▼
wtorek, 9 marca 2010
Surówka z kapusty pekińskiej wg Aleex
Często proponuję Wam różnego rodzaju mięsa. Dzisiaj czas na surówkę, która będzie do nich świetnym dodatkiem. Robię ją do obiadu regularnie, ponieważ bardzo ją lubimy. Jest prosta, wręcz banalna, ale chyba przez to taka genialna w smaku. Spróbujcie ją zrobić, na pewno Wam zasmakuje.
Składniki:
• średniej wielkości kapusta pekińska
• 1 duża marchewka
• 1 duża cebula
• sól
• pieprz
• szczypta cukru
• szczypta kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny do smaku)
• majonez (ja używam Kieleckiego)
• ewentualnie : natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Kapustę przekroić wzdłuż, opłukać, odkroić twardą końcówkę, resztę poszatkować w cienkie paseczki.
2. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach (wyjdą cieniutkie paseczki).
3. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.
4. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem. Na końcu dodać majonez.
5. Można nieco ożywić kolor surówki dodając np.: posiekaną natkę pietruszki.
Polecam, smakuje wyśmienicie jako dodatek do obiadu lub jako surówka do chlebków pita z nadzieniem. Smacznego!
Można ją także podawać w wersji "light" - z sosem sałatkowym Knorr'a, np. śródziemnomorskim. Polecam.
droga Aleex - uwilebiam Twoje przepisy i często je wykorzystuję:) - "znam" Cię z WŻ, ale pomysł na bloga jest wspaniały - miło się Ciebie czyta:) co do surówki - znam opcję z kukurydzą z puszki zamiast cebuli - moja ulubiona surówka, mogę jeść samą beż żadnych dodatków - polecam wypróbowanie - Asia
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję. Cieszę się, że trafiłaś na mojego bloga. Witaj. Mam nadzieję, że zagościsz na dłużej. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie,zabieram się do pracy,będzie ona moim dodatkiem do obiadku
OdpowiedzUsuńKIELECKI...UWIELBIAM!!!...już Panią lubię:D
OdpowiedzUsuńprosciutka,szybciutka i PO PROSTU PYSZNA~~:)dlugo szukałam tak rewelacyjnego przepisu na pekinke.dziekuje:)
OdpowiedzUsuńWITAM. ZAGLADAM DO PANI BARDZO CZESTO.PRZEPISY SA BOSKIE,WYKORZYSTALAM JUZ ICH BARDZO WIELE. sURÓWKA PYCHA,SCHAB PO CYGANSKU ROWNIEZ. NIE WSPOMNIE JUZ O SLODKOSCIACH JAK TORT CAPPUCCINO.DA MNIE JEST PANI WZOREM I INSPIRACJA W KUCHNI. JAK TYLKO SZUKAM JAKIEGOS PRZEPISU-OD RAZU PYTANIE "MOŻE I ALEEX?". dZIEKUJE ZA WSPANIALE PRZEPISY!
OdpowiedzUsuńMoże być łyżka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
OdpowiedzUsuńMoże być łyżka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
OdpowiedzUsuń