środa, 31 sierpnia 2011

Tarta jagodowa z polewą śmietanową wg Aleex





Dziś ostatni dzień sierpnia. Nie mam pojęcia, kiedy upłynęły 2 tygodnie. Ciągle jestem w pracy, ale mam tyle energii, że nie zauważam upływających godzin. Jestem zmęczona, fakt, ale to nic. Fajnie jest, gdy można coś zmieniać.
Na ostatni dzień wakacji, a raczej na początek roku szkolnego, proponuję Wam pyszną tartę jagodową ze śmietanową polewą. Zapewniam, jest znakomita.


Składniki:

Ciasto:
• 50 dag mąki
• 25 dag masła
• 7 łyżek mleka
• 4 łyżki oleju
• 1 jajko
• 1 małe opakowanie proszku do pieczenia (5g)
• 1 małe opakowanie cukru waniliowego (8g)

Nadzienie owocowe:

• 1/2 litra jagód
• 1/2 cukru waniliowego
• 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:
• 1 jajko
• 1/2 cukru waniliowego
• 4 łyżeczki cukru
• 1 łyżka mąki
• 1 pełna łyżka śmietany 22%

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać resztę składników i zagnieść.
2. Z ciasta uformować kulę i włożyć ją owiniętą w folię do lodówki na pół godziny.



3. Formę do tarty wysmarować masłem.
4. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty.



5. Podpiec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut na złoty kolor. Wystudzić.



6. Wymieszać owoce z łyżką mąki i cukrem waniliowym.



7. Owoce ułożyć na cieście.



8. Przygotować polewę: żółtko utrzeć z połową cukru waniliowego i 2 łyżeczkami zwykłego.





9. Dodać śmietanę i mąkę, wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać obie masy.





10. Podpieczoną tartę z jagodami zalać masą jajeczną.





11. Piec tartę przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.



Smacznego.

10 komentarzy:

  1. to, że znakomita widać na pierwszy rzut oka :) mniam, mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. To jagodowe wnętrze mnie urzeka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałę zdjęcia pobudzające wyobraźnię ..;)
    Wspaniała tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam odwagi żeby w tym roku chodzić po lesie-komary osiągnęły gigantyczne rozmiary:( A w sklepach też w tym roku nie widziałam jagód w okolicy. Narobiłaś mi zatem ogromnego apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. u Ciebie zawsze tak smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja mam pytanie z innej beczki: jak pierwsze dni roku szkolnego? Mam nadzieję, że nie masz za dużo na głowie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. o matko jaka ona cudna!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. limonko - dziękuję za pamięć :))) Początek roku szkolnego jest w tym roku BARDZO, BARDZO pracowity. Ze względu na nowe obowiązki siedzę w pracy do późna, w domu pracuję,śpię i znów pracuję. Jeszcze trochę to potrwa. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  9. Proszę mi podpowiedzieć co to jest za śmietaną która ma 22 procent.nie znalazłam takiej.

    OdpowiedzUsuń