czwartek, 3 lutego 2011

Szybkie danie obiadowe wg Aleex





Gwiazdeczka dostała się wczoraj do lekarza i wyszła od niego z plikiem recept. Część medykamentów jest nam znana, a pozostała część ma jej pomóc na ten paskudny kaszel. Oby!
Po wczorajszym jarskim obiedzie moi chłopcy zdecydowanie zażądali mięsa. A ponieważ nadal narzekam na brak czasu, postanowiłam przygotować im dzisiaj szybkie i pyszne danie. Jak wrócą, po prostu ugotują sobie ziemniaki i będą mieć smaczny obiad. A ja przyjdę do domu, jak skończymy kręcić w szkole film reklamowy. Nie mam pojęcia, ile czasu to zajmie. Mam nadzieję, że dotrę przed zmrokiem :)


Składniki:

• kilka plastrów chudej łopatki (ilość zależy od ilości osób i wielkości apetytów)
• mąka
• sól
• pieprz
• wegeta
• cebula
• oliwa
• czosnek granulowany lub świeży

Sposób przygotowania:

1. Mięso lekko rozbić, oprószyć solą, czosnkiem, pieprzem i wegetą. Obtoczyć w mące (nadmiar mąki lekko strząsnąć).
2. Na patelni rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz kłaść plastry mięsa, smażyć na mocnym ogniu na złoty kolor z obu stron.
3. Podlać wodą, przykryć, dusić do miękkości.
4. Cebulkę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oddzielnej patelni. Można też dodać ją do duszącego się mięsa - będzie szybciej, a smakuje równie dobrze.



Podawać z surówką i dowolnymi dodatkami.

Smacznego.

4 komentarze: