wtorek, 20 lipca 2010

Babeczki z jagodami wg Aleex





Przyroda dała nam odetchnąć od upałów. Wprawdzie u mnie nie spadła nawet kropla deszczu, ale niebo zasnute jest chmurami. No i temperatura jest o 10 stopni niższa niż w ostatnich dniach. Wracam więc do kuchni i znów ośmielam się włączyć piekarnik. Muszę przygotować nieco prowiantu dla córki. Oprócz mięsa i sosów upiekę także jej ulubione babeczki z jagodami. Na szczęście sezon jagodowy jeszcze trwa. Babeczki robi się błyskawicznie. Wystarczy zgromadzić produkty, a potem w ciągu 5 minut zmiksować je i przełożyć do foremek. Najlepsze są świeże jagody, ale kiedy tych nie ma, można wykorzystać mrożone. W żadnym razie nie ma to wpływu na smak. Moje dzieci wcinają babeczki, gdy lekko przestygną po wyjęciu z piekarnika. I nie dziwię się im, bo są naprawdę wyjątkowo pyszne…

Składniki:

• 15 dag czarnych jagód
• 1,5 szkl mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 5 dag płatków migdałowych
• 2 jajka
• 15 dag cukru pudru (3/4 szkl)
• cukier waniliowy
• 15 dag (3/4 kostki) masła
• 10 łyżek (1/3 szkl) mleka


Sposób przygotowania:


1. Włożyć do jednej miski wszystkie składniki oprócz jagód. Zmiksować.
2. Na końcu dodać jagody i delikatnie wymieszać z ciastem.



3. Włożyć masę do foremek wysmarowanych masłem.



4. Piec ok 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.



Z podanej porcji otrzymamy 12 babeczek.
Smacznego.



Przepis zgłoszony do akcji Olcik:

3 komentarze:

  1. O jakie pyszności z samego rana:)
    U mnie wczoraj było jagodowo:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają rewelacyjnie! i takie puszyste!

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, są naprawdę przepyszne :)))

    OdpowiedzUsuń