st/neRYZ
OdpowiedzUsuńile wody?
OdpowiedzUsuńOk. 1,5 litra wody. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń