▼
poniedziałek, 26 lipca 2010
Tort Malakoff wg Aleex
Na wczorajsze święto moich dzieci przygotowałam przepyszny tort Malakoff. Ten tradycyjny austriacki deser to znakomite zwieńczenie każdej uroczystości. Kremowo – maślany krem z dodatkiem nasączonych ponczem biszkoptów jest doskonale zbalansowany kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki (ja zastąpiłam go wydrylowanymi wiśniami). Dodatek chrupiących płatków migdałowych idealnie komponuje się z aksamitną masą. Całość zwieńczona jest bitą śmietaną – wygląda i smakuje rewelacyjnie…
Moja wersja jest inspirowana tym przepisem.
Składniki:
• 2 opakowania okrągłych biszkoptów
• 1 szkl wody
• herbata
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• rum (ja zastąpiłam zapachem rumowym)
• odrobina spirytusu
• 40 dag wydrylowanych wiśni (można użyć mrożonych)
• 3 szkl mleka
• 2 budynie waniliowe bez cukru
• cukier waniliowy
• 4 łyżek cukru
• 2 kostki masła (po 20 dag)
• 4 łyżki cukru pudru
• 10 dag płatków migdałowych
• dekoracja – dowolna (bita śmietana, płatki migdałowe lub inna)
Sposób przygotowania:
1. Przygotować poncz: zagotować szklankę wody z cukrem, zanurzyć w niej kilka razy torebeczkę herbaty, aby uzyskać słomkowy napar. Kiedy lekko przestygnie, dodać sok z cytryny i aromat rumowy oraz spirytus do smaku (aromat i spirytus można zastąpić rumem).
2. Zagotować 2,5 szklanki mleka z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka (0,5 szkl) rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń. Ostudzić.
3. Na suchej, beztłuszczowej patelni uprażyć płatki migdałowe. Zostawić do ostygnięcia.
4. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Do masła dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały czas ucierać masę mikserem.
4. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Nasączyć je 1/3 płynu.
5. W szczeliny między biszkoptami włożyć osączone wiśnie.
6. Wyłożyć 1/3 kremu, wyrównać warstwę masy, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
7. Ponownie rozłożyć biszkopty, nasączyć, rozłożyć wiśnie, 1/3 masy i płatki migdałowe.
8. Rozłożyć trzecią warstwę biszkoptów, nasączyć je ponczem. Na biszkoptach rozsmarować cienką warstwę kremu, resztę masy zostawić do ozdobienia boków tortu.
9. Udekorować deser i wstawić do lodówki.
10. Kiedy się schłodzi, odpiąć brzeg tortownicy, odchylić folię i ozdobić brzegi deseru resztą kremu, ewentualnie cieniutką warstwą bitej śmietany. Posypać migdałowymi płatkami.
Podawać schłodzony.
Smacznego.
Przepis dodany do akcji Kwitnąca wiśnia:
Czym mogłabym zastąpić alkohol?
OdpowiedzUsuńNie mogę podać potrawy z alkoholem u mnie w domu, a tort wygląda wspaniale.
Ja zastąpiłam rum zapachem rumowym do ciasta i dodałam odrobinę spirytusu. Ty możesz po prostu nie dodawać spirytusu. Tort nic nie straci na smaku. Gwarantuję. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńjejku, prawdziwe szaleństwo! pycha!
OdpowiedzUsuńłał ! imponujący !
OdpowiedzUsuńcudnie wyglada ten Twoj torcik! napewno jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście jest pyszny. A właściwie był, bo pozostało po nim tylko wspomnienie. Zniknął błyskawicznie. Polecam i pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńa gdzie ta smietana?bo albo nie doczytalam albo cos mi umknelo:)
OdpowiedzUsuńNie wiem, o czym piszesz. W tym przepisie nie ma śmietany. Pozdrawiam, Aleex.
Usuń".....Dodatek chrupiących płatków migdałowych idealnie komponuje się z aksamitną masą. Całość zwieńczona jest bitą śmietaną – wygląda i smakuje rewelacyjnie…" ale teraz rozumiem, doczytalam ze chyba w oryginale byla bita smietana.Pozdrawiam i dziekuje za szybka reakcje:)blog pierwsza klasa:)))
OdpowiedzUsuńJuż wiem o co Ci chodzi. Śmietana nie jest dodatkiem do masy i dlatego mnie zdziwiło Twoje pytanie :) Wierzch jest posmarowany cieniutką warstwą, choć można z tego zrezygnować. Masz rację już dopisuję :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziekuje Aleex,fajnie,ze nie pozostawiasz nikogo bez odpowiedzi:)Torcik wyglada fantastycznie- tak mnie kusi a ze dodalas go w dzien moich imienin to wszystkie znaki na niebie i ziemi mowia-zrob go Ania:))))teraz kiedy juz wszytsko wiem co i jak z ta smietana chyba zrobie w weekend.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń