▼
wtorek, 17 sierpnia 2010
Letnie buraczki do obiadu wg Aleex
Bardzo lubimy buraczki, które przygotowuję zazwyczaj tradycyjnie – jak mama i babcia. Ale latem wszelkie dodatki muszą być lekkie. A więc unikam zasmażek, które są dobre zimą. Latem najważniejsze są świeże warzywa. Dlatego buraczki, które dzisiaj proponuję są lekkie i pozbawione „obciążających” dodatków. Po prostu pyszne. Polecam
Składniki:
• dowolna ilość młodych buraków
• 1 większa cebula
• sól, pieprz
• oliwa,
• kwasek cytrynowy (lub cytryna)
Sposób przygotowania:
1. Buraczki oczyścić, pozbawić botwinki, umyć i zalać zimną wodą. Gotować do miękkości (około 30 minut). Odcedzić, ostudzić.
2. Ostudzone buraki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Przełożyć do miseczki.
3. Cebulkę pokroić w kosteczkę. Dodać do buraków.
4. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną kwasku cytrynowego (lub soku z cytryny) i oliwą.
5. Wymieszać i schłodzić.
Smacznego.
uwielbiam buraczki do obiadu;))
OdpowiedzUsuńuwielbiam buraczki a z cebulką jeszcze nie jadłam...;)
OdpowiedzUsuńDziewczyny - polecam buraczki w tej wersji. Smakują naprawdę dobrze. Także z cebulką :))). Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie !
OdpowiedzUsuńidealne :)
OdpowiedzUsuńja do buraczków zamiast kwasku dodaje mały słoiczek chrzanu)witam po długiej przerwie)
OdpowiedzUsuńale smakowite:) a ja tak bardzo lubie buraczki, ze chyba sobie zrobie, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są naprawdę pyszne. Cieszę się, że już wróciłam :)))
OdpowiedzUsuńbardzo dobre dodalam jeszcze odrobinke cukru
OdpowiedzUsuńa gdzie cukier?
UsuńW tym przepisie go nie ma. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńwitam mam pytanko robilam buraczki tylko ze na zime w sloiki zapasteryzowalam je odwrocilam do gory nogami i wszystko bylo ok a dzisiaj rano patrze ze nakretki nie sa juz wklesniete czy to jest normalne bo nigdzie nie moge dostac odpowiedzi na ten temat pozdrawiam Emila
OdpowiedzUsuńEmilio - rozumiem, że robiłaś je z innego przepisu, takiego typowego do słoików? Jeśli zapasteryzowałaś słoiki, sprawdź, czy nakrętka ugina się pod naciskiem palca. Dobrze zapasteryzowane i "zassane" słoiki powinny mieć dość sztywną nakrętkę. Nie musi być wklęsła, ważne, żeby nie "klikała" pod naciskiem palca i nie uginała się. Jeśli nakrętka jest sztywna, przetwory powinny być dobrze zabezpieczone, jeśli nie to znaczy, że mogą się zepsuć. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń