środa, 4 listopada 2015

Pamiętajcie o piernikach!



Uwaga! Uwaga! Nadchodzi wyjątkowy czas, kiedy w naszej kuchni będą dominować korzenne aromaty, miód i orzechy. Początek listopada to odpowiednia chwila, aby przygotować ciasto na piernik staropolski. Jeśli znacie wyjątkowy smak tego ciasta, nie muszę Was zachęcać. Jeśli nie przeżyliście jeszcze przygody z piernikowaniem – dołączcie do nas. Naprawdę warto!

Etap I
Etap II
Etap III

14 komentarzy:

  1. Moje ciasto na pierniki od wczoraj siedzi w lodówce ;-) Już nie mogę się doczekać tego obłędnego zapachu w trakcie pieczenia :-) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja już pierwszy w tym sezonie mam za sobą ;) zapraszam na ''Piernik na herbacie z kremem'' pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/11/piernik-na-herbacie.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Już się ucieszyłam a etapy nie istnieją. Poczekam, może to tymczasowy jakiś bląd.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wszystko działa. Etapy istnieją od kilku lat w spisie treści, a ja musiałam po prostu poprawić link. Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, chyba jutro się skuszę i zrobię to ciacho, niech dojrzewa:)) Pozdrawiam
    Manuela

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie Pani poleca blaszki lepsze są zwykłe fakturowane czy nieprzywierane?Lepiej mieć dwie z jednej wielkości? Przeprowadzam się do własnego domu i nie wiem jakie zakupić, co Pani poleca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię fakturowane, ale to naprawdę indywidualna ocena. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. Czy do przechowywania ciasta w chlodnym miejscu mozna uzyc miski z pokrywka z Tuppeware? Niestety, nie posiadam innych naczyn, ktore moglyby sie do tego nadawac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że można. Ja trzymam ciasto w kamiennej misie i przykrywam ściereczką oraz folią. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. Witam, mam pytanie: czy miód musi mieć płynną konzystencję, czy może być nieco już skrystalizowany? Pozdrawiam
    Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominiko - może być nieco skrystalizowany, bo podgrzewasz go, więc kryształki się rozpuszczą. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Ja będę w tym roku pierwszy raz robiła piernik dojrzewający, strasznie jestem podekscytowana ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Trzymam kciuki, na pewno wszystko będzie dobrze :) Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń