▼
niedziela, 10 stycznia 2010
Afrykański ślimaczek Anginka wg Aleex
Pogoda nadal nie zachęca do spacerów. Kiedy za oknem wirują płatki śniegu, najlepiej czuję się w domu. Lubię swoją przytulną, ciepłą kuchnię i zapach ciasta, które piecze się w piekarniku. W takie dni uwielbiam przygotowywać coś wyjątkowego. Dzieci od rana towarzyszą mi w kuchni. Podskubują okrawki biszkoptu, próbują budyniu i czekają na efekt końcowy. A ten będzie znakomity…
Zapraszam Was dzisiaj na wspaniały tort. Ma on niezwykły wygląd i pysznie smakuje. Zadowoli gusta najbardziej wybrednych łasuchów i uświetni każdą uroczystość.
Afrykański ślimaczek wymaga nieco wprawy przy przygotowywaniu, ale poradzi sobie z jego wykonaniem nawet początkująca kuchareczka. Przez kilka lat przepis można było znaleźć na Wielkim Żarciu i cieszył się tam niesłabnącym powodzeniem. Dziś polecam go Wam.
Składniki:
Biszkopt bananowy:
- 4 paczki budyniu bananowego bez cukru
- 1 szklanka cukru
- 6 dużych jaj
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki wody zimnej
Krem budyniowy kakaowy:
- 750 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- aromat waniliowy
- 350g masła
- 2 łyżki cukru kryształu
- 2/3 szklanki kakao
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu Łowicz „Śniadania Świata Bananowo – mandarynkowego” (0,33)
- 3 duże banany
- kandyzowane banany
- czekolada
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
1.Na biszkopt bananowy mieszamy ze sobą suche budynie, proszek do pieczenia i mąkę. Ubijamy białka ze szczyptą soli i zimna wodą, dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści.
Następnie mieszamy białka z żółtkami i olejem. Na koniec sypiemy partiami mąkę z budyniem i dokładnie mieszamy.
Z ciasta pieczemy 30 minut 1 biszkopt na blaszce około 40/25 cm i przekrawamy poziomo na 2 placki.
Albo łatwiej będzie upiec na 2 takich samych blaszkach około 40/25 cm 2 takie same płaskie placki.
Dżem podgrzewamy aż lekko rozrzednie.
2.Biszkopt jeśli przekrojony smarujemy od przekrojonej strony dżemem. A jeśli upiekliśmy 2 osobne placki to wierzchnia skórkę ścinamy nożem i smarujemy dżemem placki.
Zostawiamy do przestygnięcia dżemu i nawilgnięcia biszkoptów.
Gotujemy 500ml mleka z ½ szklanki kakao, gorzką czekoladą i cukrem kryształem.W reszcie mleka rozpuszczamy budynie i na kakaowym mleku gotujemy je na gęsto. Studzimy dokładnie.
Masło ucieramy na puszysto z cukrem pudrem i aromatem, dodajemy do łyżce budyń i ucieramy gesty krem. W połowie ucierania dodajemy resztę kakao i jeśli trzeba jeszcze cukru pudru.
Banany kroimy na plastry i smarujemy sokiem z cytryny.
3.Placki biszkoptowe przekrawamy każdy na połowę na 2 długie pasy. W sumie mamy teraz 4 pasy równej szerokości, każdy o wymiarze 40/12,5.
Układamy pasy jeden za drugim tworząc długi 120cm pas. Smarujemy go kremem w takiej ilości, by zostawić część na pokrycie boków i wierzchu tortu.
Do posmarowania pasów zużywamy około 2/3 – ¾ masy.
Na pasy z kremem kładziemy 2 rzędami wzdłuż plastry bananów i wciskamy je w krem ( szkoda, że zapomniałam zrobić zdjęcie )
Od jednej strony zaczynamy zwijać 1 pas w „ślimaka” bananami i kremem do środka, stawiamy go, tak aby ścianki biszkoptu były pionowo.
Następnie do końca pierwszego zwiniętego w ślimaka pasa dokładamy drugi i zwijamy, kolejno trzeci i zwijamy i czwarty. Wychodzi nam wysoki, zakręcony torcik.
4.Smarujemy go po wierzchu i na bokach reszta kremu i dekorujemy wg uznania bananami kandyzowanymi lub świeżymi, czekolada itp. Czekamy z konsumpcja do następnego dnia.
Smacznego.
źródło - przepis Anginka udostępniony za zgodą autorki :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz