poniedziałek, 30 października 2017

Dojrzewający piernik staropolski wg Aleex/ 2017


Moi drodzy. Koniec października i nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to znak, że w naszych kuchniach czas zacząć przygotowania do Bożego Narodzenia. Pierwszym etapem tych przygotowań jest nastawienie ciasta na dojrzewający piernik staropolski. Tak, tak, to już czas! Aby świąteczny piernik odpowiednio dojrzał, a potem, po upieczeniu, zdążył nabrać miękkości, ciasto trzeba przygotować właśnie w tym rozpoczynającym się tygodniu. Moje od dzisiaj już stoi w lodówce. A jak jest u Was? W tym roku też pieczecie piernik staropolski? A może nigdy go jeszcze nie robiliście? Nie martwcie się. Upieczemy go wspólnie. To co? Dołączacie? Zapraszam do wspólnego piernikowania.

Aleex.

4 komentarze:

  1. Aleex piekłam piernik z Twojego przepisu w zeszłym roku i w tym roku też będę piekła !!! Piernik jest pyszny, rodzince bardzo smakował(synowa piecze w tym roku). Twój blog polecam wszystkim znajomym, mamy podobną kuchnię i smaki, lubię tu zaglądać. Pozdrawiam serdecznie Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu - bardzo się cieszę, że trafiam w Wasze gusta :) I miło mi, że wspólnie pieczemy piernik :) W grupie zawsze raźniej :) Pozdrawiam cieplutko, Aleex :)

      Usuń